03 Μάι 2024
READING

Γιατί η Ikea επενδύει στην προσέλκυση μικρών επιχειρήσεων

4 MIN READ

Γιατί η Ikea επενδύει στην προσέλκυση μικρών επιχειρήσεων

Γιατί η Ikea επενδύει στην προσέλκυση μικρών επιχειρήσεων
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Επεκτείνει το πρόγραμμα πιστότητας μικρών επιχειρήσεων και στις Η.Π.Α.

Η σουηδική εταιρεία επίπλων φαίνεται πως γνωρίζει καλά ότι η πιστότητα είναι ένα πολύτιμο “αγαθό” στο οποίο αξίζει να επενδύσει – και μάλιστα διαχρονικά. Η εστίασή της στρέφεται στο επαγγελματικό κομμάτι, λανσάροντας σε συγκεκριμένες αγορές, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, πριν από δύο χρόνια ένα πρόγραμμα πιστότητας και προνομίων για μικρές επιχειρήσεις. Η επιτυχημένη του λειτουργία, οδήγησε την Ikea να το επεκτείνει και στην αμερικανική αγορά.

Το Ikea Business Network αφορά ένα διεθνές πρόγραμμα που παρέχεται δωρεάν αποσκοπώντας να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις μέσα από μια ποικιλία προνομίων για εταιρείες πελάτες της Ikea και τους εργαζομένους τους. Τα προνόμια του προγράμματος περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Ikea Family loyalty program, όπως και έκπτωση 5% σε αγορές στα φυσικά καταστήματα, εκπτώσεις σε προϊόντα, τρόφιμα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών παράδοσης με μειωμένη τιμή. Τα προνόμια αυτά ισχύουν επίσης και για παραγγελίες που πραγματοποιούνται μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνουν τα Ikea στην post-catalog εποχή τους

Πέρα από συνηθισμένες εκπτώσεις

Το Ikea Business Network, όμως, δεν αφορά μόνο προνομιακές εκπτώσεις. Κυρίως υπερβαίνει την εξοικονόμηση προϊόντων και παρέχει πρόσβαση σε εμπνευσμένες σχεδιαστικές λύσεις, μια σειρά από προνόμια εργαζομένων και χρήσιμες εκπαιδεύσεις που η εταιρεία ελπίζει ότι θα χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης αλλά και εργαλείο για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα τους επιτρέψουν να είναι επιτυχημένες.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με βάση πληροφορίες που συγκέντρωσε ο σουηδικός retailer από περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις, δημοσκοπήσεις και ερωτηματολόγια με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Και παρόλο που αναπτύχθηκε αρχικά για εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους, οι δυνητικοί αποδέκτες τους διευρύνθηκαν ώστε να μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Πυλώνες ανάπτυξης

Επικεντρώνεται σε τρεις τομείς προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτυχθούν. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η προσφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τη δραστηριότητα της Ikea σε όλο τον κόσμο, η παροχή βοήθειας σε οικονομικά προσιτή τιμή για τη δημιουργία χώρων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων και η φροντίδα για την ευημερία των εργαζομένων.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο πρόραμμα επιχειρηματικής πιστότητας περιλαμβάνουν εργαστήρια με σχεδιαστές εσωτερικών χώρων της Ikea για τη βελτίωση της χρήσης του χώρου, το επιχειρηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης Learn with Ikea και μια ποικιλία εκπτώσεων σε φαγητό, υγεία, φυσική κατάσταση και ταξίδια μέσω του BenefitHub.

Στο επίκεντρο και το περιβάλλον

Πρόσφατη εσωτερική έρευνα της Ikea αποκάλυψε ότι το 81,3% των επιχειρήσεων που είναι πελάτες της, πιστεύει ότι η ανάληψη δράσης για το κλίμα είναι αυτό που πρέπει να πράξουν. Ωστόσο, το 78% θεωρεί ότι είναι δύσκολο να προτεραιοποιήσουν μια τέτοια δραστηριότητα, επειδή το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στις καθημερινές λειτουργίες.

Για το λόγο αυτό η σουηδική εταιρεία σε συνεργασία με την πρωτοβουλία SME Climate Hub, έθεσε ως στόχο να βοηθήσει μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν ένα βιώσιμο προφίλ και να διευκολύνουν την ανάληψη ισχυρής δράσης για το κλίμα που να κάνει πραγματική διαφορά.

Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, βάζοντας το δικό τους “λιθαράκι”. Ενδεικτικά, τα μέλη του Ikea Business Network θα μπορέσουν να μάθουν πώς να μειώσουν τις εκπομπές τους μέσω του SME Climate Hub και έτσι να προσμετρηθούν στην εκστρατεία Race to Zero των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Στο πλαίσιο της στροφής της στη βιωσιμότητα, η Ikea παρουσίασε την υπηρεσία As-is, η οποία επιτρέπει στα μέλη του retail loyalty program Ikea Family, να αγοράζουν ηλεκτρονικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ή έχουν καταργηθεί και να τα παραλαμβάνουν από το κατάστημα. Η εταιρεία διαφήμισε την υπηρεσία ενόψει της Ημέρας της Γης ως μια πρωτοβουλία βιωσιμότητας που υποστηρίζει τον στόχο του σουηδικού retailer να γίνει μια κυκλική επιχείρηση έως το 2030.

Διαβάστε ακόμα: Η IKEA θέλει να πει «αντίο» στα μεγάλα καταστήματα

Το επενδυτικό πλάνο

Η ενδυνάμωση του Ikea Business Network δεν προέκυψε τυχαία. Η εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων και οικιακών ειδών, εξάλλου, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να ανοίξει οκτώ νέα καταστήματα, εννέα σημεία παραγγελιών και 900 τοποθεσίες παραλαβής, αναμένοντας να δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.

Εκτός αυτού, και ο όμιλος Ingka, ο μεγαλύτερος franchisee της Ikea στον κόσμο, επισήμανε πέρυσι ότι πραγματοποιεί μια ξεχωριστή επένδυση περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέα και υπάρχοντα φυσικά καταστήματα. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο καλύπτει όλες τις αγορές της Ingka, οι οποίες περιλαμβάνουν τις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo & Video: Ikea

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.