02 Μάι 2024
READING

Η Premia ετοιμάζει το πρώτο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων στην Πειραιώς

4 MIN READ

Η Premia ετοιμάζει το πρώτο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων στην Πειραιώς

Η Premia ετοιμάζει το πρώτο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων στην Πειραιώς

Μία ριζική αλλαγή θα έρθει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην οδό Πειραιώς. Γιατί εκεί που σήμερα βρίσκεται το γνωστό εμπορικό κέντρο, Athens Heart, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων με επενδυτή την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Premia Properties ΑΕΕΑΠ.

Η Premia Properties προχώρησε στην επανάκτηση του ακινήτου στις αρχές της φετινής χρονιάς, το οποίο θυμίζουμε ότι παλαιότερα ήταν ιδιοκτησίας της Pasal Development, εταιρείας συμφερόντων της οικογένειας Θεοδωρίδη (Sato), την οποία εξαγόρασε ο Ηλίας Γεωργιάδης και την μετέτρεψε σε Premia. To κτίριο του Athens Heart έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 10.600 τετραγωνικών μέτρων. Η Premia όμως έχει αποκτήσει και όμορο οικόπεδο, όπου με τη συνένωση των δύο θα προχωρήσει στην κατασκευή συγκροτήματος γραφείων. Θα θυμίσουμε ότι το εμπορικό κέντρο Athens Heart επιβαρυνόταν με δανεισμό 55 εκατομμυρίων ευρώ.

 Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την εξαγορά του ακινήτου, που άγγιξε τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αδειοδοτική διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής – κάτι που είναι προγραμματισμένο να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 – θα δημιουργηθούν δύο βιοκλιματικά κτίρια γραφείων, τα οποία θα πιστοποιηθούν κατά LEED.

Τελευταίοι μισθωτές ο Σκλαβενίτης και το Πλαίσιο

Nα θυμίσουμε εδώ ότι στο εμπορικό κέντρο εναπομείναντες μισθωτές έχουν παραμείνει έως και αυτή τη στιγμή ο Σκλαβενίτης, ο οποίος με το κατάστημα που διατηρεί εξυπηρετεί τους κατοίκους της γύρω περιοχής αλλά και το Πλαίσιο. Και οι δύο μισθωτές πρόκειται να αποχωρήσουν και ουσιαστικά θα είναι οι τελευταίοι «που θα κλείσουν την πόρτα», σε ένα εμπορικό κέντρο που με άλλες προοπτικές δημιουργήθηκε όταν το σχεδίασε η Pasal και διαφορετική ήταν η εξέλιξή του μέσα στον χρόνο. Η ανακαίνισή του πάντως θα έρθει να σηματοδοτήσει την ευρύτερη οικοδομική και κατασκευαστική ανάκαμψη τόσο στο κέντρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, εξυπηρετώντας μεγάλες εταιρείες που επιθυμούν άρτια οργανωμένες εγκαταστάσεις με υποδομές όπως είναι χώροι στάθμευσης και με περιβαλλοντικά πρότυπα πιστοποίησης, τα οποία τις βοηθούν να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας που θέτουν, κατά κύριο λόγο όταν πρόκειται για πολυεθνικές. 

Προϋπόθεση εξαρχής για την Premia ήταν να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει τον μισθωτή του ακινήτου με προσύμφωνο. Εκτιμάται ότι είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να μην συμβεί καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς είναι έντονη η ζήτηση για σύγχρονους και ενεργειακά αναβαθμισμένους γραφειακούς χώρους. Επίσης, μένει να φανεί αν οι γραφειακές χρήσεις συνδυαστούν και με ορισμένα καταστήματα εμπορίου και εστίασης. 

Κατά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του, το κτίριο της Πειραιώς θα είναι το πρώτο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στον συγκεκριμένο οδικό άξονα. Η αγορά στην Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη βιοκλιματικών ακινήτων κινείται με αρκετά υποτονικούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή τα κτίρια που είναι πιστοποιημένα κατά το πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, LEED, είναι 52 σε πανελλαδική βάση. Ταυτόχρονα, περίπου 55 κτίρια υπολογίζεται ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε φάση κατασκευής και σύντομα θα έρθουν να ενισχύσουν το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας μας με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις. 

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος οι «πράσινες» επενδύσεις

Σε πράσινες επενδύσεις έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους αρκετές μεγάλες και σημαντικές επιχειρήσεις διαχείρισης ακινήτων (ΑΕΕΑΠ). Η Dimand που αποτελεί κυρίαρχο παίκτη στον τομέα της ανάπτυξης βιοκλιματικών κτιρίων πιστοποίησε πρόσφατα τόσο το ξενοδοχείο Moxy Athens City στην Ομόνοια, το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο πράσινο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με LEED στη βαθμίδα Gold. Ένα ακόμα κτίριο που πιστοποιήθηκε ήταν αυτό που κατά το παρελθόν στέγαζε την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», επί της οδού Ηλία Ηλιού με LEED Gold. Σε αυτό στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της Webhelp. 

Από την πλευρά της, σε συνολικές επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ έως το 2025 πρόκειται να προχωρήσει και η Prodea για την απόκτηση ή ανάπτυξη πάνω από 417.000 τ.μ. νέων κτιρίων. Περίπου το 90% από τα ακίνητα αυτά θα αφορά σε κτίρια με περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Αλλά και η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο επενδύει σε πράσινα ακίνητα όπως είναι το The Orbit  με πιστοποίηση LEED Platinum.

Ανάλογη κατεύθυνση θα ακολουθήσει και στην περίπτωση των παλιών εγκαταστάσεων της Kodak στο Μαρούσι, το οποίο βασίζεται σε σχέδια του γραφείου αρχιτεκτόνων Foster+Partners. Πρόσφατα η Noval Property προχώρησε και στην απόκτηση κτιρίου γραφείων επιφάνειας 6.636 τ.μ. επί της λεωφόρου Κηφισίας 199, το οποίο ανήκε στην HelleniQ Energy Holdings, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Το κτίριο είναι προγραμματισμένο να ανακατασκευαστεί πλήρως και να καταστεί βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, με πιστοποίηση κατά LEED. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.