02 Μάι 2024
READING

Γιατί μπήκε στα smart lockers η Skroutz

4 MIN READ

Γιατί μπήκε στα smart lockers η Skroutz

Γιατί μπήκε στα smart lockers η Skroutz

Από τον Νοέμβριο του 2021 τα Skroutz Points έχουν εξυπηρετήσει 1 εκατομμύριο παραγγελίες

Ήταν Νοέμβριος του 2021 όταν η Skroutz ανακοίνωσε την επαναστατική -τότε- λειτουργία ενός νέου μοντέλου εξυπηρέτησης των παραγγελιών. Με βάση το πλάνο της εταιρείας, τα σημεία αυτόματης παραλαβής Skroutz Points θα εξαπλώνονταν σταδιακά στην Αττική, δίνοντας την δυνατότητα στους πελάτες της εταιρείας να παραλάβουν τις παραγγελίες τους από εκεί σε διάστημα τριών ημερών από τη στιγμή που το πακέτο τους θα φτάνει στα συγκεκριμένα σημεία. Μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.000 σημεία, με σημαντική διείσδυση σε πολλές πόλεις, ενώ έχουν εξυπηρετήσει 1 εκατομμύριο παραγγελίες.

Με τη συγκεκριμένη ενέργεια η Skroutz παρείχε την δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν οι ίδιοι το picking των παραγγελιών τους από τα συγκεκριμένα σημεία συλλογής που θα αναπτύξει. Το δίκτυο εξυπηρέτησης των Skroutz Point περιλάμβανε σε πρώτη φάση 20 σημεία, από τα οποία ο εκάστοτε πελάτης πήγαινε και έπαιρνε στα χέρια του ο ίδιος αυτό που είχε παραγγείλει μέσα από το ηλεκτρονικό καλάθι της Skroutz, σε ώρες προτίμησής του, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν τον δέσμευε να παραλάβει το δέμα του σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για να μπορέσει να προσέλθει στο σημείο παραλαβής η εταιρεία του έστελνε έναν προσωπικό κωδικό PIN μέσω γραπτού μηνύματος και στη συνέχεια με τον συγκεκριμένο κωδικό είχε την δυνατότητα να παραλάβει από το Skroutz Point.

Γιατί μπήκε στα smart lockers η Skroutz

H συγκεκριμένη κίνηση ήρθε σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και παραγγελίες αγαθών εκτοξεύθηκαν -ιδίως το 2020- λόγω της πανδημίας. Άκρως ενδεικτική ήταν εξάλλου και η πορεία που κατέγραψε ο όμιλος Skroutz, καθώς διπλασίασε τις πωλήσεις του από τα 19,85 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019 σε 38,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Ταυτόχρονα τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν την περασμένη χρονιά στα 12,48 εκατ. ευρώ από 5,06 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Το πανδημικό 2020 μάλιστα ήταν η χρονιά κατά την οποία η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρωθεί στα μη τρόφιμα, όπως ήταν και ο αρχικός προσανατολισμός της. Γι’ αυτό και προχώρησε στη διακοπή λειτουργίας της πλατφόρμας Skroutzfood που είχε δημιουργήσει, συνάπτοντας συμφωνία με την πλατφόρμα Box του ομίλου ΟΤΕ, ανακατευθύνοντας ουσιαστικά όλη την πελατειακή βάση της Skroutzfood προς τα εκεί.

Η στροφή στο last mile

Δείχνοντας τις προθέσεις της η εταιρεία τον Ιανουάριο του 2021 προχώρησε σε επενδύσεις, εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών τόσο της Μy Job Now Yπηρεσίες Διανομής που ίδρυσε ο Στέφανος Κατσίμπας καθώς και της MJN Staffing Services που δραστηριοποιούνταν υπό τον εμπορικό τίτλο Send X, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών courier και επίκεντρο τον τομέα του last mile. Άμεση συνέχεια των συγκεκριμένων κινήσεων αποτέλεσε η δημιουργία του Skroutz Last Mile λίγους μήνες μετά, με τη Skroutz να ξεκινάει διανομές στις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επιδίωξή της μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν να αλλάξει τους χρόνους αναμονής, διαφοροποιούμενη από το παραδοσιακό μοντέλο υπηρεσιών courier στην Ελλάδα, το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στα φυσικά καταστήματα και υπηρεσίες κατά την εκδήλωση της νόσου Covid-19. H Skroutz εισερχόμενη στις υπηρεσίες last mile έδωσε επί της ουσίας την δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση για το πότε θα παραλάβουν την παραγγελία τους, εγκαινιάζοντας και μία υπηρεσία ανταμοιβής των καταναλωτών με tip μέσω link που λαμβάνει ο πελάτης με γραπτό μήνυμα μετά το τέλος της παράδοσης.

Η μεγάλη ανταπόκριση

Το σχέδιο για τα Skroutz Points ήθελε να τοποθετούνται σε χώρους φυσικών καταστημάτων -π.χ. πρατήρια βενζίνης -, στους οποίους θα είχε πρόσβαση ο πελάτης και θα μπορούσε να προσέλθει για την παραλαβή. Ένα σχέδιο που πέτυχε ήδη με το λανσάρισμά του, εγκαινίασε μια νέα ανταγωνιστική κατηγορία -αυτή των smart lockers- και γνώρισε στους καταναλωτές την αξία ενός εναλλακτικού τρόπου παραλαβής των παραγγελιών τους.

Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισής τους αποτελεί ο υψηλός αριθμός παραγγελιών που έχει διαχειριστεί η Skroutz Last Mile μεταφορική προς Skroutz Point. Από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, σχεδόν 1 εκατ. παραγγελίες, έγιναν με παραλαβή από κάποιο σημείο αυτόματης παραλαβής. Ενώ την ίδια στιγμή πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των χρηστών που επιλέγει τα Skroutz Point σαν τρόπο παράδοσης σχεδόν καθολικά μετά την πρώτη τους εμπειρία με την υπηρεσία. Ποσοστό που αγγίζει το 70% κατα μέσο όρο, με αρκετές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερο.

Πέρα από Αττική, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Χαλκίδα και Λουτράκι, τα Skroutz Point έχουν εξαπλωθεί και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα βρίσκονται ήδη στην Κατερίνη, τη Βέροια, τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Έδεσσα, την Πάτρα και την Καλαμάτα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης στην οποία τα Skroutz Point είχαν μεγάλη και άμεση ανταπόκριση από τους χρήστες είναι η Κόρινθος. Πλέον το 44% των παραγγελιών που παραδίδονται στην περιοχή καταλήγουν σε σημείο αυτόματης παραλαβής, με τα Skroutz Point να έχουν παρουσία ενός μόλις μήνα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.