03 Μάι 2024
READING

Πώς προετοιμάζονται τα Everest για το ελληνικό καλοκαίρι

5 MIN READ

Πώς προετοιμάζονται τα Everest για το ελληνικό καλοκαίρι

Πώς προετοιμάζονται τα Everest για το ελληνικό καλοκαίρι

Ανακαινίσεις καταστημάτων, ανάπτυξη μέσω franchise και νέο ελληνοκεντρικό μενού

Από το 1965 όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο Everest μέχρι σήμερα, το brand εξελίχθηκε σε μια αλυσίδα γρήγορου φαγητού που ταυτίστηκε διαχρονικά με τις συνήθειες πολλών γενεών. Η αλυσίδα της Vivartia ακολούθησε το ρεύμα κάθε εποχής, το 2023 εκσυγχρονίστηκε ακόμη περισσότερο, ανανεώνοντας το μενού της με διάσημη υπογραφή και ετοιμάζεται για την τουριστική σεζόν.

Το 1965 το Everest ξεκίνησε να λειτουργεί με ιδρυτές του τους Γ. Μαλτεζόπουλο, Σ. Γράψα και Σ. Νικολακάκη. Το 1983 εξαγοράστηκε από τον Λορέντζο Φρέρη, ο οποίος σηματοδότησε την νέα εποχή της επιχείρησης. Ο Λαυρέντης Φρέρης ή Λορέντζο όπως είναι ευρύτερα γνωστός, γεννήθηκε στα τέλη του 1960 στο Περιστέρι, αντλώντας την καταγωγή του από τη Σύρο. Όνειρό του ήταν να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, ωστόσο δεν πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κατόπιν δεν έστρεψε το ενδιαφέρον του στο εξωτερικό για τις σπουδές του, αλλά προτίμησε να ταξιδέψει στο εκτός συνόρων, συλλέγοντας παραστάσεις και εμπειρίες. Μέσα από αυτά τα ταξίδια γεννήθηκε μέσα του η επιθυμία να φέρει στην Ελλάδα τα McDonald’s, με το μοντέλο του master franchise.

Από τον Λορέντζο Φρέρη στη Vivartia, τη MIG και τη CVC

Παρόλ’ αυτά δεν τα κατάφερε λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κεφαλαίων και τελικά, το πλάνο του δεν έγινε πραγματικότητα. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέπραξε με ένα φίλο του και νοίκιασαν ένα κεντρικό κατάστημα στο Περιστέρι. Το όνομα αυτού ήταν “Coccodrillo” και προσέφερε στους πελάτες του μπέργκερ με ευρεία επιτυχία και αποδοχή εκείνη την εποχή. Το 1983 ο Φρέρης εξαγόρασε το κατάστημα των Everest στην οδό Τσακάλωφ.

Το 1990 ιδρύθηκε η Everest A.E. Με σκοπό την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε η Everest Τροφοδοτική ΑΕΒΕ, μια απόλυτα καθετοποιημένη μονάδα για την παραγωγή και διανομή προϊόντων ζύμης, καλύπτοντας έτσι την αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων Everest. Το 1999 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών συγκεντρώνοντας 6,573 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά η εταιρεία συμμετείχε με ποσοστό 60% στην Evercat ΑΕ, εταιρεία ανάπτυξης της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων Papagallino.

Η αρχή του millenium βρήκε την αλυσίδα να μετρά 101 καταστήματα και να πραγματοποιεί την είσοδό της στην κυπριακή αγορά. Ο όμιλος Everest μέσω της Olympus Plaza ξεκίνησε τη λειτουργία των δύο πρώτων πολυχώρων εστίασης και αναψυχής στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στον Κορινό Πιερίας. Ένα χρόνο μετά επέκτεινε τις δραστηριότητές του στο χώρο του casual dining, εξαγοράζοντας το 50% της La Pasteria. Παράλληλα, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την σημερινή Hellenic Seaways για την τροφοδοσία και τη διαχείριση των σημείων εστίασης των πλοίων.

Το 2002 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Olympic Catering, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο όμιλος κυριαρχεί σε κλειστές και ανοιχτές αγορές με 329 σημεία. Το 2008 η συγχώνευση του ομίλου Everest με την Vivartia τού προσέδωσε ηγετική θέση στην ευρύτερη αγορά τροφίμων μέσω των 4 κλάδων τους οποίους διαχειριζόταν η Vivartia (κλάδος γαλακτοκομικών-ποτών, κλάδος αρτοποιίας-ζαχαρωδών, κλάδος εστίασης-ψυχαγωγίας, κλάδος κατεψυγμένων τροφίμων).

Αργότερα η MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου ξεκίνησε να αποκτά ποσοστά της Vivartia, ενώ μετά την αποχώρηση το 2010 της Chipita από το σχήμα, οι εταιρίες τροφίμων του ομίλου ήταν η Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε., η Μπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε., η Goody’s Α.Ε. και η Everest Α.Ε. Το 2021 πραγματοποιήθηκε η πώληση της Vivartia από την MIG στην CVC Capital Partners, προχωρώντας σε λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους κλάδων δραστηριότητας, δηλαδή της εστίασης, των γαλακτοκομικών και των κατεψυγμένων, δημιουργώντας τρεις επιμέρους ομίλους.

Ο όμιλος Goody’s συμπεριλαμβανομένων των Goody’s Burger House, των Everest και της La Pasteria το 2021 είχε κύκλο εργασιών 128,1 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 4,6 εκατομμύρια ευρώ από κύκλο εργασιών 68.92 εκατομμυρίων ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Ανάπτυξη μέσω franchise

Η Everest και ο όμιλος Vivartia στον οποίο ανήκει πλέον η επιχείρηση, έχουν θέσει στο επίκεντρο της λειτουργίας τους τη φιλοσοφία του franchise, εκεί όπου δίνεται μεγάλη βαρύτητα και κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στοχεύουν να το αναπτύξουν ακόμα περισσότερο. Στο πεδίο των ανακαινίσεων, τουλάχιστον 100 καταστήματα του δικτύου Everest έχουν αλλάξει πλέον ταμπέλα και παρουσιάζουν το νέο πρόσωπο που στοχεύει να έχει η αλυσίδα καταστημάτων γρήγορης εστίασης.

Φέτος αναμένεται να προστεθούν έως και 15 νέα καταστήματα στο δίκτυο μέσω του franchise. Εκτός Ελλάδος η Everest διατηρεί παρουσία σε 11 χώρες με 16 καταστήματα, ενώ το τελευταίο που λειτούργησε ήταν στη Βόρεια Μακεδονία. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εκτός συνόρων βασίζεται στο μοντέλο του master franchise.

Αλλαγή φιλοσοφίας

Η αρχή του 2023 βρήκε το λογότυπο ανανεωμένο σε συνδυασμό με την συνολική εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης. Επίσης, η εταιρεία προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε εκτεταμένο πλάνο ανακαινίσεων στα υφιστάμενα καταστήματά της, δείχνοντας την πρόθεσή της να αλλάξει πρόσωπο και να συμβαδίσει με το σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο με τα προϊόντα της, ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ, Βασίλης Καλλίδης ανέλαβε να τον αναμορφώσει, προσθέτοντας νέες συνταγές, τις οποίες το επιτελείο του ομίλου Vivartia κλήθηκε μετά από σειρά δοκιμών, να εφαρμόσει στην πράξη, μεταφέροντάς τις στα καταστήματα με την ταμπέλα Everest σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου ο chef και η αλυσίδα εστίασης επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην ανανέωση όλης της γκάμας των προϊόντων πίτας που προσφέρει στα καταστήματά της η εταιρεία. Εμπνεόμενος από την ελληνική κουζίνα, ο chef παρουσιάζει για πρώτη φορά δύο ιδιαίτερα πρωτότυπες συνταγές: τη Χειροποίητη Πίτα Μουσακά και τη Χειροποίητη Πίτα Παστίτσιο, δημιουργώντας τις street food εκδοχές δύο παραδοσιακών ελληνικών συνταγών comfort food.

Τα Everest αποτελούν πλέον μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης που εξυπηρετούν περισσότερους από 100.000 πελάτες ημερησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.