03 Μάι 2024
READING

Κερδισμένη η ιδιωτική ετικέτα και στις αρχές του 2023

3 MIN READ

Κερδισμένη η ιδιωτική ετικέτα και στις αρχές του 2023

Κερδισμένη η ιδιωτική ετικέτα και στις αρχές του 2023

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει την κατανάλωση

Πιεσμένη συνεχίζει να εμφανίζεται η κατανάλωση λόγω των πληθωριστικών αυξήσεων, γεγονός που οδηγεί τους καταναλωτές να αναζητούν φθηνότερα προϊόντα και PL, προσφορές, εκπτώσεις αλλά κυρίως, να αγοράζουν λιγότερα. Την τάση που παρατηρήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ήρθε να πιστοποιήσουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana (πρώην IRI) o όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτι που φαίνεται πως οφείλεται στις ανατιμήσεις.

Η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ στο α’ τρίμηνο άγγιξε το 10%. Οι πωλήσεις της αγοράς αυξήθηκαν κατά 8,6% στο ίδιο διάστημα, ενώ ο τζίρος στο διάστημα του πρώτου τριμήνου (έως και τον Μάρτιο του 2023) και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, κινείται ανοδικά φτάνοντας στα 2,22 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα 2,05 δισεκατομμύρια ευρώ της περσινής χρονιάς την ίδια περίοδο.

Πώς κινήθηκαν οι κατηγορίες προϊόντων

Η ανάλυση της Circana δείχνει πως ανά βασική ομάδα προϊόντων η αξία πωλήσεων κατά το α΄τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αυξήθηκε κατά 7,3% στα τρόφιμα, κατά 12,9% στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς και κατά 13,5% στα είδη νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά). Από την άλλη ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,8% στα τρόφιμα, κατά 0,9% στα είδη νοικοκυριού και αυξήθηκε κατά 2,5% στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι αυτός που κρατάει σε ανοδική τροχιά τις πωλήσεις των ταχυκίνητων αγαθών στα σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει τη μικρότερη αύξηση της αξίας πωλήσεων σε σχέση με τις άλλες δύο βασικές κατηγορίες. Ωστόσο είναι η κατηγορία αγαθών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, σε ποσοστό 81,7%, στο σύνολο του τζίρου των ταχυκίνητων προϊόντων.

Στο σύνολο της αγοράς ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) η αύξηση πωλήσεων 8,6% που σημειώνεται στο α’ τρίμηνο του 2023 προήλθε από την αύξηση των πωλήσεων τυποποιημένων προϊόντων (fixed barcode) κατά 8,5% και την αύξηση κατά 8,8% των χύμα. Το μερίδιο των τυποποιημένων προϊόντων ανήλθε σε 76,1% και των χύμα σε 23,9%.

Η ιδιωτική ετικέτα

Οι αυξήσεις οδηγούν τον καταναλωτή να πράττει ασυναίσθητα αυτό που του επιβάλει η κατάσταση και ενστικτωδώς να προσπαθεί να περιορίσει τις δαπάνες στο σπίτι του. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκρατούν τις πωλήσεις και τους όγκους των εταιρειών και των σούπερ μάρκετ, σε μία περίοδο γενικότερης συρρίκνωσης της αγοράς. Σύμφωνα με τα οποία το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ βάσει των στοιχείων της -τότε- IRI για τον περασμένο Ιανουάριο, είναι ευδιάκριτες οι διαρκώς ανοδικές τάσεις, υπερβαίνοντας το 17% και φτάνοντας το 17,7% με αύξηση κατά 21,3% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του Ιανουαρίου του 2022.

Τώρα η Circana έρχεται να επιβεβαιώσει πως συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Το α΄ τρίμηνο του 2023 το μερίδιό τους, εξαιρουμένων των πωλήσεων της Lidl, έφτασε όντως στο 17,7%, τρέχοντας με ρυθμό 19%, προσεγγίζοντας πράγματι τα επίπεδα που γνώρισε στα μέσα της κρίσης της περασμένης δεκαετίας 2014-2015 (19%-18%).

Κρίσιμη παράμετρος θεωρούνται στη φετινή χρονιά και οι εκλογές. Πηγές της αγοράς εκφράζουν την εκτίμηση ότι όσο νωρίτερα ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας κυβέρνησης, τόσο καλύτερα θα είναι για την αγορά και την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Παρόλ’ αυτά είναι γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ μπορεί να αύξησαν το τζίρο τους, έχασαν όμως σε κέρδη. Διότι το περιθώριο του καθαρού κέρδους για το 2022 εκτιμάται ότι μειώθηκε στο 1%, όταν το 2021 ήταν στο 2,2%, με την ενέργεια και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη να παίζουν το δικό τους ρόλο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.