06 Μάι 2024
READING

Γιατί η Gen X δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό

3 MIN READ

Γιατί η Gen X δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό

Γιατί η Gen X δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό

Οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας διατηρούν την εργασία τους – τόσο επειδή πρέπει όσο και επειδή το θέλουν.

Παρά τη φήμη που έχουν οι Gen Χ-ers ότι είναι “τεμπέληδες”, οι περισσότεροι είναι βαθιά αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Σε αντίθεση με ορισμένους από τους Millenials συναδέλφους τους, οι οποίοι κάνουν διαλείμματα καριέρας μετά μία απόλυση ή ακόμη και εγκαταλείπουν εντελώς τις θέσεις πλήρους απασχόλησης για να ξεκουραστούν και να επαναφορτιστούν, αυτή η γενιά είναι πρόθυμη να παραμείνει στο εργατικό δυναμικό, αντιτασσόμενη σε αυτές τις τάσεις.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους πολλά μέλη της Gen X, η οποία ορίζεται ως τα άτομα που γεννήθηκαν περίπου μεταξύ 1965 και 1980, δεν είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό. Πρώτον, αντιμετωπίζουν ξεχωριστές οικονομικές προκλήσεις που καθιστούν δύσκολη την εγκατάλειψη μιας αξιόπιστης πηγής εισοδήματος. Και δεύτερον, πολλοί έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να εδραιώσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, ξεπερνώντας μια σειρά οικονομικών αναταραχών, και ίσως δεν θέλουν να διακόψουν την ανοδική επαγγελματική τους πορεία.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως οι Gen Z-ers έχουν τελικά βαρεθεί τη δουλειά τους;

Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας προσλήψεων, Andiamo, που διεξήχθη σε περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους που απολύθηκαν πρόσφατα από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Twitter και Meta – έδειξε ότι σχεδόν το 9% των Gen Z-ers και το 4,5% των Millennials επιλέγουν εκτεταμένα διαλείμματα μετά τις απολύσεις τους. Αντίθετα, μόνο το 2,6% των Gen X-ers σκοπεύουν να κάνουν οποιαδήποτε παύση καριέρας.

Άμεσες πιέσεις

Τα άτομα μέσης ηλικίας αντιμετωπίζουν άμεσες πιέσεις, όπως η απόκτηση εισοδήματος και η ασφάλιση των οικογενειών τους. Αυτές οι οικονομικές πιέσεις επιδεινώνονται από τις συνήθεις ανησυχίες, όπως η συνταξιοδότηση και η αποπληρωμή ενός στεγαστικού δανείου.

Η γενιά Χ, ειδικότερα, φέρει μεγαλύτερο βάρος χρέους από άλλες γενιές και συχνά ανήκει στη “γενιά σάντουιτς” με ευθύνες φροντίδας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Έρευνα του Πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ αποκάλυψε επίσης ότι η εργασιακή ανασφάλεια κατά τη μέση ηλικία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία.

Επιπλέον, αυτή η γενιά γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η απασχόληση, αφού ήταν στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990, της κατάρρευσης της φούσκας dot-com στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων που πυροδότησε την παγκόσμια ύφεση το 2008.

Η επιθυμία να συνεχίσουν να ανεβαίνουν

Η Gen X δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το κασέ της καριέρας που έχει κερδίσει με σκληρή δουλειά τα τελευταία χρόνια. Έχουν τελειοποιήσει τις δεξιότητές τους και έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση στην τεχνολογία, την επικοινωνία, την επίλυση συγκρούσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Πολλοί έχουν γίνει σημαντικοί ηγέτες στον εργασιακό χώρο και δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την επαγγελματική εξέλιξη που έχουν κερδίσει με χρόνια σκληρής δουλειάς. Ακόμα και αν ήταν σε θέση να αφήσουν πίσω τους την αγορά εργασίας, πολλοί δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα βήματα που έχουν κάνει στην ιεραρχία της καριέρας τους.

Διαβάστε ακόμα: 4 γενιές με τον δικό τους τρόπο σκέψης στην εργασία

Έτσι, λοιπόν, ενώ ορισμένοι μπορεί να υποθέσουν ότι η Gen Χ είναι έτοιμη να επιβραδύνει και να συνταξιοδοτηθεί, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι μέσης ηλικίας είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό.

Οι οικονομικές πιέσεις, οι φιλοδοξίες για καριέρα και η επιθυμία να διατηρήσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη που με κόπο έχουν κερδίσει είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους τα μέλη αυτής της γενιάς επιλέγουν να παραμείνουν ενεργά. Καθώς το εργατικό δυναμικό συνεχίζει να εξελίσσεται, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς η Gen X αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.