22 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται το μέλλον για τον όμιλο Notos Com

5 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται το μέλλον για τον όμιλο Notos Com

Πώς διαμορφώνεται το μέλλον για τον όμιλο Notos Com

Ο όμιλος προχώρησε σε νέες συνεργασίες

O όμιλος Notos Com συστήθηκε το 2001 όταν συγχωνεύθηκαν οι εταιρείες Αφοί Λαμπρόπουλοι αλλά και επιχειρήσεις συμφερόντων της οικογένειας Παπαέλληνα. Ύστερα από δύο δεκαετίες ανάπτυξης και σημαντικής παρουσίας στην αγορά με τα σήματα των notosgalleries και του Notos Home, ο όμιλος προσπαθεί να γυρίσει το νόμισμα μέσα από στοχευμένες ενέργειες και ένα πλαίσιο εξυγίανσης, που έφερε κλείσιμο καταστημάτων, τερματισμό συνεργασιών και τη σύναψη νέων.

Με αφετηρία το 1901, οι αδελφοί Λαμπρόπουλοι κατέκτησαν την αθηναϊκή αγορά σε μια μυθική, για την εποχή, διαδρομή, δημιουργώντας το πιο γνωστό και ισχυρό όνομα στον χώρο των πολυκαταστημάτων. Θεωρούνται πρωτοπόροι στην εγχώρια αγορά, αφού το 1992 εισήγαγαν πρώτοι στην Ελλάδα το σύστημα «shop-in-a-shop».

Η ιστορία της Χ.Α. Παπαέλληνα ξεκίνησε πριν το 1929 όταν τα αδέρφια Χριστάκης, Κώστας και Γιώργος Παπαέλληνας μαζί με τον Γιώργο Δρυμιώτη, σύζυγο της αδερφής τους, άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή φαρμάκων To 1931 αποτέλεσε έτος-σταθμό για την εταιρεία αφού ξεκίνησε η συνεργασία με την Sandoz Chemicals (σήμερα Novartis), ενώ ακολούθησαν συνεργασίες και με άλλες σημαντικές εταιρείες στον κλάδο των φαρμάκων, όπως η Organon. Το 1948, η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στον κλάδο των καλλυντικών, με την εισαγωγή των προϊόντων της Max Factor στην Κύπρο, ενώ μερικά χρόνια αργότερα ξεκίνησε την εισαγωγή του Kleenex, με το 1960 να σηματοδοτεί την περαιτέρω επέκταση του ομίλου στους ομίλους των καταναλωτικών και καλλυντικών προϊόντων. Η εταιρεία προχώρησε στο άνοιγμα σημείων πώλησης όπως το Beauty Line (1997), Holland and Barrett (2011), Yves Rocher (2013), Selekt και Make Up Studio (2015), ενώ ίδρυσε την PharmacyLine (2022), την BC Butterfly Cosmetics Ltd. (2017), επεκτείνοντας τις συνεργασίες της με τον ιαπωνικό οίκο καλλυντικών Shiseido (2019) και την Sanofi για τα προϊόντα Γενικής Ιατρικής και Ειδικής Φροντίδας (2021).

Η ανάπτυξη των notosgalleries και το Notos Home

Η δεκαετία του ’90 αποτέλεσε σταθμό για τα πολυκαταστήματα, λόγω της μετονομασίας τους σε notosgalleries. Η αλλαγή δημιούργησε τότε την μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα, φιλοξενώντας στους χώρους τους μερικές από τις πιο γνωστές και σημαντικές ελληνικές και διεθνείς μάρκες.

Τα Χριστούγεννα του 2003 εγκαινιάστηκε το πρώτο πολυκατάστημα επίπλων και ειδών σπιτιού που λειτούργησε στην Ελλάδα, το Noto Home των 17.000 τ.μ. στο κτίριο της πλατείας Κοτζιά, το οποίο στα πρώτα έτη λειτουργίας του είχε ισχυρές επιδόσεις και μεγάλη επισκεψιμότητα. Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού το συγκεκριμένο κατάστημα όπως και πολλά ακόμη καταστήματα λιανικής επηρεάστηκαν έντονα από την δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2019 έπεσαν οι τίτλοι τέλους, υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών και των επιταγών του προγράμματος αναδιάρθωσης της Notos Com, που μεταξύ των άλλων περιλάμβανε και κλείσιμο καταστημάτων, μεταφέροντας το concept στον 6ο και 7ο όροφο του notosgalleries στην Αιόλου. Τον Ιανουάριο του 2021 ακολούθησε το κλείσιμο του Notos Home στο Golden Hall.

Το σχέδιο για την εξυγίανση

Η συμφωνία εξυγίανσης έχει ως στρατηγικό επενδυτή την Optima bank, με προβλεπόμενη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 140,75 εκατ. ευρώ και την έκδοση 2.251.992 νέων προνομιούχων ονομαστικών μετοχών, που θα κρατήσουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Με βάση τη συμφωνία αυτή μάλιστα το 50% της εταιρείας ανήκει στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, το 25% στην Optima Bank, 25% στην οικογένεια Παπαέλληνα, ενώ μικρή συμμετοχή (κάτω του 10%) έχει και ο όμιλος Φάις.

O όμιλος μέσα από στοχευμένες κινήσεις και την εξυγίανση της ευρύτερης δραστηριότητάς του, κατάφερε να ανακάμψει το τελευταίο διάστημα. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις του Ιανουαρίου, όπου η επιχείρηση φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να κινήθηκε έντονα ανοδικά κατά περίπου 80% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όπου ωστόσο ο περσινός Ιανουάριος δεν αποτελεί ενδεικτικό δείγμα λόγω του ότι ήταν ένας μήνας με πολλές δυσχέρειες, μεταξύ των οποίων και η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική. Επιπλέον και η επίδραση της πανδημίας ήταν σημαντική στις πωλήσεις και τα αποτελέσματα της εταιρείας στη διάρκεια του 2020 αλλά και στη συνέχεια, όπως συνέβη στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο.

Το εννεάμηνο του 2022 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 76,5 εκατ ευρώ, από 64,2 εκατ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ενισχυόμενες κατά 19%, ενώ συνολικά για το έτος τα έσοδα εκτιμώνται σε 112 εκατ ευρώ και τα κέρδη EBIDA σε 15 εκατ ευρώ. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έκλεισε την χρήση του 2021 με πωλήσεις ύψους 94 εκατ ευρώ, αυξημένες κατά 12,8% συγκριτικά με το 2020 και κέρδη EBITDA ύψους 13 εκατ ευρώ.

Οι συνεργασίες

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος διατηρεί τέσσερα πολυκαταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα, όπως και ισχυρή παρουσία στη χονδρική και στη λιανική πώληση καλλυντικών και ειδών ένδυσης-υπόδησης. Από το 2019 την αποκλειστική διάθεση των brands Shiseido και Dolce&Gabbana. Ταυτόχρονα όμως έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες με οίκους όπως οι Clarins, Chanel, Guerlain, Givenchy, ενώ έχει διακόψει συμπράξεις με τη Sisley και την American Eagle Outfitters, οι οποίες δεν κρίνονται συμφέρουσες για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της. Nα σημειωθεί ότι οι πωλήσεις χονδρικής στον τομέα της ένδυσης και των καλλυντικών αντικατοπτρίζουν περίπου το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου, ενώ τα καλλυντικά αποτελούν την κυρίαρχη κατηγορία.

Ο όμιλος σύναψε πρόσφατα νέα συμφωνία συνεργασίας με τον γαλλικό κολοσσό των καλλυντικών L’Oréal, για τη διάθεση στην ελληνική αγορά των αρωμάτων με την υπογραφή Azzaro, Diesel και Ralph Lauren, σε συνέχεια της συμφωνίας με την εταιρεία Shiseido ήδη από το τέλος του 2019. Στον χώρο της ένδυσης, ο όμιλος προσέθεσε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο του τις συλλογές γυναικείων ενδυμάτων της Self Portrait και του ιταλικού οίκου Just Cavalli, καθώς επίσης και τις συλλογές δερματίνων ειδών κι αξεσουάρ Furla, όπως και τις συλλογές αξεσουάρ Kooreloo στο πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.