02 Μάι 2024
READING

Η Adidas κόβει οριστικά τους δεσμούς με τον Kanye West

3 MIN READ

Η Adidas κόβει οριστικά τους δεσμούς με τον Kanye West

Η Adidas κόβει οριστικά τους δεσμούς με τον Kanye West

Η Adidas θα πουλήσει τα εναπομείναντα Yeezy, δωρίζοντας τα έσοδα για την καταπολέμηση των διακρίσεων

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών εξακολουθεί να παλεύει με τις επιπτώσεις της διακοπής των Yeezy Sneakers στον απόηχο των αντισημιτικών σχολίων του Kanye West. Η Adidas βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη σειρά Yeezy, αφού η συγκεκριμένη κολλεξιόν συνέβαλε στην αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ των ετήσιων πωλήσεών της το 2021.

Αν δεν έβρισκε τρόπο να πουλήσει ή να επαναχρησιμοποιήσει τα παπούτσια Yeezy που απέμειναν στο απόθεμά της -τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ- , η εταιρεία κινδύνευε να υποστεί ζημία που θα ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Από ό,τι φαίνεται, όμως, βρήκε τον τρόπο.

Διαβάστε ακόμα: Κι άλλο “διαζύγιο” για την Adidas

Η Adidas αποκαλύπτει τα σχέδιά της

Ο αθλητικός κολοσσός σκοπεύει, τελικά, να πουλήσει τα εναπομείναντα προϊόντα Yeezy. Τα εν λόγω προϊόντα, που δεν ήταν διαθέσιμα για λιανική πώληση από τότε που η Adidas διέκοψε τους δεσμούς της με τον West τον περασμένο Οκτώβριο, θα προσφέρονται αποκλειστικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας και της εφαρμογής της Adidas.

Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση αυτών των προϊόντων, θα διατεθεί σε οργανώσεις που καταπολεμούν τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους. Αν και η Adidas δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, η Anti-Defamation League και το Philonise & Keeta Floyd Institute for Social Change είναι μεταξύ των οργανισμών που αναμένεται να λάβουν αυτές τις δωρεές. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, η Adidas στοχεύει να συμβάλει στη συνεχή καταπολέμηση του μίσους και των διακρίσεων στην κοινωνία.

Η απόφασή της να πουλήσει το υπόλοιπο απόθεμα Yeezy δεν ήταν τυχαία, αλλά αντικατοπτρίζει μια μελετημένη και στρατηγική προσέγγιση. Η εταιρεία ασχολήθηκε με μια διαφορετική ομάδα ενδιαφερομένων μερών και οργανισμών, εξετάζοντας διάφορες επιλογές για το υπάρχον απόθεμα. Η πώληση των προϊόντων και η δωρεά αναδείχθηκε ως η προτιμώμενη λύση που σέβεται τη μοναδικότητα των σχεδίων, επιλύει τα ζητήματα απογραφής και, πρωτίστως, δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Ήρθε το τέλος των Yeezy;

Παρόλο που η λήξη της συνεργασίας μεταξύ της Adidas και του Kanye West είχε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, η ζήτηση για τα αθλητικά παπούτσια Yeezy παραμένει ισχυρή. Οι μεταπωλητές συνεχίζουν να πωλούν τα sneakers σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από την αρχική τους λιανική αξία, αναδεικνύοντας τη διαρκή απήχηση του brand.

Και ενώ η Adidas διατηρεί την κυριότητα των σχεδίων των συγκεκριμένω προϊόντων, δεν κατέχει τα δικαιώματα της επωνυμίας Yeezy. Παραμένει, ωστόσο, αβέβαιο αν ο West θα βρει νέο συνεργάτη παραγωγής για το signature brand του. Το μέλλον της παραγωγής  κρέμεται από μια κλωστή καθώς η Adidas διερευνά αυτή τη μετάβαση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς σκοπεύει η Adidas να σταματήσει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

Καταπολέμηση των διακρίσεων

Η Adidas δέχτηκε επαίνους από οργανώσεις όπως η Anti-Defamation League για την απόφασή της να πουλήσει το υπόλοιπο απόθεμα Yeezy και να δωρίσει τα έσοδα για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Μέσα στο αποκαρδιωτικό σκηνικό του αυξανόμενου αντισημιτισμού τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και παγκοσμίως, η Adidas επέδειξε στοχαστικότητα και ενεργό δέσμευση με κοινοτικές οργανώσεις που έχουν δεσμευτεί για την εξάλειψη κάθε ρητορικής μίσους.

Η απόφασή του γερμανικού sport brand αντανακλά την ξεκάθαρη δέσμευση που έχει λάβει για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής αλλαγής. Αξιοποιώντας την πλατφόρμα της και τους πόρους της, η Adidas στοχεύει στη δημιουργία απτού και διαρκούς αντίκτυπου, ενώ παράλληλα προωθεί τη συμμετοχικότητα στις κοινότητες που εξυπηρετεί.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.