09 Οκτ 2024
READING

Έρχεται η σύγχρονη, “πράσινη” ΔΕΘ

4 MIN READ

Έρχεται η σύγχρονη, “πράσινη” ΔΕΘ

Έρχεται η σύγχρονη, “πράσινη” ΔΕΘ

Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου θα αλλάξει ολόκληρη την πόλη

Μετά από αιτήματα χρόνων και σε αντίθεση με προηγούμενα σχέδια που ήθελαν τον εκθεσιακό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να μεταφέρεται στα δυτικά της πόλης ή εκτός αστικού ιστού, το σχέδιο ανάπλασής της βρίσκεται στην τελική ευθεία, με στόχο να τη μεταμορφώσει σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκά εκθεσιακό hub καθώς και σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εκθέσεων παγκοσμίως, τοποθετώντας την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του συγκεκριμένου κλάδου.

Μετά το ολικό λίφτινγκ που θα υλοποιείται παράλληλα με την πλήρη λειτουργία του, το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας προβλέπεται να εξελιχθεί σε έναν νέο εκθεσιακό φορέα που θα διαθέτει 4 περίπτερα, τα οποία μαζί με το Συνεδριακό Κέντρο θα είναι συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ. Τα νέα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένα, καθώς η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 70% και του νερού κατά 50%, ενώ θα συνδέονται με υπέργειους διαδρόμους.

Η νέα εικόνα της ΔΕΘ

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο πραγματοποίησαν τρία αρχιτεκτονικά γραφεία: Sauerbruch Hutton από τη Γερμανία, Gustafson Porter + Bowman από τη Βρετανία και Elena Stavropoulou από την Ελλάδα.

Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει την κατεδάφιση σχεδόν όλων των κτιρίων που βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο, καθώς και του Βελλίδειου, το οποίο θα αντικατασταθεί με ένα υπερσύγχρονο νέο κτήριο όπου θα διοργανώνονται τόσο μικρές εκθέσεις τόσο και ημερίδες νέου τύπου.

Το μεγαλύτερο εκθεσιακό περίπτερο (Hall 1) θα διαθέτει στεγασμένους χώρους 22 στρεμμάτων, ενώ το Hall 4 -που θα υποκαταστήσει το Βελλίδειο- θα έχει διττό ρόλο, αφού θα διαθέτει τόσο συνεδριακούς όσο και εκθεσιακούς χώρους.

Μόνο ο Πύργος του ΟΤΕ, το μουσείο σύγχρονης τέχνης MoMus, η Καμάρα στην είσοδο της ΔΕΘ από την πλατεία της ΧΑΝΘ, καθώς και ένα μικρό περίπτερο της πρώην Esso Pappas, που θα αναπλαστεί με κόστος 1 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος για την ιστορία της ΔΕΘ, θα παραμείνουν στη θέση τους, όπως και το Παλαί ντε Σπορ, το οποίο μένει μεν εκτός του νέου σχεδίου, θα βρίσκεται δε πλέον ανάμεσα σε χώρους πρασίνου στη θέση των κτιρίων που το περιέβαλλαν.

Παράλληλα, στη ΒΔ πλευρά του ακινήτου, γωνία Αγγελάκη και Εγνατίας, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο ακίνητο, που θα συνδυάζει τον ρόλο του εμπορικού κέντρου και της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 150 δωματίων, 4 ή 5 αστέρων.

Ο όγκος του συγκεκριμένου complex κτιρίων θα είναι μικρότερος και χαμηλότερος από τα γειτονικά κτίρια (π.χ. ABC Hotel, Πρυτανεία ΑΠΘ κ.ά.).

Στο νέο εκθεσιακό κέντρο έχουν σχεδιαστεί υπόγεια πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση 2.000 ΙΧ ενώ το νέο κέντρο θα εξυπηρετείται και με δύο συνολικά στάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Το φιλόδοξο project

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, παρά τις όποιες καθυστερήσεις λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος και των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που το συνοδεύουν, η διαδικασία ακολουθεί σε γενικές γραμμές τους προβλεπόμενους χρόνους. Ειδικότερα, μέσα στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, όπου ανήκει η ΔΕΘ, για την εκτίμηση του έργου, η οποία αναμένεται να διευκρινίσει το χρηματοδοτικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί.
Ο προϋπολογισμός της επένδυσης έχει πλέον ανέβει στα 300 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 80 εκατ. σε σχέση με τον αρχικό, που είχε οριστεί στα 220 εκατ. ευρώ. Η αναπροσαρμογή προς τα πάνω ήταν αναμενόμενη καθώς η επένδυση είχε, σε πρώτο χρόνο εκτιμηθεί, πριν την πανδημία του κορονοϊού και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ακολούθησαν.

Το project, το οποίο ακολουθεί τα πρότυπα ενός έργου ΣΔΙΤ, σύμπραξη δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο, την ΔΕΘ, από ιδιώτη επενδυτή καθώς και από τραπεζικό δανεισμό με τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής στην χρηματοδότηση να μην έχουν καθοριστεί επί του παρόντος, κάτι που θα γίνει εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, μετά την επικαιροποίηση της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το ΣΔΙΤ δεν αναμένεται πριν από το 2024. Στόχος είναι ο προτιμητέος επενδυτής να έχει επιλεγεί μέχρι το 2025. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα οφέλη για την πόλη

Το 2026 αναμένεται να αποτελέσει ένα έτος-σταθμό για τη ΔΕΘ, αφού εκτός από τον εορτασμό για την επέτειο των 1οο χρόνων της, προβλέπεται να έχει κατασκευαστεί το αρχικό εκθεσιακό κέντρο, επιφάνειας 22.000 τ.μ. Ενώ ο προγραμματισμός θέλει μέχρι το 2029 να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών και να παραδοθεί προς χρήση ολόκληρο το έργο.

Η ανάπλαση θα μετασχηματίσει όχι μόνο τη ΔΕΘ, αλλά συνολικά την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς πάνω από το 50% της έκτασης -σχεδόν 80 στρέμματα- θα μετασχηματιστεί σε ανοικτό στο κοινό πάρκο, όπου το μεγαλύτερο μέρος του θα καλύπτεται με πράσινο. Σήμερα λιγότερο από το 10% της συνολικής έκτασης είναι πράσινο, παρ’ όλο τον χαμηλό δείκτη αξιοποίησης του ακινήτου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.