25 Ιούν 2024
READING

Σαρωτικές αλλαγές θα φέρουν τα new age malls

5 MIN READ

Σαρωτικές αλλαγές θα φέρουν τα new age malls

Σαρωτικές αλλαγές θα φέρουν τα new age malls

Τα νέας γενιάς εμπορικά κέντρα έχουν υβριδικό χαρακτήρα

Η προστιθέμενη αξία των σύγχρονων malls γίνεται πλέον βιωματική προκειμένου να ανταποκρίνεται πλέον στην ανάγκη των καταναλωτών να συνδυάζουν πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα, σε ένα μέρος. Καθοριστικής σημασίας για αυτή την εξέλιξη των εμπορικών κέντρων του μέλλοντος αποτέλεσε το μέγεθος της επένδυσης αλλά και η ευρύτερη στρατηγική σημασία που έχει για τη χώρα και για την Αττική το έργο στο Ελληνικό.

Οι κινήσεις της Lamda Development και της Trade Estates με τα σύγχρονα malls στο Ελληνικό, την εμφάνιση των retail parks σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτεις όπως και η αναμόρφωση των υπαρχόντων εμπορικών κέντρων, αποδεικνύουν ότι τα malls αποκτούν ένα νέο χαρακτήρα.

Αυτό αποδεικνύει εξάλλου και η πρόσφατη απόφαση της Lamda Development για συγχώνευση των δύο 100% θυγατρικών της Malls Management Services – Υπηρεσίες Διαχείρισης Εμπορικών Κέντρων Μονοπρόσωπη Α.Ε. και της ΜC Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (με ποσοστό συμμετοχής της 100%), όπως και για την απόσχιση περιουσιακών στοιχείων που αφορούν στο Golden Hall, το The Mall Athens και το Εκπτωτικό Χωριό Designers Outlet σε νέα κοινή εταιρεία. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι εκτός της αναδιάρθρωσης αυτής βρίσκεται η εταιρεία ειδικού σκοπού Lamda Ellinikon Malls Ηolding, η οποία ιδρύθηκε τον Μάιο του 2022 με σκοπό τη διαχείριση και ανάπτυξη των υπό σχεδιασμό malls στο Ελληνικό, Vouliagmenis Malls και Marina Galleria.

Το Vouliagmenis Mall

Το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα -και εκ των μεγαλύτερων της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Ευρώπης- θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands. Ενδεικτικό είναι ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έχει ήδη δεσμεύσει το δικό της χώρο σε ένα εμπορικό κέντρο που αναμένεται να είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι και θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

Για το εμπορικό κέντρο που θα βρίσκεται στην επάνω πλευρά του μητροπολιτικού πάρκου με είσοδο από την λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα αναπτυχθεί σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο, η συνολική μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια θα αγγίξει τα 90.000 τ.μ. Έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα για το 52% των διαθέσιμων επιφανειών, με στόχο έως το τέλος του 2023 να έχει φτάσει στο 70%. Το κόστος θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός από τις εμπορικές επιφάνειες, προβλέπονται επιπλέον 35.000-40.000 τ.μ. γραφειακών χώρων πάνω από το εμπορικό κέντρο.

Το πολυτελές Riviera Galleria

Για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο που θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, στο παράκτιο μέτωπο της λεωφόρου Ποσειδώνος, τα προσύμφωνα μίσθωσης επιφανειών διαμορφώνονται σε 20%, με στόχο να αυξηθούν στο 50% έως το τέλος του έτους. Από τα 100 καταστήματα που προβλέπεται να φιλοξενεί, τα 70 θα αφορούν οίκους μόδας και άλλα καταστήματα luxury brands -ανάμεσά τους και τα Αττικά Πολυκαταστήματα-, όπως και 30 σημεία εστίασης με γαστρονομικά εστιατόρια.

The Ellinikon Commercial Hub

Η Lamda Development έχει προχωρήσει επίσης στην υπογραφή συμφωνίας με την Trade Estates του ομίλου Φουρλή για τη δημιουργία ενός retail park με έκταση 30 στρεμμάτων εντός των ορίων του Ελληνικού. Η συνεργασία προβλέπει την απόκτηση από τον όμιλο Φουρλή, των διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και την υλοποίηση του The Ellinikon Commercial Hub, μεγέθους 30.000 τ.μ.

Σε αυτό θα δημιουργηθεί νέο μεσαίο κατάστημα ΙΚΕΑ, μεγέθους 10.000-12.000 τ.μ. που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του πάρκου. Τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι μικρότερα σε μέγεθος (περίπου 2.000 τ.μ.) και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και νέο Intersport που επίσης διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή.

Ο ρόλος του McArthur Glen

Το αποκτηθέν τον περασμένο Αύγουστο McArthur Glen και νυν Designers Outlet, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της Lamda Development, καθότι εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του λόγω και της εγγύτητας που παρουσιάζει τόσο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όσο και στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς και λόγω της σύνδεσης που διατηρεί με άλλες περιοχές της πρωτεύουσας μέσω της Αττικής Οδού. Διαθέτει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η πληρότητα την 30.06.2022 ήταν περίπου 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2 εκ. επισκέπτες ετησίως.

Τι ετοιμάζει η Trade Estates σε Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα

Τη λειτουργία 12 εμπορικών πάρκων πανελλαδικά σχεδιάζει εντός της προσεχούς διετίας η Trade Estates. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, έως το τέλος του 2026 η εταιρεία σχεδιάζει την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου με την εμπορική ταυτότητα “Top Parks” σε 550 εκατ. ευρώ (από περίπου 300 εκατ. ευρώ σήμερα), με τον διπλασιασμό του αριθμού των ακινήτων και της μισθωτικής επιφάνειας.

Στα Σπάτα έχει αποκτηθεί οικόπεδο επιφανείας 32 στρεμμάτων, κοντά στο Smart Park και το Athens Designer Outlet, όπου θα ανεγερθεί εμπορικό πάρκο μεικτής εκμισθώσιμης επιφανείας 9.650 τ.μ. με 500 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Η επένδυση υλοποιείται σε συνεργασία με την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Ten Brinke Hellas, την οποία έχει επιλέξει ως στρατηγικό συνεργάτη η Trade Estates για όλες τις συναφείς επενδύσεις της.

Στην Κρήτη, οι δύο πλευρές προχωρούν την ανάπτυξη οικοπέδου 40 στρεμμάτων στη θέση Αοράκια του Δήμου Αλικαρνασσού, το οποίο προσφέρει πρόσβαση στον ΒΟΑΚ, δίπλα στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια του ακινήτου θα είναι 10.600 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια θα αγγίξει τα 14.000 τ.μ.

Ενώ στην Πάτρα σχεδιάζεται ένα εμπορικό πάρκο 20.000 τ.μ. με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 13.900 τ.μ., επί οικοπέδου 21,5 στρεμμάτων που αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό. Το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας, στη συμβολή των οδών Ανθείας και Ακτή Δυμαίων. Το εμπορικό πάρκο θα περιλαμβάνει ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και άλλα 4 καταστήματα, με 400 θέσεις στάθμευσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.