16 Ιούν 2024
READING

Τι περιμένει η Holland & Barrett από το e-shop;

5 MIN READ

Τι περιμένει η Holland & Barrett από το e-shop;

Τι περιμένει η Holland & Barrett από το e-shop;

Θα δώσει νέα δυναμική στην παρουσία του βρετανικού brand στην Ελλάδα

Με τέσσερις προϊοντικές κατηγορίες, vegan κατηγορία και wellness blog, το e-shop της Holland & Barrett στην Ελλάδα άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες. Ύστερα από πολύμηνη αναμονή, οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράσουν βιταμίνες και συμπληρώματα, φυσικά προϊόντα ομορφιάς, συμπληρώματα άθλησης και είδη εξειδικευμένης διατροφής σε μια εύχρηστη πλατφόρμα με την υπογραφή της Atcom.

Ήταν στις αρχές του 2022 όταν είχε ανακοινωθεί η είσοδος του ομίλου Fourlis στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των προϊόντων υγείας και ευεξίας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας του με την Holland & Barrett. Το βρετανικό brand που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα δίκτυα λιανικής της Ευρώπης στον κλάδο της υγείας και της ευεξίας, μετρά εδώ και πέντε μήνες τρία σημεία στην Αθήνα με τον όμιλο να αποτιμά ήδη με θετικό πρόσημο την αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό.

Τα φυσικά καταστήματα

Τα πρώτα καταστήματα πώλησης της βρετανικής αλυσίδας λειτουργούν ήδη σε Γλυφάδα, Κηφισιά και The Mall Athens, ενώ ο όμιλος αναζητά νέα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στα δυτικά και ανατολικά προάστια και στον Πειραιά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για μια ακόμα πιο δυναμική ανάπτυξη του νέου πυλώνα retail του και της διείσδυσής του σε ένα ακόμα πιο ευρύ κοινό, πέρα από αυτό που είναι, ήδη, εξοικειωμένο με τα συμπληρώματα διατροφής και το wellness.

Μάλιστα το σημείο της Κηφισιάς αναγνωρίστηκε ως “το καλύτερο opening” στο δίκτυο του brand, κατά το πρόσφατο συνέδριο της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από λίγες ημέρες.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα

Η Holland & Barrett στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα εύχρηστο e-shop όπου οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από τέσσερις βασικές κατηγορίες προϊόντων, να μάθουν για τα trends στον τομέα της ευεξίας και μέσα από το Wellness Blog. Οι παραγγελίες αποστέλονται με παράδοση στο χώρο του πελάτη, σε locker (σύμπραξη με BOX NOW για παραλαβή προϊόντων 24/7) ή σε φυσικό κατάστημα του δικτύου της αλυσίδας.

Ποια είναι η Holland & Barrett

Η βρετανική αλυσίδα προϊόντων ευεξίας και τροφίμων Holland & Barrett ξεκίνησε το 1870 όταν οι Alfred Slapps Barrett και Major William Holland δημιούργησαν ένα μικρό παντοπωλείο στην ιστορική και εύπορη πόλη Bishop’s Stortford στο ανατολικό Hertfordshire. Η αλυσίδα εγκαινίασε το τμήμα ανάπτυξης καταστημάτων μέσω δικαιόχρησης το 2008 και τώρα διατηρεί συνεργασίες franchise σε 12 χώρες, καλύπτοντας την Ασία, την Ευρώπη, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Το 2017 εξαγοράστηκε από την L1 Retail, ένα επενδυτικό fund που ελέγχεται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Mikhail Fridman.

Σήμερα πλέον το δίκτυό της υπερβαίνει τα 1.600 καταστήματα σε 18 χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ιρλανδία. Ενώ στην Κύπρο η Holland & Barrett έχει παρουσία μέσω του ομίλου Παπαέλληνα. Το 2021 είχε κύκλο εργασιών που έφτασε τα 726,7 εκατομμύρια ευρώ, αναπτύσσοντας παράλληλα και το ηλεκτρονικό της κατάστημα με τις ψηφιακές πωλήσεις να σημειώνουν αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2020. Απασχολεί περισσότερα από 7.000 άτομα.

Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων

Τα προϊόντα της Holland & Barrett αποτελούνται από μια εκτεταμένη γκάμα που ξεκινά από βιταμίνες και εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και καταλήγει σε καλλυντικά και προϊόντα για το σώμα, ενώ περιλαμβάνει και οργανικά τρόφιμα και ποτά, όλα φιλικά προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τις αρχές της ηθικής επιχειρηματικότητας. Αυτή τη στιγμή τα καταστήματα που έχουν ανοίξει στην ελληνική αγορά, διαθέτουν 1.300 κωδικούς προϊόντων, από καλλυντικά και οργανικά τρόφιμα μέχρι συμπληρώματα διατροφής και είδη sport nutrition. Ως προς το μείγμα των προϊόντων που φιλοξενείται στα καταστήματα, το 40% αντιστοιχεί σε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, περίπου το 28% σε προϊόντα ομορφιάς, το 23% σε τρόφιμα και το υπόλοιπο στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των διατροφικών αθλητικών συμπληρωμάτων. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται το portfolio να εμπλουτιστεί με ακόμη 200 κωδικούς.

Μεγάλη η ζήτηση για τα συμπληρώματα διατροφής

Η πανδημία ήταν αυτή που έφερε ραγδαία ανάπτυξη στη ζήτηση των συμπληρωμάτων διατροφής, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναζητήσουν και να ενημερωθούν για το πώς τα συμπληρώματα μπορούν να τους βοηθήσουν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αναζήτηση αυτή φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα, αφού σήμερα πλέον μπορούν να τα βρουν ως επί το πλείστον στα φαρμακεία, όπως και στα αναδυόμενα e-shop όπου γνωρίζουν ισχυρότατη ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, όμως, η αγορά αφουγκράστηκε την ενίσχυση της τάσης του wellbeing και της αυτοφροντίδας, με τη διάχυση των συμπληρωμάτων διατροφής σε νέα θεματικά καταστήματα, όπως τα Holland & Barrett.

Η ζήτηση αυτή είναι που έχει οδηγήσει τον όμιλο Fourlis να θέσει ως στόχο πωλήσεων τα 50 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2025, έτος-ορόσημο για τον όμιλο, που προσβλέπει σε συνολικό κύκλο εργασιών 750 εκατ. ευρώ από περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το περιθώριο EBIT έχει τοποθετηθεί στο 8%. Τα καταστήματα είναι της τάξης των 150-200 τ.μ. και η επένδυση για κάθε σημείο πώλησης -χωρίς να υπολογίζονται τα εμπορεύματα- ανέρχεται σε περίπου 150.000 ευρώ.

Ο όμιλος εξάλλου διατηρεί ενδιαφέρον για επέκταση στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη νησιωτική Ελλάδα, με το συνολικό της δίκτυο να υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει συνολικά τα 120 καταστήματα στη χώρα μας, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία όπου έχει συμφωνήσει να αναπτύξει την δραστηριότητα της Holland & Barrett μέσα στα επόμενα χρόνια.

Από τον όμιλο Fourlis, ήδη, υπάρχει δημοσιότητα για την έναρξη του e-shop μέσω των social media, ενώ ενημερώνονται και οι πελάτες των φυσικών καταστημάτων, καθώς θεωρείται ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μπορεί να κερδίσουν ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας των πωλήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται εξάλλου η έναρξη του loyalty προγράμματος “Rewards for life”, όπως ανακοινώνεται στην κεντρική σελίδα του e-shop.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.