02 Μάι 2024
READING

Μήπως η Nike αλλάζει στρατηγική με το Direct To Consumer;

3 MIN READ

Μήπως η Nike αλλάζει στρατηγική με το Direct To Consumer;

Μήπως η Nike αλλάζει στρατηγική με το Direct To Consumer;

Τι δείχνει η επιστροφή του brand στα Macy’s

Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, η Nike και η Macy’s αποφάσισαν να ανανεώσουν τη συνεργασία τους μετά από περισσότερο από ένα χρόνο “χωρισμού”. Η προηγούμενη απόφαση της Nike να δώσει προτεραιότητα στις πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή (DTC) και να απομακρυνθεί από τους “αδιαφοροποίητους”, όπως θεωρούσε, retailers – συμπεριλαμβανομένης της Macy’s – προκάλεσε ρήξη μεταξύ των δύο κολοσσών. Ωστόσο, η πρόσφατη επανένωση δείχνει μια στρατηγική αλλαγή στα σχέδια και των δύο.

Από τον Οκτώβριο, τα προϊόντα Nike θα πωλούνται και πάλι στο Macys.com και σε επιλεγμένα καταστήματα Macy’s. Ο retailer θα διαθέτει μια διευρυμένη επιλογή ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των plus sizes για τις γυναίκες και των big and tall εμπορευμάτων για τους άνδρες, όπως και παιδικές τσάντες και εξοπλισμό. Επιλεγμένα υποδήματα Nike ήταν ήδη διαθέσιμα σε αδειοδοτημένα καταστήματα Finish Line μέσα στα καταστήματα Macy’s ακόμη και κατά την προηγούμενη περίοδο του διαχωρισμού.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Nike συνεχίζει να είναι σούπερ επιτυχημένη;

Direct To Consumer

Η απόφαση να τερματιστεί η συνεργασία με τα Macy’s το 2021 ήταν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Nike “Consumer Direct Offense” που άρχισε να εφαρμόζεται το 2017. Η συγκεκριμένη στρατηγική είχε ως στόχο την προώθηση των πωλήσεων μέσω των δικών της φυσικών και ψηφιακών καναλιών DTC, καθώς και συνεργασιών με μερικούς μόνο retailers. Τότε, η Nike δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία λόγω του συμπεράσματός της ότι ” το αδιαφοροποίητο, μέτριο retail δεν θα επιβιώσει”.

Η αύξηση των πωλήσεων DTC κατά 15% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 οδήγησε την εταιρεία να συνεχίσει να διπλασιάζει τη στρατηγική της απευθείας στον καταναλωτή. Το χονδρικό εμπόριο εξακολούθησε να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των πωλήσεων της Nike, αλλά η ισορροπία μετατοπίζεται.

Η Nike αύξησε τις άμεσες πωλήσεις της από το 16% των συνολικών εσόδων της στο 35% το 2021. Στα τελευταία αναφερόμενα κέρδη της, τα συνολικά έσοδα ήταν 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ και οι άμεσες πωλήσεις αποτελούσαν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τις άμεσες πωλήσεις περίπου 40% των εσόδων.

Όλα αυτά, ενώ η Nike κατέχει πάνω από το 40% του μεριδίου αγοράς αθλητικών ειδών παγκοσμίως και είναι κυρίαρχη στα ράφια οποιουδήποτε καταστήματος αθλητικών ειδών.

Η Nike επεκτείνει τις συνεργασίες λιανικής πώλησης

Η Macy’s δεν είναι ο μόνος retailer που βλέπει μια στρατηγική επαναφορά από τη Nike. Τον Μάρτιο, η Foot Locker αποκάλυψε ότι έχει αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη Nike, προβλέποντας ότι έως και το 60% των πωλήσεών της θα αποδίδεται στη μάρκα τα επόμενα χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, ο retailer είχε προβλέψει μείωση του μεριδίου της Nike στις πωλήσεις του, εκτιμώντας πτώση στο 55% το τέταρτο τρίμηνο από το 68% που αντιπροσώπευε το 2021. Η μείωση αυτή αποδόθηκε στην εντονότερη εστίαση της Nike στις δραστηριότητές DTC και στην ενοποίηση των συνεργασιών χονδρικής πώλησης.

Διαβάστε ακόμα: Η στροφή της Nike στα βιωματικά καταστήματα και στο direct to consumer

Η στρατηγική αλλαγή της Nike

Η απόφαση για ανανέωση των συνεργασιών με μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως τα Macy’s και Foot Locker, σηματοδοτεί την αναγνώριση από τη Nike της αξίας του συνδυασμού της στρατηγικής DTC με επιλεκτικές συνεργασίες στο λιανικό εμπόριο. Δίνοντας έμφαση στα δικά της φυσικά και ψηφιακά κανάλια, η Nike στοχεύει να αξιοποιήσει την εμβέλεια και την τεχνογνωσία αυτών των στρατηγικών συνεργατών για να μεγιστοποιήσει την παρουσία της μάρκας της και να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών.

Μένει, λοιπόν, να δούμε το μέλλον αυτής της στρατηγικής συμμαχίας. Και οι δύο εταιρείες είναι σε καλή θέση να αξιοποιήσουν τα μοναδικά τους πλεονεκτήματα, εξασφαλίζοντας στους καταναλωτές πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων Nike μέσω διαφόρων καναλιών, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων διαδικτυακών πωλήσεων και των παραδοσιακών εμπειριών του φυσικού retail.

Με πληροφορίες από Retail Wire

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.