02 Μάι 2024
READING

Θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη τη λύση για το burnout;

4 MIN READ

Θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη τη λύση για το burnout;

Θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη τη λύση για το burnout;

Διαχείριση της επαγγελματικής εξουθένωσης στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται μια τεχνολογία που αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί να αυτοματοποιήσει κουραστικές και χρονοβόρες εργασίες, φέρνοντας πιθανή ανακούφιση στην επαγγελματική εξουθένωση. Ο αρχικός ενθουσιασμός γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και τις δυνατότητές τους να ελαφρύνουν τον βαρύ φόρτο εργασίας και να βελτιώσουν την ικανοποίηση από την εργασία είναι εμφανής στο κύμα των εργαζομένων που συρρέουν σε πλατφόρμες όπως το ChatGPT.

Ωστόσο, ενώ υπάρχουν υποσχέσεις σε αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες, μπορεί να μην είναι η “θεραπεία” για το burnout που περιμέναμε με ανυπομονησία. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί να αποτραπεί το burnout των εργαζομένων;

Ο υποσχόμενος ρόλος της AI

Σύμφωνα με την έκθεση 2023 Work Trends Report της Microsoft, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αντιμετωπίσουν την επαγγελματική εξουθένωση και να ενισχύσουν την επαγγελματική ικανοποίηση. Μια παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία λογισμικού αυτοματισμού επιχειρήσεων, UiPath, υποστηρίζει αυτό το συμπέρασμα, με το 58% των συμμετεχόντων να πιστεύουν ότι η αυτοματοποίηση μπορεί να μετριάσει την επαγγελματική εξουθένωση και να βελτιώσει τη συνολική εργασιακή εμπειρία.

Αναμφίβολα, η επαγγελματική εξουθένωση παραμένει ένα βαθύτατο ζήτημα στον εργασιακό χώρο και η προοπτική των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που αυτοματοποιούν επαναλαμβανόμενες και τετριμμένες εργασίες υπόσχεται πολλά. Ποιος εργαζόμενος δεν οραματίζεται ένα μέλλον όπου θα έχει έναν προσωπικό βοηθό που θα εξαλείφει μεγάλο μέρος της δουλειάς που συμβάλλει στην επαγγελματική εξουθένωση;

Απελευθέρωση της παραγωγικότητας

Οι πρώτες έρευνες, όπως ένα έγγραφο εργασίας από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, αναδεικνύουν τις δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, το έγγραφο τονίζει την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 14% μεταξύ των εκπροσώπων εξυπηρέτησης πελατών όταν βοηθούνται από ένα AI chatbot. Ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο μείωσε το χάσμα απόδοσης μεταξύ των κορυφαίων και των χειρότερων επιδόσεων, αλλά επιτάχυνε επίσης την εκπαίδευση των νέων υπαλλήλων, επιτρέποντάς τους να επιτύχουν αποτελέσματα συγκρίσιμα με τους πιο έμπειρους.

Η επιρροή της AI στo burnout και οι πιθανές παγίδες

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι τόσο απλές. Σίγουρα, οι δυνατότητες των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες είναι αναμφισβήτητες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο οι παράγοντες αυτοί θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους όσον αφορά την επαγγελματική εξουθένωση.

Ενώ η μετατόπιση από τη μονότονη εργασία σε πιο ενδιαφέροντα καθήκοντα μπορεί να φαίνεται επωφελής από την άποψη της επαγγελματικής εξουθένωσης, παραμένει ασαφές αν η αυξημένη παραγωγικότητα θα προσφέρει στους εργαζομένους πραγματικά ένα διάλειμμα ή απλώς θα οδηγήσει σε υψηλότερο φόρτο εργασίας. Δεν είναι απίθανο οι εταιρείες να εκμεταλλευτούν την αυξημένη παραγωγικότητα, απαιτώντας ακόμη περισσότερα από τους εργαζομένους τους – επιδεινώνοντας περαιτέρω την επαγγελματική εξουθένωση.

Τα πολύπλευρα αίτια της επαγγελματικής εξουθένωσης

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα σύνθετο μείγμα εξάντλησης, κυνισμού και αναποτελεσματικότητας, που πηγάζει από διάφορους παράγοντες. Η υπερκόπωση είναι μόνο ένα συστατικό της επαγγελματικής εξουθένωσης και η έρευνα του UiPath επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πολλαπλές αιτίες. Ενώ οι συμμετέχοντες ανέφεραν κοινούς παράγοντες -όπως η εργασία πέραν του προγραμματισμένου ωραρίου και οι πολλές συσκέψεις ως παράγοντες που συμβάλλουν στην επαγγελματική εξουθένωση-, εντόπισαν επίσης την κουλτούρα του χώρου εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης από την ηγεσία και της εργασιακής ανασφάλειας.

Διαβάστε ακόμα: Τι γίνεται με τη χρήση του ChatGPT στην εργασία;

Ο ρόλος των εργοδοτών

Τελικά, ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχική υγεία των εργαζομένων και την επαγγελματική εξουθένωση θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες θα επιλέξουν να ενσωματώσουν αυτές τις τεχνολογίες. Μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να διευκολύνουν την επαγγελματική εξουθένωση, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να ανακτήσουν το χρόνο τους, είτε να την εκμεταλλευτούν για να εντείνουν τις εργασιακές απαιτήσεις.

Καλλιεργώντας ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, μοιράζοντας τα οφέλη της αυξημένης παραγωγικότητας και αντιμετωπίζοντας τις πολύπλευρες αιτίες της επαγγελματικής εξουθένωσης, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν πραγματικά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, προστατεύοντας παράλληλα το εργατικό δυναμικό τους από τις βλαβερές συνέπειες της υπερκόπωσης και της αβεβαιότητας.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.