01 Μάι 2024
READING

Οι επενδύσεις, το πλάνο και η πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος

4 MIN READ

Οι επενδύσεις, το πλάνο και η πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος

Οι επενδύσεις, το πλάνο και η πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος

Εάν κάποιο θα μπορούσε να θεωρηθεί το κεντρικό διακύβευμα για την πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος, αυτό θα ήταν η ανάκτηση των χαμένων μεριδίων. Σε μία περίοδο που αρκετοί παίκτες από τον ανταγωνισμό αναπτύσσουν τα μερίδιά τους με βασικά παραδείγματα τη Lidl και τον Σκλαβενίτη, η ΑΒ Βασιλόπουλος, χάνει μερίδιο αγοράς, κινούμενη μεν με ανάπτυξη του τζίρου σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά σε ποσοστά χαμηλότερα από την αγορά που κινείται κοντά στο 8,5%.

Η πολυεθνική αλυσίδα συμφερόντων του ομίλου Ahold Delhaize έχει κατά καιρούς επιδοθεί σε στρατηγικές προώθησης προς ανάδειξη της τιμολογιακής της πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι ρίχνει τις τιμές της, ωστόσο μέχρι στιγμής η πολιτική αυτή δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί μότο όπως το «Τόσο Φθηνά Όσο Πουθενά» του Σκλαβενίτη. 

Μέρος της στρατηγικής της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι και η ιδιωτική ετικέτα, μέσω της οποίας προσπαθεί να κερδίσει πόντους στην αγορά και να αυξήσει τις πωλήσεις και τα περιθώρια κερδοφορίας της. Θα θυμίσουμε βέβαια ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και η Lidl ήταν οι δύο από τις μεγάλες αλυσίδες της ελληνικής αγοράς που είχαν κερδίσει ένα μεγάλο μέρος καταναλωτών μετά την κατάρρευση της Μαρινόπουλος το 2016. Τότε που με πόλεμο τιμών και επικοινωνιακή στρατηγική κατάφεραν να απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος των πελατών του Μαρινόπουλου, πριν το δίκτυό του απορροφηθεί τελικά από τον Σκλαβενίτη, ο οποίος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατάφερε να αξιοποιήσει τη δυναμική που απέκτησε πανελλαδικά μετά την εξαγορά. 

Επέκταση του δικτύου franchise – Έως και 10 νέα εταιρικά

Στο επενδυτικό πεδίο, η ΑΒ Βασιλόπουλος ποντάρει στην επέκταση του δικτύου franchise καταστημάτων γειτονιάς, AB Shop & Go. Αυτό που έχει προγραμματίσει, είναι να διευρύνει με 50 νέα καταστήματα το franchise δίκτυο των Shop & Go μέσα στη διάρκεια του 2023. Στόχος είναι να φτάσει τα 250 καταστήματα στην επόμενη διετία, καλύπτοντας έτσι την αγορά ευκολίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το συνολικό πλάνο επενδύσεων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται δαπάνες για νέα καταστήματα.

Ειδικότερα, εντός της φετινής χρονιάς θα λειτουργήσει το υπερμάρκετ των 5.000 τετραγωνικών μέτρων στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κατάστημα σε στρατηγική τοποθεσία πάνω στην λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες που οδήγησαν έως και τη διακοπή των εργασιών του τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Αισίως, οι εργασίες αποπεράτωσής του συνεχίστηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία, EMD Constructions, και πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο σχεδιασμός επενδύσεων και επέκτασης του δικτύου της αλυσίδας προβλέπει για φέτος και το άνοιγμα έως 10 νέων εταιρικών καταστημάτων μεσαίου βεληνεκούς. Πρόσφατα η ΑΒ Βασιλόπουλος έκανε εγκαίνια στο νέο της κατάστημα στην Κω και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κανάρη & Σοφοκλή Βενιζέλου, επεκτείνοντας με αυτό τον τρόπο το δίκτυο της. Εγκαίνια επίσης πραγματοποιήθηκαν στις 11/5 και στο πρώτο κατάστημα που δημιούργησε η αλυσίδα στην Ιεράπετρα, στην επαρχιακή Oδό Ιεράπετρας – Παχειάς Άμμου.

Στασιμότητα ωστόσο εμφανίζει για την ώρα στο πεδίο των εξαγορών, όπου μετά το έντονο παρασκήνιο και τις συζητήσεις για την εξαγορά της Γέγος στην Αττική, τα καταστήματα του οποίου απέκτησαν τελικά ο Σκλαβενίτης και ο Μασούτης, δεν υπήρξε κάτι νεότερο από το μέτωπο αυτό. Η μεγέθυνση προς το παρόν στηρίζεται σε οργανικά χαρακτηριστικά, με καταστήματα που ανοίγει για λογαριασμό της η επιχείρηση. Χωρίς όμως να έχει εισέλθει στη διαδικασία να αποκτήσει κάποιον μικρότερο παίκτη που θα τις προσέδιδε με ταχύτερους ρυθμούς το εκτόπισμα, το τζίρο και την ανάπτυξη του δικτύου που φαίνεται να έχει ανάγκη. 

Το διαζύγιο με τον όμιλο Motor Oil

Πρόσφατα η ΑΒ Βασιλόπουλος διέκοψε τη συνεργασία που είχε με τον όμιλο Motor Oil, μέσω της οποίας είχε δημιουργήσει καταστήματα σε πρατήρια Shell. Μέσω του μοντέλου franchise είχε αναπτύξει 79 AB Shop & Go σε πρατήρια της Shell. Η συγκεκριμένη συμφωνία είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια καθώς το πρώτο 24ώρο κατάστημα AB Shop είχε ανοίξει σε πρατήριο της Shell στα Βριλήσσια.

Σταδιακά αναμένεται ότι όσα καταστήματα έχουν παραμείνει έως αυτή τη στιγμή, θα διακόψουν σταδιακά τη λειτουργία τους, με τον όμιλο Motor Oil να αναπτύσσει πλέον το δικό του δίκτυο στα πρατήρια. Σημειώνεται ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε διπλό ρόλο καθώς διατηρούσε τόσο την τροφοδοσία χονδρικής των καταστημάτων, ενώ αποκόμιζε και έσοδα από τα royalties που ήταν της τάξης του 0,2% επί των πωλήσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.