01 Μάι 2024
READING

Πώς η Apple ξαναφέρνει την επανάσταση στην τεχνολογία

5 MIN READ

Πώς η Apple ξαναφέρνει την επανάσταση στην τεχνολογία

Πώς η Apple ξαναφέρνει την επανάσταση στην τεχνολογία

Τι μπορούν να μάθουν τα brands από το Vision Pro της Apple

Η Apple προκάλεσε αίσθηση στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) με την αποκάλυψη του πολυαναμενόμενου immersive headset, Vision Pro. Η συσκευή, που μοιάζει με φουτουριστικά γυαλιά του σκι, μας συστήνει την νέα επαναστατική εποχή της πληροφορικής που ονομάζεται “spatial computing”. 

Η καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα του dna της Apple, όπως το έχει αποδείξει με κάθε της κίνηση μέχρι σήμερα. Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της εμπορικής του πορείας, ο πρώτος Mac που ανακοίνωσε ο Steve Jobs το 1984 σημείωσε πωλήσεις της τάξης των 70.000 συστημάτων στις Η.Π.Α. Ακολούθησε ο Macintosh II, o Macintosh Classic, το PowerBook, ο PowerBook Macintosh και ο περίφημος iMac που σηματοδότησε την δυναμική επιστροφή της Apple στην οικιακή αγορά.

Το 2001 έκανε την εμφάνισή του το αρχικά μη δημοφιλές iPod Classic, που άμεσα απέκτησε πολλές πωλήσεις, και γρήγορα άφησε πίσω του άλλα MP3 players της εποχής όπως το Nomad Jukebox. Το 2007 λάνσαρε το πρώτο iPhone, αλλάζοντας για πάντα τη σχέση μας με το τηλέφωνο. Ένα χρόνο αργότερα εγκαινίασε το App store, φτάνοντας πέρυσι να πέρυσι αποφέρει το εντυπωσιακό ποσό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τους προγραμματιστές. Και τώρα, για ακόμη μια φορά, αφήνει στην άκρη ό,τι γνωρίζαμε για τη χρήση της πληροφορικής στην επαγγελματική πρωτίστως και οικιακή δευτερευόντως ζωή μας.

Vision Pro, ο χωρικός υπολογιστής

Τα στελέχη της Apple έδωσαν έμφαση στον όρο “spatial computing” για να τοποθετήσουν το Vision Pro ως το προϊόν-σταθμό που πρόκειται να αλλάξει την εποχή της κινητής πληροφορικής που ξεκίνησε με το iPhone. Spatial computing ή ελληνιστί, χωρική πληροφορική, είναι η ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων των μηχανών, των ανθρώπων, των αντικειμένων και των περιβαλλόντων στα οποία λαμβάνουν χώρα, ώστε να επιτρέπονται και να βελτιστοποιούνται οι ενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple επισημαίνει την επιτυχία του App Store;

Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές στην αγορά, όπως το Oculus της Meta ή το HTC Vive, το Vision Pro στοχεύει να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές οθόνες και τηλεοράσεις με φορητές, καθηλωτικές εικονικές οθόνες. Η έμφαση που δίνει η συσκευή στα ρυθμιζόμενα παράθυρα 2D που συνδυάζονται άψογα με το περιβάλλον του χρήστη, την ξεχωρίζει από την κυριαρχία των τρισδιάστατων στοιχείων σε άλλα ακουστικά μικτής πραγματικότητας. Η Apple έχει αναπτύξει ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το visionOS, ειδικά σχεδιασμένο για χωρικούς υπολογισμούς, το οποίο θα τροφοδοτεί το Vision Pro.

Επανάσταση στην ψυχαγωγία και την παραγωγικότητα

Η Apple παρουσίασε δύο κύριες περιπτώσεις χρήσης του Vision Pro: την οικιακή ψυχαγωγία και την παραγωγικότητα. Επίσης ανακοινώθηκε η συνεργασία της Apple με τη Disney, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία καθηλωτικού περιεχομένου και εμπειριών για το Vision Pro. Πολλαπλές οθόνες μπορούν να προβάλλουν διαφορετικά αθλητικά γεγονότα ή να παρέχουν τρισδιάστατες επαναλήψεις με λεπτομερείς προβολές γηπέδων για αγώνες μπάσκετ.

Όσον αφορά την παραγωγικότητα, το Vision Pro στοχεύει να αντικαταστήσει τους σταθμούς εργασίας με πολλές οθόνες και υποστηρίζει διάφορες εφαρμογές παραγωγικότητας και τηλεδιάσκεψης. Η συσκευή επιτρέπει ακόμη και τη δημιουργία αληθοφανών εικονικών προσώπων με τη χρήση τρισδιάστατης σάρωσης για βιντεοκλήσεις.

Το μέλλον της πληροφορικής 

Με το Vision Pro, η Apple στοχεύει αρχικά στην αγορά των επιχειρήσεων, προσελκύοντας τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Apple και τους power users που είναι πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τις φυσικές οθόνες με εικονικές. Ωστόσο, η Apple σχεδιάζει να εξερευνήσει φιλικές προς τους καταναλωτές περιπτώσεις χρήσης πέρα από τις εφαρμογές 2D πολυμέσων και εργασίας, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο που εφάρμοσε στις αρχές της πορείας του App Store κατά την εποχή του iPhone.

Για τους marketers εμπορικών σημάτων, το Vision Pro αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στην καταναλωτική τεχνολογία. Παρόλο που μπορεί να μην γίνει άμεσα μια μαζική πλατφόρμα, οι προνοητικές μάρκες μπορούν να προετοιμαστούν για την άφιξή της αναβαθμίζοντας τα επώνυμα περιουσιακά στοιχεία σε 3D και μετατρέποντας τις υπάρχουσες εμπειρίες AR σε συμβατές μορφές. Η συνεργασία με προγραμματιστές, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το Unity και το Reality Composer Pro της Apple, θα είναι ζωτικής σημασίας για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εμπειριών AR για κινητά και τη δημιουργία νέων, εγγενών στο visionOS, που ενσωματώνουν την ανίχνευση των ματιών και τον έλεγχο χειρονομιών.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών στην τεχνητή νοημοσύνη;

Στρατηγικές ιδέες και εμπόδια

Η εκδήλωση παρουσίασης στο WWDC παρέχει πολύτιμα μαθήματα για τους marketers εμπορικών σημάτων. Το WWDC της Apple είναι γνωστό για τα μεγάλα πάρτι παρουσίασης και τις αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας. Εστιάζοντας στα συναισθήματα και όχι στα χαρακτηριστικά του προϊόντος, η Apple μεταφέρει με επιτυχία τη μαγεία του νέου λειτουργικού συστήματος και των ακουστικών. Ωστόσο, οι αρχικές τεχνικές αξιολογήσεις αναδεικνύουν περιορισμούς στον σχεδιασμό και την τιμή που μπορεί να εμποδίσουν την υιοθέτηση του Vision Pro από την κοινή γνώμη.

Αν και απέχει ακόμη μήνες από την επίσημη κυκλοφορία του, η παρουσίαση του Vision Pro σηματοδοτεί μια αλλαγή προτύπου στην πληροφορική και παρουσιάζει ευκαιρίες για τους marketers να προσαρμόσουν τις εμπειρίες τους για εικονικές οθόνες και καθηλωτικά περιβάλλοντα. Τα brands μπορούν να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες από τις κορυφαίες εκδηλώσεις παρουσίασης της Apple για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά αποκαλυπτήρια προϊόντων.

Με πληροφορίες από The Drum|Retail Wire

Photo & Video: Apple

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.