03 Δεκ 2024
READING

Η Coffee Island εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη

4 MIN READ

Η Coffee Island εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Coffee Island εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Επενδύει στην start-up Coffee-Eco για την ανακύκλωση υπολειμμάτων καφέ

Έχοντας στο μυαλό της ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, 6 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων καφέ παραμένουν ανεκμετάλλευτοι κάθε χρόνο, επειδή οι επιχειρήσεις καφεστίασης και οι δήμοι διαχειρίζονται αυτά τα απόβλητα ως κοινό απόβλητο, η εκ Πατρών ορμώμενη Coffee Island αποφάσισε να κάνει πράξη την κυκλική οικονομία, επενδύοντας στην start up Coffe-Eco, ως μέρους του ευρύτερου προγράμματός της για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Coffee Island, οικοδομείται πάνω σε 3 άξονες: people (άνθρωποι), planet (περιβάλλον) και product (προϊόν). Στο σχέδιο που έχει καταρτίσει η εταιρεία εντάσσονται μεταξύ άλλων οι επενδύσεις για την πιστοποίηση του εργοστασίου μεταποίησης οργανικού καφέ και η διασφάλιση της ποιότητας της πρώτης ύλης μέσω της σύνδεσης της γκάμας ποικιλιών Single Estate, που προέρχονται από αποκλειστικές συνεργασίες με προμηθευτές καφέ σε καφεπαραγωγές χώρες. Οι συμφωνίες συνδυάζονται με τοπικά έργα, που απαντούν σε κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Γεφυρώνοντας το χάσμα

Προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ χωρών-καταλωτών και καφεπαραγωγών χωρών, η Coffee Island υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο Συμβολαιακής Γεωργίας το 2011. Ομάδα της εταιρείας ταξίδεψε τότε για πρώτη φορά στη Βραζιλία για να διαχειριστεί προβλήματα αστάθειας στις παραλαβές καφέ, που οφείλονταςν στις δυσκολίες των καλλιεργητών λόγω της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών προκλήσεων. Έτσι, η ελληνική αλυσίδα έχτισε σχέσεις με τους τοπικούς παραγωγούς, αποκτώντας αποκλειστικές συνεργασίες σε Βραζιλία, Αιθιοπία, Κολομβία κ.λπ. Σήμερα μελετά βέλτιστες πρακτικές και καταναλωτικές τάσεις, για να αναπτύξει στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης υιοθετώντας μετρήσιμους δείκτες. Στο πλαίσιο αυτό το 3% με 5% τους τζίρου της εταιρείας θα επενδυθεί στο συγκεκριμένο τομέα.

Η περίπτωση της Coffe-Eco

Η start-up των χημικών μηχανικών Αλέξη Πάντζιαρου και Μάριου Βλαχογιάννη -που δημιουργήθηκε μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης στο διαγωνισμό “Ignite Ideas” της Nestlé το 2018-, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση για την επαναχρησιμοποίηση του 100% των αποβλήτων καφέ και την παραγωγή διαφόρων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να αναπτύξουν μια διαδικασία κατασκευής μηδενικών αποβλήτων με βάση τα απόβλητα καφέ που παράγει δύο υψηλής προστιθέμενης αξίας και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Χάρη στην υγρή μορφή τους, τα Coffeco Polyphenols και Coffeco Oil χρησιμοποιήθηκαν ως συστατικά στην αγορά των καλλυντικών μέσα από συνεργασίες με εταιρείες όπως Apivita, Korres, Dust & Cream, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν σε βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα, εδαφοβελτιωτικά υλικά και ζωοτροφές.

Επένδυση με “πράσινο” πρόσημο

Πλέον η Coffee Island συμμετέχει με 400.000 ευρώ στην Coffee-Eco, και έχοντας μερίδιο 30%, αποφάσισε να προχωρήσει με τη νεοφυή εταιρεία σε ένα μεγαλεπίβολο project, στο οποίο κατά τον πρώτο χρόνο προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία 50 τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία αλυσίδας, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 9 τόνους ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα.

Για το λόγο αυτό, οι δύο εταιρείες έχουν ήδη προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας της πρώτης βιομηχανικής μονάδας στη Ν. Ευρώπη που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ espresso, για την παρασκευή νέων προϊόντων στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών, τη στελέχωση της υπάρχουσας ομάδας της Coffe-Eco με νέους επιστήμονες, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ που αφορούν στις βιομηχανίες Ενέργειας (βιολογικό κάρβουνο), Επίπλου (εναλλακτικό υλικό), Γεωργίας (βιολογικό λίπασμα) και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων των νέων προϊόντων που θα προκύψουν στην Ελλάδα και την Αμερική.

Η επένδυση στην Coffe-Eco πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας Nimbus Capital, στην οποία συμμετέχουν ο ιδρυτής της Coffee Island, Ευάγγελος Λιόλιος και ο CEO του ομίλου Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας

Η Coffee Island δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που επενδύει και στην ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων στο εσωτερικό, ξεκινώντας από την Αττική.

Συνολικά διαθέτει 55 καταστήματα με το σήμα της εκτός Ελλάδας, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία τεσσάρων νέων, με τις αγορές στόχους να είναι η Βρετανία και δη το Λονδίνο και η Αίγυπτος, όπου φέτος δρομολογούνται εξελίξεις. Αυτή την στιγμή η παρουσία της Coffee Island στο εξωτερικό εκτείνεται από την Κύπρο, όπου λειτουργούν και 43 καταστήματα εκτός Ελλάδας, μέχρι την Αίγυπτο το Ντουμπάϊ, το Λονδίνο, το Βουκουρέστι, τη Γενεύη και το Τορόντο.

Η Σαπλάι Γιουνίκ, η μητρική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το σήμα των 432 σημείων Coffee Island, πραγματοποίησε το 2022 κύκλο εργασιών της τάξης των 35 εκατ. ευρώ, ενώ για την τρέχουσα χρήση αναμένεται μικρή αύξηση στα 36 εκατ. ευρώ. Ο συστημικός κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2022 σε 155 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.