29 Απρ 2024
READING

Πώς θα φέρει ο ΟΤΕ το brand Τ στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πώς θα φέρει ο ΟΤΕ το brand Τ στην Ελλάδα

Πώς θα φέρει ο ΟΤΕ το brand Τ στην Ελλάδα

Εντάσσεται στην επικοινωνία, χωρίς να απειλείται το brand της Cosmote

Μόλις λίγες ημέρες πριν, κατά την πρόσφατη ΓΣ των μετόχων του ΟΤΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ, μίλησε για την ενσωμάτωση του brand Τ της Deutsche Telekom στην επικοινωνία του ομίλου, προαναγγέλοντας με τον τρόπο αυτό την είσοδο ενός νέου σήματος στην ελληνική αγορά.

Την 1η Ιανουαρίου του 1995, η Deutsche Bundespost Telekom, επιχείρηση του δημόσιου τομέα, μετατράπηκε στην ανώνυμη εταιρεία Deutsche Telekom AG. Σήμερα έχει περίπου 245 εκατομμύρια πελάτες κινητής τηλεφωνίας, 25 εκατομμύρια γραμμές σταθερού δικτύου και 21 εκατομμύρια ευρυζωνικές γραμμές. Η Deutsche Telekom είναι παρούσα σε περισσότερες από 50 χώρες, με προσωπικό που μετρά περίπου 206.800 (31 Δεκεμβρίου 2022) υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και έσοδα ύψους 114,4 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2022.

Η γερμανική εταιρεία, που πλέον κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στον ΟΤΕ, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και γνωστά εμπορικά σήματα παγκοσμίως. Οι εμπειρογνώμονες της λίστας “Brand Finance Global 500” κατατάσσουν σήμερα την εταιρεία μεταξύ των 20 κορυφαίων παγκοσμίως και μακράν το πιο πολύτιμο εμπορικό σήμα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

Ποιο είναι το brand Τ

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο όμιλος έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών παγκοσμίως – πίσω από τη Verizon και μπροστά από την AT&T και την China Mobile. Κατατάσσεται επίσης στη δεύτερη θέση μεταξύ των κορυφαίων γερμανικών εταιρειών στον κόσμο, πίσω από τη Mercedes-Benz. Τα αποτελέσματα αυτά πιστοποιούν τη θετική επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας και την επιτυχημένη στρατηγική της μάρκας.

Η αξία του εμπορικού σήματος έχει εκτοξευτεί στα 62,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 58% σε σχέση με το 2020, με την επίδοση αυτή να είναι εν μέρει αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής αύξησης των εσόδων της μάρκας εντός των ευρωπαϊκών αγορών, με τον αριθμό των πελατών να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό σε όλους τους τομείς. Ωστόσο, η αξία της μάρκας αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τις προσθήκες πελατών ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ξεχωρίζει το σήμα T-Mobile US.

Τον Φεβρουάριο του 2022 μάλιστα ο γερμανικός όμιλος προχώρησε σε ολικό rebranding του βασικού του προϊόντος, θέτοντας την ταυτότητα του εμπορικού της σήματος σε μια πορεία για το μέλλον. Ο όμιλος της Deutsche Telekom προσάρμοσε την παρουσία του εμπορικού σήματος Τ ώστε να ταιριάζει με τη στρατηγική της “κορυφαίας ψηφιακής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας”. Στο πλαίσιο της διεθνούς τοποθέτησης της μάρκας, εξάλλου, εστιάζει πλέον ιδιαίτερα στη συμμετοχή στην ψηφιακή ζωή, στις βιώσιμες δραστηριότητες και στην κοινωνική συνοχή.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Ήταν φυσικό επόμενο, ο ΟΤΕ ως μέλος του ομίλου Deutsche Telekom, να αξιοποιήσει το Νο1 brand στην Ευρώπη, Τ, ενσωματώνοντάς το σταδιακά στις επικοινωνίες του.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι το ελληνικό σήμα Cosmote θα εξαφανιστεί, αλλά θα γίνει ένας συνδυασμός με το διεθνές σήμα της Deutsche Telekom. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας Cosmote στην εγχώρια αγορά και ένα εμπορικό σήμα που αναγνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, η διοίκηση του ομίλου σκπεύει να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό περαιτέρω τη θέση της. Η εξαιρετική της πορεία σε όλους τους τομείς είναι το βασικό στοιχείο που την διαφοροποιεί εξάλλου στην αγορά, αξιοποιώντας τα προηγμένα δίκτυα, την εμπιστοσύνη των πελατών και το δυνατό, αξιόπιστο branding, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό δεν προκύπτει ζήτημα μετονομασίας ή αλλαγής του brand στην ελληνική αγορά, όπου ήδη η εταιρεία χρησιμοποιούσε εξάλλου το σήμα “Member of T Group” στις επικοινωνίες της. Η επισήμανση αυτή κρίνεται ωστόσο απαραίτητη αφού όλη η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. γνωρίζουν το σήμα “Τ” και η χρήση της από τον ΟΤΕ στοχεύει στους επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο σήμα και γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζουν ότι ο ΟΤΕ αποτελεί μέρος του Τ Group.

Αποτελεί παρ’όλα αυτά πάγια τακτική του γερμανικού ομίλου, οι θυγατρικές του στο εξωτερικό οι οποίες ελέγχονται από την Deutsche Telekom, να παίρνουν το όνομα του δικού της brand. Μέχρι να υλοποιηθεί οποιαδήποτε σχετική αλλαγή στο μέλλον, ο ΟΤΕ εστιάζει στη συνέχιση της επενδυτικής στρατηγικής του ομίλου, προτεραιοποιώντας την αδιάλειπτη συνδεσιμότητα και την ενίσχυση των δικτύων 5G αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των σημείων επαφής με τον καταναλωτή, υποστηρίζοντας το όραμά του να γίνει πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.