01 Μάι 2024
READING

Η Porsche κερδίζει έδαφος στα γκαράζ των Ελλήνων

4 MIN READ

Η Porsche κερδίζει έδαφος στα γκαράζ των Ελλήνων

Η Porsche κερδίζει έδαφος στα γκαράζ των Ελλήνων

Η σχέση της ελληνικής αγοράς και των Ελλήνων αγοραστών με την Porsche παραμένει διαχρονικά σταθερή και διαρκώς ισχυροποιείται. Κι αυτό είναι κάτι που αφενός ευνοεί τον όμιλο Μοτοδυναμική που έχει την ευθύνη διάθεσης της μάρκας στη χώρα μας, ενισχύοντας τα αποτελέσματά του.

Ταυτόχρονα όμως η Porsche συνεχίζει να κινείται ανοδικά παρά το γεγονός ότι απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, δεν παύει ωστόσο να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ και τα ηλεκτρικά της μοντέλα αποτελούν ένα success story, που έρχεται ουσιαστικά να αλλάξει την ιστορία και την διαδρομή της διάσημης γερμανικής εταιρείας αυτοκινήτων. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023, πουλήθηκαν 74 αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών της Porsche στην Ελλάδα από 51 που ήταν οι αντίστοιχες πωλήσεις το τετράμηνο του 2022. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2019, μία χρονιά η οποία ήταν πριν από την εξάπλωση της πανδημίας, πουλήθηκαν στο ίδιο διάστημα μόλις 30 αυτοκίνητα Porsche. Αυτό λοιπόν που φαίνεται είναι ότι σταδιακά η εταιρεία αυξάνει το εκτοπισμά της. 

Σύντομα θα κάνει μία ακόμα κίνηση, δημιουργώντας κέντρο εξυπηρέτησης για τους πελάτες της Porsche στο Golden Hall, με σκοπό να δώσει την δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να γνωρίσουν την εταιρεία και τα αυτοκίνητά της αλλά και να επανασυστηθεί σε όσους ήδη την γνωρίζουν και έχουν στην κατοχή τους κάποιο από τα μοντέλα της. 

Το πιο ακριβό μοντέλο Cayenne πουλήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα

Πρόσφατα πουλήθηκε στην Ελλάδα το πιο ακριβό μοντέλο κυκλοφορίας της Cayenne, μία Porsche Cayenne Coupe Turbo GT, αξίας 299.400 ευρώ, που αποτελεί ίσως το πιο γρήγορο SUV μοντέλο στην ιστορία της μάρκας. 

Το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με αύξηση πωλήσεων κατά 39%, για τον όμιλο Μοτοδυναμική, ο οποίος διακινεί τη μάρκα της Porsche στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα. 

Στο πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους η Porsche προσφέρει και σε οικονομικό επίπεδο για τη Μοτοδυναμική και εκτιμάται ότι θα συνεχίζει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την παρουσία της μάρκας στην ελληνική αγορά, και πλησιάζοντας τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το λανσάρισμα της νέας Cayenne στη Σαγκάη, με υψηλότερη ζήτηση για το υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει τις λειτουργίες ηλεκτροκίνησης και καυσίμου. Και ήδη οι πρώτες παραγγελίες για το νέο Cayenne, έχουν αρχίσει να «πέφτουν» και στην ελληνική αγορά. 

Τα ηλεκτροκίνητα κερδίζουν έδαφος

Ταυτόχρονα, η επικείμενη άφιξη του ηλεκτροκίνητου Macan στους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα μεγέθη και το εκτόπισμα της Μοτοδυναμικής ως ομίλου αλλά και τη Porsche ως μάρκας στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσιάζουν ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τα συμβατικά βενζινοκίνητα μοντέλα της. 

Το 2022 αποτέλεσε την κατάληξη της εξαετούς προσπάθειας αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου Μοτοδυναμική, ενώ αποχώρησε και ο CEΟ της επιχείρησης, Σπύρος Χατζίκος, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο Πάρης Κυριακόπουλος, εκ των μετόχων της Μοτοδυναμικής. Την περασμένη χρονιά η Μοτοδυναμική αύξησε τα μεγέθη της από τα 54,5 εκατ. ευρώ του 2017 στα 132 εκατ. ευρώ του 2022 και το EBIT από το 1,77 εκατ. ευρώ το 2017 στα 15,7 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά. Η Yamaha φέρνει το 47% (61,9 εκατ. ευρώ) των πωλήσεων, η Porsche το 20% (26,8 εκατ. ευρώ) και η Sixt το 33% (43,4 εκατ. ευρώ). Σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας η Yamaha φέρνει το 42% (14,4 εκατ. ευρώ), η Sixt το 43% (14,7 εκατ. ευρώ) και η Porsche το 15% (5 εκατ. ευρώ). Πλέον, έχοντας διανύσει τους πέντε πρώτους μήνες του 2023, η Porsche δείχνει ότι αυξάνει το μερίδιο της συμβολής της στο τζίροι του ομίλου, καταλαμβάνοντας αυτή τη στιγμή ποσοστό 20%. 

Eπιπλέον, το γεγονός ότι αποκαθίσταται η ομαλότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην παράδοση των παραγγελιών σε συνδυασμό με την σταδιακή εξομάλυνση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και την έλευση ξένων επενδυτών και στελεχών που συνεργάζονται με σημαντικές επιχειρήσεις σε υψηλόβαθμα πόστα, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν παράγοντες για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των πωλήσεων Porsche στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.