02 Μάι 2024
READING

Ανοδική προβλέπεται η πορεία των αλυσίδων προϊόντων ομορφιάς το 2023

6 MIN READ

Ανοδική προβλέπεται η πορεία των αλυσίδων προϊόντων ομορφιάς το 2023

Ανοδική προβλέπεται η πορεία των αλυσίδων προϊόντων ομορφιάς το 2023

Πέρυσι οι Ελληνες δαπάνησαν 102 ευρώ για την αγορά καλλυντικών έναντι 93 ευρώ το 2021.

Μετά την άνοδο των online πωλήσεων και την είσοδο νέων παικτών κατά την πανδημική διετία, φέτος αναμένεται ο τζίρος στην εγχώρια αγορά καλλυντικών να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ του 2022, χωρίς να υπολογίζονται οι εξαγωγές, που πέρυσι ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ. Όχημα της ανάκαμψης των μεγάλων αλυσίδων ομορφιάς, Hondos Center, Galerie de Beauté και Sephora, αναδείχθηκαν η ζήτηση και η δαπάνη για υπηρεσίες ομορφιάς όπως και για premium και αποκλειστικής διάθεσης προϊόντα.

Η πανδημία άφησε το αποτύπωμά της και στον κλάδο της ομορφιάς, με το 2022 να αποδεικνύεται κερδοφόρο για τις αλυσίδες, αφού ήταν μια χρονιά όπου οι καταναλωτiκές συνήθειες σταδιακά επανήλθαν σε προπανδημικά επίπεδα, αλλά και μια χρονιά όπου οι καταναλωτές δοκίμασαν και νέες κατηγορίες (haircare, body & wellness, skin care).

Στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων καταδεικνύουν πως το 2022 ο τζίρος της αγοράς ανήλθε σε 1,060 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα προπανδημικά επίπεδα, ενώ ανοδικά κινήθηκε πέρυσι και η κατά κεφαλήν δαπάνη για την αγορά καλλυντικών προϊόντων, με το μακιγιάζ να αναδεικνύεται αναδείχθηκε σε μια από τις πιο δημοφιλείς και ευπώλητες κατηγορίες προϊόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι οι Έλληνες δαπάνησαν 102 ευρώ για την αγορά καλλυντικών έναντι 93 ευρώ το 2021.

Το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων ομορφιάς της Hondos Center

Έτος επανόδου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποδείχθηκε το 2022 για τα πολυκαταστήματα Hondos Center. Συγκεκριμένα, η ΑΤΗΝΗ Χόντος Aνώμυμη Eμπορική Eταιρεία – Πολυκατάστημα (που λειτουργεί τα πολυκαταστήματα Hondos Center σε Γλυφάδα και Ομόνοια), κατέγραψε μέσα στο 2022 αύξηση κατά 24% στον κύκλο εργασιών της, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, επωφελούμενη ιδιαιτέρως από την αύξηση των τουριστικών ροών τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα νότια προάστια της πόλης.

Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν επίσης τα μεγέθη της εταιρείας Hondos Center AEE Πολυκαταστήματα το 2021, ενώ για το 2022 η διοίκηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για περαιτέρω ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη εταιρεία ελέγχει τα αντίστοιχα πολυκαταστήματα σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας, είτε δικά της είτε με το σύστημα franchising, ενώ λειτουργεί επίσης το ομώνυμο e-shop, ήδη από το 2019. Ως υποκαταστήματα της εταιρείας αναφέρονται δύο σημεία σε Αθήνα, καθώς και τα ομώνυμα πολυκαταστήματα σε Πάτρα, Ρόδο, Ηράκλειο, Κόρινθο, Μύκονο και Σπάτα.

Οι πωλήσεις της εταιρείας άγγιξαν τα 41,95 εκατ ευρώ το 2021, από 37 εκατ ευρώ το 2020, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε 1,11 εκατ ευρώ, από 580.871 ευρώ το 2020, και τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν σε 465.251 ευρώ το 2021, από 129.265 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Κατά την περσινή χρονιά, μάλιστα, υλοποιήθηκε και αναβάθμισης του e-shop από την εταιρεία, καθώς προστέθηκαν ακόμα περισσότερες λειτουργίες σε αυτό, αλλά και προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάτι το οποίο αναμένεται να εξακολουθήσει και το 2023.

Βασικό σημείο στην εξάπλωση της αλυσίδας που σήμερα μετρά 84 σημεία σε όλη της ελληνική επικράτεια, ήταν η απόφαση επέκτασης και μέσω franchise, γεγονός που διεύρυνε σημαντικά το εκτόπισμα και την αναγνωρισιμότητα των καταστημάτων της αλυσίδας. Στη συνέχεια, εκτός από αρώματα και καλλυντικά, η γκάμα των καταστημάτων άρχισε να ενισχύεται με προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού, αξεσουάρ και κοσμήματα. Ενώ πλέον επενδύει, στα φυσικά καταστήματα και στο ηλεκτρονικό της κανάλι, στο συνδυασμό premium προϊόντων με ευρείας κατανάλωσης είδη, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο concept που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους καταναλωτές.

Η ελληνική Galerie de Beauté εστιάζει στις υπηρεσίες ομορφιάς

Πρόκειται για την αμιγώς ελληνική αλυσίδα καταστημάτων που, από το 1999, δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια, φτάνοντας σήμερα να μετρά 34 καταστήματα και παρουσία στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα όλης της Ελλάδας, δύο σημεία Smashbox στην Αθήνα, όπως και ένα κατάστημα NYX στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη.

Με επικεφαλής τον Σπύρο Σπυριδωνίδη και τον Ιωάννη Ντόλα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα, η αλυσίδα είδε περαιτέρω αύξηση κερδών και πωλήσεων για το 2022, σε συνέχεια ενός έτους επανόδου σε θετικό έδαφος. Η εταιρεία πέτυχε αύξηση των πωλήσεών της κατά 5% το 2021, συγκριτικά με το 2020, με τον τζίρο της να ανέρχεται σε 23,34 εκατ ευρώ, από 22,22 εκατ. ευρώ, και τα αποτελέσματα μετά φόρων να ανακάμπτουν σε κέρδη ύψους 738.561 ευρώ, από ζημίες ύψους 1,11 εκατ ευρώ το 2020.

Η εταιρεία κέντρισε το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού όταν το 2018 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερά της καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας, στο ισόγειο του παλιού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, έκτασης 4.162 τ.μ. που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Τον περασμένο Οκτώβριο η διοίκηση αποφάσισε την αποεπένδυση από τη συγκεκριμένη περιοχή, κλείνοντας οριστικά τις πόρτες του καταστήματος.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 176 εργαζόμενους ενώ διαθέτει παρουσία και στο ψηφιακό κανάλι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για να ξεχωρίσει, αξιολογεί ως ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, το loyalty program Club de Beauté όπως και προγράμματα επιβράβευσης αγορών, αλλά και αποκλειστικές συνεργασίες με οίκους τους εξωτερικού, υπηρεσίες επαγγελματικού μακιγιάζ, καμπίνες περιποίησης για on-site παροχή υπηρεσιών περιποίησης προσώπου, αλλά και στοχευμένα events, όπως το Festival de Beaute.

Η γαλλική Sephora με τα premium προϊόντα

Έχοντας πίσω της μια χρονιά με ρεκόρω πωλήσεων, το ελληνικό branch της Sephora ακολουθεί ένα πλάνο που έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της στρατηγικής τοποθέτησης καταστημάτων σε κομβικές τουριστικές περιοχές, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτύπωμα του τουρισμού στον τζίρο της. Η εστίαση στα τουριστικά ρεύματα οφείλεται στο γεγονός πως η Sephora αποτελεί ένα brand αναγνωρίσιμο στους περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Λογικό, αφού από το 1970 που ιδρύθηκε η εταιρεία, μέχρι σήμερα, η Sephora έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες μάρκες στον κόσμο, με περισσότερα από 78.000 προϊόντα και περίπου 39.000 υπαλλήλους σε πάνω από 2.500 καταστήματα και 35 χώρες. Επί του παρόντος, έχει ετήσια έσοδα σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

Όταν ξεκίνησε, η αλυσίδα έδινε έμφαση στην αυτοεξυπηρέτηση, την ανακάλυψη νέων και μη ευρείας κατανάλωσης προϊόντων και μια διαφορετική ατμόσφαιρα καταστήματος, αλλά και στο πρόγραμμα επιβράβευσης αγορών. Αυτή η προσέγγιση είχε απήχηση στους πελάτες και η Sephora κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα στη Γαλλία, δίνοντάς τη τη δυνατότητα να αρχίσει να αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες.

Το 1997 η Sephora έγινε μέρος του Moet Hennessy Louis Vuitton Group (LVMH Group), του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο. Με παράδοση πάνω από 45 χρόνια στην αγορά, η Sephora προσφέρει και στην ελληνική αγορά έναν χώρο αφιερωμένο στην ομορφιά, με μια ευρεία ποικιλία μαρκών, από τις κλασικές, επιλεκτικές, έως τις πιο διάσημες και αποκλειστικές.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα τοποθέτησε στα ράφια των καταστημάτων της και νέα exclusive brands που συνδέονται με γνωστές σταρ της μουσικής και του σινεμά, όπως η REM beauty της Arianna Grande, η Rare beauty by Selena Gomez, η Gisou haircare, η Ordinary, η Inkey List, Tarte, η Natasha Denona και η PatMcGrath.

Σήμερα υπάρχουν 34 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Σέρρες, Βόλο, Πάτρα, Χαλκίδα, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Καβάλα, Μύκονο, Βέροια, Ιωάννινα, Ξάνθη, όπως και το e-shop που εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις κατά την πανδημικη διετία. Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία προχώρησε στο επαναλανσάρισμα του app της για android και ios συσκευές προκειμένου να απευθυνθει στο δυναμικό νεανικό κοινό για εύκολες, ασφαλείς, γρήγορες και προσωποποιημένες αγορές, με κριτικές προϊόντων και εικονικά εργαλεία δοκιμής. Η απόδοση της κίνησης αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή αρχίζει να έχει ένα μεγάλο μερίδιο των ηλεκτρονικών πωλήσεων, φτάνοντας ακόμη και πάνω από το 30%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.