01 Μάι 2024
READING

Διαδίκτυο τέλος. Έρχονται οι omni-web εμπειρίες.

4 MIN READ

Διαδίκτυο τέλος. Έρχονται οι omni-web εμπειρίες.

Διαδίκτυο τέλος. Έρχονται οι omni-web εμπειρίες.

Πώς θα είναι το διαδίκτυο στο μέλλον;

Το διαδίκτυο, όπως το γνωρίζαμε τη δεκαετία του 2000, αλλάζει σημαντικά και βρίσκεται στα πρόθυρα ενός σημαντικού μετασχηματισμού. Οι μηχανές αναζήτησης ήδη βιώνουν σημαντικές αλλαγές που θα οδηγηθούν από την παροχή πληροφοριών με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ορατότητας των εμπορικών σημάτων και των προϊόντων στις σελίδες αναζήτησης, επηρεάζοντας ενδεχομένως τα μικρότερα brands που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση για την παρουσία τους στο διαδίκτυο.

Η μεταβαλλόμενη δυναμική της αναζήτησης αναμένεται να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ψηφιακή διαφήμιση. Ο μεγάλος όγκος επώνυμου περιεχομένου που ήταν κάποτε απαραίτητος για την καθοδήγηση των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πορείας των πωλήσεων, μπορεί να μην είναι πλέον τόσο σημαντικός.

Η αποτελεσματικότητα της παραδοσιακής ψηφιακής διαφήμισης, συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστικών banner, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός αυτός θεωρείται θετικός για τους καταναλωτές, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εστιασμένα και συναφή αποτελέσματα αναζήτησης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Google φοβάται ότι θα χάσει το “google it”;

Η εξέλιξη δεν περιορίζεται στις μηχανές αναζήτησης

Από τις πρώτες μέρες του ως πίνακας μηνυμάτων μετάδοσης μέχρι την εποχή της ανταλλαγής περιεχομένου, το διαδίκτυο έχει αλλάξει άρδην με αποτέλεσμα σήμερα να παρακολουθούμε την άνοδο του web3 και των αποκεντρωμένων πλατφορμών που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Και ενώ έχει διευκολύνει την πρόσβαση στην πληροφορία, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση της αυθεντικότητας και τη διάδοση της παραπληροφόρησης. Η καθιέρωση πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και τον έλεγχο των πλατφορμών θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Η μείωση των παραδοσιακών μοντέλων εσόδων για τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης, όπως η πώληση διαφημίσεων, αποτελεί ευκαιρία για τους marketers να ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο τοπίο. Η αυθεντικότητα και η δημιουργία αξίας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις μάρκες ώστε να ξεχωρίζουν και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Η άνοδος των δημιουργών περιεχομένου και του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες θεωρείται θετική τάση από αυτή την άποψη.

Αναβιώνοντας την ψηφιακή εμπειρία

Την ίδια στιγμή παρατηρείται μια αναβίωση των omni-web εμπειριών με μια νοσταλγική πινελιά, αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες για την ενίσχυση του ψηφιακού τοπίου. Οι εμπειρίες Omni-web αναφέρονται στην απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη αλληλεπίδραση των χρηστών σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες και κανάλια. Η ενσωμάτωση του influencer marketing, του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες, της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προσθέτει νέες διαστάσεις στον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες συνδέονται με το κοινό τους.

Τι συνιστούν τις omni-web εμπειρίες;

Το influencer marketing επιτρέπει στις μάρκες να συνεργάζονται με πρόσωπα που έχουν εδραιωμένη αξιοπιστία και επιρροή σε συγκεκριμένες κοινότητες ή κλάδους. Συνεργαζόμενα με influencers, τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν την αυθεντικότητά τους και να εμπλακούν με το target-group τους με έναν πιο σχετικό και αξιόπιστο τρόπο.

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες (user-generated content) παίζει καθοριστικό ρόλο στις omni-web εμπειρίες, καθώς περιλαμβάνει τη συμμετοχή των χρηστών στη διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου. Η ενθάρρυνση των χρηστών να δημιουργούν και να μοιράζονται το δικό τους περιεχόμενο που σχετίζεται με μια μάρκα ή τα προϊόντα της ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν. Το εν λόγω περιεχόμενο μπορεί να κυμαίνεται από κριτικές και αξιολογήσεις μέχρι δημιουργικό περιεχόμενο όπως φωτογραφίες, βίντεο και ιστορίες.

Η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) προσθέτει ένα διαδραστικό και καθηλωτικό στοιχείο στις εμπειρίες omni-web. Οι μάρκες μπορούν να αξιοποιήσουν την AR για να παρέχουν εικονικές εμπειρίες δοκιμής, διαδραστικές επιδείξεις προϊόντων και αλληλεπιδράσεις με βάση το παιχνίδι, ενισχύοντας τη δέσμευση των χρηστών και δημιουργώντας αξέχαστες εμπειρίες.

Διαβάστε ακόμα: Το 2023 καλωσορίζει την άνοδο των δημιουργών περιεχομένου

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) παίζει σημαντικό ρόλο στην εξατομίκευση των εμπειριών omni-web. Οι αλγόριθμοι που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αναλύουν τη συμπεριφορά, τις προτιμήσεις και τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών για να παρέχουν εξαιρετικά στοχευμένο και σχετικό περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξατομικευμένες συστάσεις προϊόντων, προσαρμοσμένες διαφημίσεις και προσαρμοσμένες διεπαφές χρήστη, οι οποίες βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Με την επαναφορά της ανθρώπινης πτυχής της ψηφιακής επικοινωνίας και την αξιοποίηση αυτών των αναδυόμενων τεχνολογιών, οι μάρκες μπορούν να δημιουργήσουν ελκυστικές και καθηλωτικές εμπειρίες που θα έχουν απήχηση στο κοινό τους. Η προσέγγιση αυτή αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η διάβρωση της αυθεντικότητας και η ανάγκη για πιο ουσιαστικές συνδέσεις στο ψηφιακό τοπίο. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι μια βελτιωμένη ψηφιακή εμπειρία που συνδυάζει τη νοσταλγία με τις σύγχρονες τεχνολογίες για τη δημιουργία μιας συναρπαστικής και αξιομνημόνευτης παρουσίας της μάρκας.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.