30 Απρ 2024
READING

Τι ζητούν οι Έλληνες καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος;

5 MIN READ

Τι ζητούν οι Έλληνες καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος;

Τι ζητούν οι Έλληνες καταναλωτές από τα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος;

Το 26,1% των καταναλωτών συνδυάζει σήμερα αγορές σε φυσικό και ψηφιακό κατάστημα

Η συνέπεια, η ευκολία και η ταχύτητα συνθέτουν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα δομηθεί το μελλοντικό σούπερ μάρκετ – ή τουλάχιστον αυτά φαίνεται πως ζητούν οι καταναλωτές, σύμφωνα με την μελέτη του ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έρευνας «Τι θέλουν και τι κάνουν οι καταναλωτές σήμερα» για τον ECR Greece. Στοιχεία που προκαλούν έκπληξη εάν συγκριθούν με τη σύγχρονη εικόνα της καταναλωτικής συμπεριφοράς που είναι ξεκάθαρα price-oriented και προσανατολισμένη στα φυσικά καταστήματα με υψηλά μάλιστα ποσοστά που αγγίζουν το 69,3%.

Τι πιστεύουν οι καταναλωτές για το σήμερα

Ενδιαφέρον προκαλούν τα σημεία που θεωρούν σημαντικά για τα σούπερ μάρκετ που επισκέπτονται σήμερα οι καταναλωτές. Την πρώτη θέση των εκτιμήσεών τους καταλαμβάνει η ποιότητα των φρέσκων προϊόντων με ποσοστό 97% και ακολουθούν η διαθεσιμότητα το προϊόντων (95%) και η ταχύτητα στην έξοδο.

Η ταχύτητα προηγείται σε σημαντικότητα το ύψος των τιμών με 93%, όπως και τη μεγάλη ποικιλία προϊόντων που συγκέντρωσε 87%. Ενώ αυτή την στιγμή η χρήση ανακυκλώσιμων συσκευασιών φαίνεται πως βρίσκεται πιο χαμηλά στην αξιολόγηση των καταναλωτών με 65%.

Υπάρχουν όμως και κάποιες υπηρεσίες που παρέχουν σήμερα τα σούπερ μάρκετ, τις οποίες δεν θεωρούν τόσο σημαντικές. Ανάμεσά τους είναι η ύπαρξη έτοιμων γευμάτων (35%), η παρακολούθηση της παραγγελίας σε ζωντανό χρόνο (46%), η παραλαβή από σημεία ευκολίας (55%), η παροχή πληροφορίας προϊόντων στο ράφι (58%), η παραλαβή προϊόντων σε ορισμένο χρόνο (58%) και οι ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι επιλέγουν οι καταναλωτές

Οι αγοραστές στρέφονται έντονα σε φθηνότερες επιλογές στις εξής κατηγορίες: χαρτικά 29,6%, είδη νοικοκυριού 24,5%, συσκευασμένα τρόφιμα 24,1%, γαλακτοκομικά 23,9%, κατεψυγμένα λαχανικά και τρόφιμα 23,7%, απορρυπαντικά και καθαριστικά 23%.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός 6 στους 10 καταναλωτές (ποσοστό 58,3%) αγοράζουν απορρυπαντικά μόνο όταν είναι σε έκπτωση και προσφορά.

Ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν κατηγορίες όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά (52%), τα είδη ειδικής διατροφής (37,4%), το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα (37,3%), τα κρέατα και σχετικά προϊόντα (35,5%) και τα γαλακτοκομικά είδη (33,9%), στα οποία οι καταναλωτές φαίνεται πως διατηρούν τις συνήθειες που είχαν στο παρελθόν, χωρίς να σημειώνεται κάποια αλλαγή στην κατανάλωση.

Ανεπηρέαστοι από τα social media και τις όποιες τάσεις εμφανίζονται στο εξωτερικό, οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν τι θα αγοράσουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: αρχικά την τιμή, μετά εκείνα που βρίσκονται σε προσφορά, στη συνέχεια με βάση την ποιότητα, ακολούθως την διαθεσιμότητα ενός προϊόντος, έπειτα τα συστατικά και τη σύνθεση ενός προϊόντος, μετά το μέγεθος της συσκευασίας -όπου εμφανίζονται απρόθυμοι να αγοράσουν μικρότερη συσκευασία λόγω χαμηλότερης τιμής ως συνέπεια του shrinkflation-, στη συνέχεια με βάση την προέλευση, μετά το είδος συσκευασίας, και προς το τέλος τη μάρκα, την εταιρεία και την καινοτομία.

Φυσικό VS ψηφιακό κατάστημα

Oι ανταγωνιστικές τιμές (66,6%), η ποικιλία προϊόντων (57,2%) και οι ελκυστικές προσφορές (54,6%) είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν τον καταναλωτή για να τον κερδίσει ένα φυσικό κατάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα εξάλλου υπάρχει σαφής προτίμηση των καταναλωτών στο φυσικό κατάστημα. Το 69,3% των ερωτηθέντων κλίνει προς τα φυσικά καταστήματα, το 26,1% συνδυάζει το φυσικό και το ψηφιακό κατάστημα, ενώ ένα 4,5% προτιμά μόνο τα e-shops.

Στο φυσικό κατάστημα οι καταναλωτές κοιτάζουν τιμές και προσφορές, ενώ όσοι στρέφονται σε ψηφιακές αγορές, τις επιλέγουν επειδή τους εξασφαλίζουν ευκολία αγορών, παράδοσης και εξοικονόμηση χρόνου.

Τι ρόλο παίζει το “Καλάθι του Νοικοκυριού”;

Το “Καλάθι του Νοικοκυριού” φαίνεται πως προσέλκυσε μόνο τους μεσήλικες (ηλικίες 50+ ετών), με τους νεότερους (ηλικίες 18-50 ετών) να μην το προτιμούν ιδιαιτέρως. Ενδεικτικό είναι ότι από τις δέκα κατηγορίες καταναλωτών που εξετάστηκαν στην έρευνα, οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών χρησιμοποιούν περισσότερο το “Καλάθι του Νοικοκυριού”. Μάλιστα οι άνδρες αυτής της κατηγορίας επιλέγουν περισσότερο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Η μελλοντική εικόνα είναι διαφορετική

Η εικόνα για το πώς θέλουν να έχει διαμορφωθεί το μελλοντικό σούπερ μάρκετ μέσα στα επόμενα εφτά χρόνια, όμως, είναι τελείως διαφορετική από το τι ισχύει σήμερα. Μέχρι το 2030, αναμένεται ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανατροπές στο τι θεωρούν τελικά σημαντικό και τι όχι οι καταναλωτές.

Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με το τι δηλώνουν τώρα, το μέλλον βρίσκει τους Έλληνες καταναλωτές να ενδιαφέρονται για την επιβράβευση της οικολογικής τους συνείδησης με ποσοστό 76%, τονίζοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση προγραμμάτων επιβράβευσης από πλευράς σούπερ μάρκετ, προκειμένου να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Και φυσικά, κυρίαρχη αναδεικνύεται η ευκολία σε όλες τις εκφάνσεις της. Από την παραλαβή την επιθυμητή ώρα από τον καταναλωτή (75%), την ολοκλήρωση αγορών χωρίς διέλευση από το ταμείο (69%) και την παροχή πληροφορίας προϊόντων στο ράφι (66%) μέχρι την η εύρεση και το booking θέσης parking πριν από την άφιξή τους στο φυσικό κατάστημα της επιλογής τους (59%), αποδεικνύουν ότι θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις καθημερινές αγορές τους με βασικό χαρακτηριστικό την ευκολία κινήσεων.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως με την εμπλουτισμένη αγοραστική εμπειρία, σε αντίθεση με προβλέψεις και τάσεις που έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η αναγνώριση και η αποστολή προσωποποιημένων μηνυμάτων κατά την άφιξή τους σε ένα σημείο σούπερ μάρκετ (48%), η χρήση virtual reality για την κατανόηση του προϊόντος (50%), η δημιουργία προσωποποιημένης λίστας αγορών (52%) και οι προτάσεις για προϊόντα εντός του εκάστοτε διαδρόμου (57%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.