02 Μάι 2024
READING

Ποιο θα είναι το μέλλον της generative AI;

4 MIN READ

Ποιο θα είναι το μέλλον της generative AI;

Ποιο θα είναι το μέλλον της generative AI;

Η κυριαρχία της Google 

Το πεδίο της γεννεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) εξελίσσεται ραγδαία, και τα πρόσφατα βήματα της Google στον τομέα τονίζουν την κυρίαρχη θέση της και τη δέσμευσή της για υπεύθυνες προόδους. Στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών, “2023 Google I/O”, ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε καινοτόμα έργα και προϊόντα που τροφοδοτούνται από AI, αποδεικνύοντας την επιδεξιότητα της εταιρείας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της γεννεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης.

Ενώ το συνέδριο κατέδειξε τη δέσμευση της Google για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, ανέδειξε επίσης τις στρατηγικές κινήσεις της εταιρείας για τη διατήρηση της κυριαρχίας της στον τομέα. Δύο ήταν τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν: η τιθάσευση της generative AI και οι δυνατότητες των εταιρειών Big Tech να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση τους στο τοπίο της AI.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το αγγλόφωνο ChatGPT επηρεάζει το marketing;

Δαμάζοντας την τεχνητή νοημοσύνη

Μια από τις σημαντικές εξελίξεις που παρουσιάστηκαν στο Google I/O ήταν η πειραματική λειτουργία αναζήτησης της εταιρείας, η οποία ανταποκρίνεται σε ερωτήματα αναζήτησης με απαντήσεις τύπου συνομιλίας που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό σηματοδότησε μια προσπάθεια της Google να περιορίσει τη χαοτική φύση της γενεσιουργού τεχνολογίας AI.

Η λειτουργία αναζήτησης της Google στοχεύει στην παροχή πιο αξιόπιστων και ελεγχόμενων απαντήσεων, αποφεύγοντας αμφιλεγόμενα θέματα και απέχοντας από την έκφραση προσωπικών σκέψεων ή συναισθημάτων. Ενώ η προσέγγιση αυτή καταδεικνύει τη δέσμευση της Google για υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης και κατά πόσον μπορεί να γίνει λιγότερο συναρπαστική και καινοτόμος από τις πρώτες εκδοχές της, όπως το δημοφιλές ChatGPT της OpenAI.

Η ενσωμάτωση της AI της Google σε δημοφιλή προϊόντα

Ένα άλλο κορυφαίο σημείο του συνεδρίου της Google ήταν η ενσωμάτωση του τελευταίου μοντέλου AI της, PaLM 2, σε ένα ευρύ φάσμα δημοφιλών προϊόντων της. Η Google έδειξε πώς το PaLM 2 μπορεί να βελτιώσει τις εμπειρίες των χρηστών σε διάφορες εφαρμογές, όπως τα Google Docs, το Gmail, το Google Slides και το Google Photos. Αξιοποιώντας τη μεγάλη βάση χρηστών των υφιστάμενων προϊόντων της, η Google έχει ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των νεοφυών επιχειρήσεων και των μικρότερων εταιρειών που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή η ευρεία εμβέλεια επιτρέπει στην Google να συλλέγει τεράστιες ποσότητες ανατροφοδότησης και δεδομένων από δισεκατομμύρια χρήστες, τροφοδοτώντας τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της.

Το πλεονέκτημα της Big Tech

Η κυριαρχία της Google στην τεχνητή νοημοσύνη δεν αμφισβητείται εύκολα από νεοσύστατες επιχειρήσεις ή ακόμη και από άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και οι ευρείες υπηρεσίες της εταιρείας, σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδύσεις της στην έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, της προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η εταιρεία έχει σήμερα έξι προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και 15 που χρησιμοποιούνται από μισό δισεκατομμύριο το καθένα.

Ενώ η Microsoft έρχεται πιο κοντά στο να φτάσει το εύρος των υπηρεσιών της Google, άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Meta, το Amazon και η Apple, είτε δεν διαθέτουν το ίδιο επίπεδο τεχνογνωσίας στην τεχνητή νοημοσύνη, είτε επικεντρώνονται σε διαφορετικούς τομείς. Αυτή η πραγματικότητα υπογραμμίζει τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών για τις νεοσύστατες εταιρείες AI όπως η OpenAI, με τη Microsoft να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή της απαραίτητης πλατφόρμας για την υλοποίηση μοντέλων AI.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Καθώς η Google συνεχίζει να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη και να επεκτείνει την ενσωμάτωση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της, τίθεται το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι άλλοι παίκτες του τομέα. Όμως, ο ανοικτός χαρακτήρας των μοντέλων AI αποτελεί δυνητική απειλή για εταιρείες όπως η Google, καθώς ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση και να προσαρμόσει αυτά τα μοντέλα.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το ChatGPT για να γίνει το επόμενο Google;

Ωστόσο, η Google στοχεύει να διαφοροποιηθεί αξιοποιώντας τα υπάρχοντα προϊόντα της και τη μαζική βάση χρηστών που τα απολαμβάνουν. Αυτή η στρατηγική ενσωμάτωσης – σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συλλογής εκτεταμένων ανατροφοδοτήσεων από τους χρήστες – τοποθετεί τη Google στην κορυφή της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος των εξελίξεων της Google στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της κυριαρχίας της Big Tech μένει να φανεί, καθώς άλλες εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τη διαφορά και να χαράξουν τους δικούς τους δρόμους σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο.

Με πληροφορίες από Wired | Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.