15 Μάι 2024
READING

Πώς η Dimand ανταποκρίνεται στη ζήτηση για κατοικίες

5 MIN READ

Πώς η Dimand ανταποκρίνεται στη ζήτηση για κατοικίες

Πώς η Dimand ανταποκρίνεται στη ζήτηση για κατοικίες

Επικεντρώνεται σε 300 κατοικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παράλληλα με την δραστηριότητά της στον τομέα των γραφείων και των εταιρικών κτιριακών συγκροτημάτων, η Dimand αποφάσισε να στραφεί στις οικιστικές αναπτύξεις, διαβλέποντας εγκαίρως το ενδιαφέρον ενός νέου κοινού για σπίτια, ύστερα από 14 ολόκληρα χρόνια απραξίας στο κομμάτι της ανέγερσης κατοικιών στην ελληνική επικράτεια.

Από τη μια η δεκαετής οικονομική κρίση, και από την άλλη η έλευση της πανδημίας και πρόσφατα η ενεργειακή ανάσχεση, είχαν δημιουργήσει ένα σκηνικό απραξίας στον τομέα της ανέγερσης νέων κατοικιών στην Ελλάδα. Γεγονός που εμφανίζεται να αναστρέφεται το τελευταίο διάστημα, άμα τη εμφανίσει υψηλότερης ζήτησης για σπίτια τόσο από μια νέα γενιά πολιτών όσο και από τους digital nomads που δραστηριοποιούνται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Επιστροφή στο κέντρο της πόλης

Στη συγκεκριμένη κατηγορία στο real estate τη ζήτηση τροφοδοτούν οι ψηφιακοί νομάδες που με βάση τους την Ελλάδα εργάζονται εξ αποστάσεως σε όο τον κόσμο, ενώ η πανδημία γέννησε την ανάγκη για μεγαλύτερα σπίτια, καθώς και την ανάγκη για δεύτερες κατοικίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Dimand προγραμματίζει να δημιουργήσει ένα μέγεθος κατοικιών που θα ξεπερνά τις 300 τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα βρίσκονται κυρίως στο κέντρο και θα απευθύνονται σε Έλληνες και σε ξένους, με τιμές διάθεσης που θα κυμαίνονται σε μεσαία και προσιτά επίπεδα της τάξεως των 5.000 με 10.000 ευρώ ανά τ.μ..

Το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας είναι η επιστροφή των πολιτών στο κέντρο, γι’ αυτό και οι αναπλάσεις που κάνει έχουν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό. Προσθέτει παλιά κτήρια στον ιστό της πόλης χωρίς να προσθέτει ταυτόχρονα τετραγωνικά και τα παραδίδει “πράσινα” και λειτουργικά. Μάλιστα το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε περιοχές που δεν είναι ανεπτυγμένες, ώστε να αγοράσει φθηνά και να δώσει υπεραξία στο χαρτοφυλάκιό της. Ενδεικτικές είναι οι κινήσεις που πραγματοποιεί εξάλλου η Dimand σε περιοχές γύρω από τους 15 νέους σταθμούς της γραμμής 4 του μετρό, αλλά και στον Άγιο Διονύσιο, στο Βοτανικό, στη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή δεν είναι στιγμιαία αφού αποτελεί προϊόν τετραετούς μελέτης. Η ανάπτυξη του κλάδου των κατοικιών θα βασιστεί στο μέγεθος των κτιρίων, τα οικόπεδα αλλά και στο πώς θα μπορέσουν να ανταποκρθούν στο ευρύ ελληνικό και ξένο κοινό. Για τον σκοπό αυτό σε κάποια ακίνητα που έχει αποκτήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιφάνειας από 2.000 τ.μ. έως 5.000 τ.μ., η εταιρεία δουλεύει μελετητικά και πραγματοποιεί σχετικές έρευνες αγοράς για κατοικίες.

Επενδυτικό πλάνο

Ήδη η αξία των επενδύσεων που έχει σε εξέλιξη μέχρι το 2026 η Dimand αγγίζουν το 1,1,6 δισ. ευρώ από τα 700 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται για για projects που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία και αφορούν 23 ακίνητα τα οποία τελούν υπό διαφορετική φάση εξέλιξης.

Αυτή την στιγμή το 30% είναι προπωλημένο και προσυμφωνημένο, ενώ από τα έργα που ολοκληρώνονται πιο άμεσα το 52% επί του συνόλου των τ.μ. είναι προμισθωμένα με προκαταβολές, δεσμεύσεις και εγγυήσεις τραπεζών με μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες – το Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 60%.

Η Dimand έχει επιλέξει να διαφοροποιήσει τον καταμερισμό των κτιρίων αυτών, με το 30% να αφορά κτίρια γραφείων, το 35-37% να είναι έργα μικτής χρήσης, ένα 15-17% να αφορά τον τομέα logistics, ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά τ.μ. είναι κατανεμημένα σε κατοικίες, ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα.

Τι θα συμβεί στην Αθήνα

Στο Μινιόν, από τον πρώτο μέχρι τον δέκατο όροφο, θα αναπτυχθούν πολυτελή επιπλωμένα διαμερίσματα που θα απευθύνονται σε μόνιμους κατοίκους της πόλης, κυρίως εργένηδες και ζευγάρια σε καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Με βάση την πρόσφατη οικοδομική άδεια, προβλέπεται η δημιουργία 30-40 διαμερισμάτων, από 60 τ.μ. έως 85 τ.μ., που θα εκτείνονται σε αυτόνομο χώρο από το υπόλοιπο Μινιόν, ενώ δεν μελετάται και το σενάριο της μίσθωσης μεγάλης διάρκειας.

Κάτι ανάλογο προβλέπεται να συμβεί στο κτίριο ιδιοκτησίας του ιδρύματος Αβέρωφ που έχει μισθώσει η εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Απελλού. Ενώ και από το project Skyline στο συγκρότημα των 25.000 τ.μ. επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου στο κέντρο της Αθήνας ένα τμήμα του θα μετατραπεί σε διαμερίσματα.

Το κτίριο Φιξ στη Θεσσαλονίκης

Στη θέση του παλιού εργοστασίου Φιξ στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να δημιουργηθούν νέοι χώροι που θα ξεπερνούν τα 51.000 τ.μ. και θα φιλοξενούν ένα συνδυασμό χρήσεων. Περίπου 36.000 τ.μ. θα αφορούν νέα κτίρια, ενώ 15.500 τ.μ. αφορούν την αξιοποίηση διατηρητέων κτισμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, από τα 36.000 τ.μ. εξετάζεται η αξιοποίηση περίπου 28.000 τ.μ. για τη δημιουργία 220-230 νέων διαμερισμάτων. Στα υπόλοιπα 8.000 τ.μ. προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου. Ενώ και στα 15.500 τ.μ. των διατηρητέων κτιρίων μελετάται η ανάπτυξη χρήσεων κατοικίας, εκτός χώρων εστίασης, ενός ξενοδοχείου και εμπορικών καταστημάτων.

Εκτός από τις κατοικίες και τις αστικές αναπλάσεις, η Dimand θα εξακολουθήσει να επενδύει και στα γραφεία μέχρι να διαπιστωθεί στην πράξη τι θα φέρει και σε αυτόν τον τομέα η επόμενη μέρα της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις μιλούν για ανάγκη μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε μεγαλύτερους και “πράσινους” χώρους, τάση στην οποία ανταποκρίνεται με τις ανάλογες επενδύσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.