02 Μάι 2024
READING

Πώς το Ελληνικό περνάει στην επόμενη φάση ανάπλασης

5 MIN READ

Πώς το Ελληνικό περνάει στην επόμενη φάση ανάπλασης

Πώς το Ελληνικό περνάει στην επόμενη φάση ανάπλασης

Λόγω ζήτησης, θα προστεθούν και 1.000 επιπλέον κατοικίες προς διάθεση

Περνώντας από το στάδιο των κατεδαφίσεων και των προπαρασκευαστικών εργασιών, στην ανέγερση πια κτιρίων και στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τα μεγάλα projects, το Ελληνικό είναι έτοιμο να μεταβεί στο επόμενο στάδιο της ανάπλασής του, αυτό της πρώτης φάσης της Μητροπολιτικής Παρέμβασης που αναμένεται να ολοκληρωθεί τη διετία 2025-2026.

Για την ανάπλαση του Ελληνικού, το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι το 2026 όταν θα έχει δημιουργηθεί ένα μέρος-πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα και με την διοίκηση της Lamda Development.

Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τον εργολάβο που θα επιλεγεί για να υλοποιήσει τις χωματουργικές εργασίες του Vouliagmenis Mall. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι που θα αναπτύξουν το πάρκο στο Ελληνικό, το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria και τον πύργο μικτής χρήσης που θα βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο εμπορικό κέντρο στην Βουλιαγμένης που θα διαθέτει ξενοδοχείο και διαμερίσματα. Ενώ ο ουρανοξύστης βρίσκεται πιο μπροστά από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και τα έργα κατασκευής του Vouliagmenis Mall θα ξεκινήσουν το 2024.

Ο “πράσινος” Riviera Tower

Στην αρχή του κατασκευαστικού κύκλου και πιο συγκεκριμένα των εργασιών θεμελίωσης του υψηλότερου στη Μεσόγειο και πρώτου στην Ελλάδα “πράσινου” παραθαλάσσιου οικιστικού ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων, βρίσκεται η Lamda Development. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την κοινοπραξία Bouygues-Intrakat.

Το νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, μοναδικής σημασίας και εμβέλειας θα έχει 50 ορόφους και 180 διαμερίσματα, όλα διαμπερή με ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, με σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου που θα ενισχύει το βιοκλιματικό χαρακτήρα του.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Riviera Tower, σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, θα είναι ένας από τους πιο “πράσινους” ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.

Μάλιστα, το κτίριο έχει ήδη λάβει προ-πιστοποίηση αξιολόγησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, στοιχείο που, πέραν της συμβολής στην προστασία του κλίματος, αναβαθμίζει περαιτέρω την εμπορική του αξία.

Ο πύργος μεικτών χρήσεων στο Commercial Hub

Ο Mixed Use Tower-MUT αφορά ψηλό κτήριο-τοπόσημο μέχρι 200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, επί της Λεοφώρου Ποσειδώνος και επένδυση 200 εκατ. ευρώ. Η Lamda έχει ανακοινώσει συμφωνία πλαίσιο με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο). Οι δύο εταιρείες θα υλοποιήσουν το δεύτερο αυτό πύργο στο Ελληνικό, μεικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με ποσοστά η κάθε μία 30% και 70% αντίστοιχα. O σχεδιασμός του έχει ανατεθεί στο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα αναλάβει εταιρεία διαχείρισης (hotel operator).

Ο πύργος μεικτής χρήσης, που θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, κατοικίες και γραφειακούς χώρους, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της πρώτης πενταετίας ανάπτυξης του έργου, καθώς πρόκειται για έργο της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού.

Το Riviera Galleria

Το νέο Riviera Galleria, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Lamda Development, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το β’ εξάμηνο του 2023. Tο έργο αποτελείται από τρία επιμέρους κτίρια με εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών και χώρους αναψυχής, και ενός τέταρτου κτιρίου φορτοεκφόρτωσης, ο οποίος υλοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Ως κύριες χρήσεις επιλέχθηκαν αυτές του εμπορίου, παροχής υπηρεσιών και αναψυχής και αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα. Στο επίπεδο του ισογείου των κυρίως κτιρίων, όπου θα αναπτυχθούν κυρίως εμπορικμε χώρους εστίασης και αναψυχής, όπως και στο επίπεδο του υπογείου, που θα φιλοξενεί τις απαραίτητες βοηθητικές χρήσεις για τη λειτουργία των τριών κτιρίων (ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και αποθηκευτικοί χώροι).

Vouliagmenis Mall: Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας

Το Vouliagmenis Mall θα βρίσκεται στην επάνω πλευρά του μητροπολιτικού πάρκου με είσοδο από την λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα αναπτυχθεί σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο και θα είναι συνολικής επιφάνειας 130 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων.

Το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, όπως το χαρακτηρίζει η ίδια η εταιρεία, θα φιλοξενεί καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands. Ενδεικτικό είναι ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έχει ήδη δεσμεύσει το δικό της χώρο σε ένα εμπορικό κέντρο που αναμένεται να είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι και θα προσφέρει, επίσης, ολοκληρωμένες προτάσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και ευεξίας, με εκθέσεις, συναυλίες, γυμναστήρια, gaming corners, κινηματογράφους, χώρους παιδικής αναψυχής, που θα λειτουργούν και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

Εκρηκτική οικιστική ζήτηση

Η αξία από προπωλήσεις οικιστικών ακινήτων στον ουρανοξύστη, τα condos και τις βίλες αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνάει το 1,4 δισ. ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη οι προπωλήσεις ή και τα joint ventures. Η εταιρεία είχε εισπράξει μάλιστα μέχρι τις 12 Μαΐου, 205 εκατομμύρια, ποσό που μέχρι τις 15 Ιουνίου, έφτασε τα 274 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει σύντομα τα 400 και θα διαμορφωθεί σε 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, εάν συμπεριληφθούν ορισμένες πωλήσεις οικοπέδων. Η εταιρεία έχει προπωλήσει 179 διαμερίσματα στον ουρανοξύστη, 110 διαμερίσματα των condos και 27 βίλες, δηλαδή περισσότερα από 310 οικιστικά ακίνητα. Λόγω αυξημένης ζήτησης στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού θα προστεθούν ακόμη 1.000 κατοικίες, με το συνολικό αριθμό των διαθέσιμων οικιστικών ακινήτων της πρώτης αυτής φάσης να ανέρχεται σε 1.500.

Το 2026 μάλιστα θα έχει ολοκληρωθεί η μαρίνα, ορισμένες άλλες οικιστικές αναπτύξεις, τα σχολεία, ο χώρος υγείας και όλες οι αναπτύξεις που θα συνθέτουν μια πόλη έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή των υπόλοιπων οικιστικών ακινήτων -περίπου 7.000-8.000- και του υπολειπόμενου τμήματος του πάρκου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.