01 Μάι 2024
READING

Η εξέλιξη της Καρούλιας σε κραταιά δύναμη σε αλκοολούχα, κρασί και καφέ

4 MIN READ

Η εξέλιξη της Καρούλιας σε κραταιά δύναμη σε αλκοολούχα, κρασί και καφέ

Η εξέλιξη της Καρούλιας σε κραταιά δύναμη σε αλκοολούχα, κρασί και καφέ

H Kαρούλιας μπορεί να μετράει πάνω από 70 χρόνια επιχειρηματικής πορείας, ωστόσο από τότε έως και σήμερα εξελίχθηκε, μεταλλάχθηκε και πλέον έχει καταφέρει να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον κλάδο εμπορίας αλκοολούχων με ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Μπύρα, αλκοολούχα, ροφήματα όπως ο καφές και τα βότανα και φυσικά κρασί, αποτελούν μέρος της γκάμας των διαθέσιμων κωδικών που διακινεί στην ελληνική αγορά. Τον περασμένο Ιανουάριο ανέλαβε τη διανομή των ροφημάτων της Ekaterra και συγκεκριμένα τη διανομή των προϊόντων Lipton, Pukka Herbs και PG Tips στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι η Ekaterra είναι μια εταιρεία παραγωγής τσαγιού και άλλων ροφημάτων από βότανα. Δημιουργήθηκε το 2021 ως ξεχωριστό τμήμα εντός της Unilever στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την εκποίηση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων παρασκευής τσαγιού της. Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε σε συνέργεια στρατηγικού χαρακτήρα με την ένταξη του Ultra Premium Φυσικού Μεταλλικού Νερού Avaton στο χαρτοφυλάκιό της.

Η διακοπή συνεργασίας με την ABInBev

Σημαντική εξέλιξη όμως ήταν και στο τέλος του 2022 η διακοπή της συνεργασίας μα τoν μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως στο χώρο της μπύρας, την ABInBev και εκ των των βασικών προμηθευτών της Β. Σ. Καρούλιας. Εκείνη την περίοδο είχε ακουστεί στην αγορά ότι ζητήθηκε από τη Β.Σ. Καρούλιας η διακοπή διανομής άλλων μπυρών με ανταγωνιστικό πρόσημο όπως η Paulaner και η Estrella, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών. Η συμφωνία με την Anheuser-Busch InBev (ABInBev) για την αντιπροσώπευση και διανομή εμβληματικών σημάτων μπύρας, όπως η Corona, η Stella Artois, η Bud είχε φέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την Καρούλιας τα τελευταία χρόνια, ενώ από την1η Ιανουαρίου 2023 τη διανομή ανέλαβε η Coca-Cola Τρία Έψιλον.

Μία από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες της φετινής χρονιάς, είναι όταν στις αρχές του Ιουνίου έγινε γνωστή η συνεργασία διανομής των βιταμινούχων νερών Coolvit, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη. 

Ισχυρές πωλήσεις και κερδοφορία

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό εκτόπισμα της εταιρείας, οι πωλήσεις της κατά την εταιρική χρήση 1ης Απριλίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με την περσινή ετήσια περίοδο. Η αξία πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 70,35 εκατ. ευρώ έναντι 49,3 εκατ. ευρώ του προηγούμενου δωδεκαμήνου. Επιπλέον, εμφάνισε αύξηση 59,52% στα μεικτά κέρδη, από 12,57 εκατ. ευρώ σε 20,05 εκατ. ευρώ. Ως προς τα κέρδη EBITDA, καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση, κατά 93,79%, σε 5,58 εκατ. ευρώ από 2,88 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας σχεδόν εννιαπλασιάστηκαν, ανερχόμενα στα 3,88 εκατ. Ευρώ έναντι 440,5 χιλιάδων ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Στα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ στην τελευταία χρήση, έναντι 325 χιλιάδων ευρώ της προηγούμενης.

Ιστορική διαδρομή

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά με το Βλάση Καρούλια, ένα δραστήριο Έλληνα της διασποράς που, από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, ο οποίος στη δεκαετία του 1940 αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στο εμπόριο και τα ποτά, που πρώτος ξεκίνησε ο παππούς του. Έτσι, ο Βλάσης Καρούλιας ίδρυσε την πρώτη, οικογενειακή του επιχείρηση γενικού εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε η πρώτη επιχείρηση ποτών του Βλάση Καρούλια με έδρα το Κολωνάκι όπου εμπορευμάτων προϊόντα διεθνούς φήμης μεταξύ των οποίων το Cutty Sark. Μία δεκαετία αργότερα η εταιρεία είχε μεγαλώσει σημαντικά, αποκτώντας τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα ορισμένων από τα πιο διάσημα ποτά της εποχής. Κάποια από τα πιο γνωστά σήματα που διακινεί η εταιρεία είναι τα Chivas Regal, Cutty Sark, Bacardi, Smirnoff, Tia Maria, Cointreau, Remy Martin.

Το 1992 η βρετανική Berry Bros & Rudd, ιδιοκτήτρια του Cutty Sark, εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της Β.Σ. Καρούλιας μετά το θάνατο του ιδρυτή Βλάση Καρούλια, στις 2 Αυγούστου 1989. Aρκετά χρόνια αργότερα, η Berry Bros & Rudd, μετά την πώληση του Cutty Sark έλαβε την απόφαση το 2011 να αποχωρίσει από την εταιρεία διανομών στην Ελλάδα. Ο Χρήστος Αργυρού, επί σειρά διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, μέσω της εταιρείας ΙΜΑ Α.Ε. εξαγόρασε την Καρούλιας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.