03 Μάι 2024
READING

Γιατί η AS Company στρέφεται σε εξαγωγές και εξαγορές

3 MIN READ

Γιατί η AS Company στρέφεται σε εξαγωγές και εξαγορές

Γιατί η AS Company στρέφεται σε εξαγωγές και εξαγορές

Την ίδια στιγμή προχωρά σε μειώσεις τιμών με ορίζοντα τις αρχές του 2024

Το διψήφιο ποσοστό αύξησης που εμφάνισε ο κύκλος εργασιών στο πρώτο μισό του 2023 γέμισε με αισιοδοξία της διοίκηση της AS Company, που βλέπει τώρα να απλώνονται μπροστά της νέες ευκαιρίες για εξάπλωση στο εξωτερικό, αλλά και ανάπτυξη μέσω εξαγορών.

Πίσω της φαίνεται πως αφήνει η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία παιχνιδιών με την πορεία 33 ετών στην αγορά, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και την αρνητική επίδραση από την ανατίμηση του δολαρίου, καθώς η διορατικότητά της να διατηρήσει υψηλή αποθέματα -ύψους 6 εκατ. ευρώ- εν μέσω κρίσης της επέτρεψε να προχωρήσει σε μια σειρά από επενδύσεις που αλλάζουν σταδιακά την εικόνα της.

Τι φέρνουν οι επενδύσεις

Η AS Company κατάφερε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο τμήμα Β2Β με μια αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα, όπως και να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες στη λειτουργία της. Την ίδια στιγμή άρχισε να επενδύει συστηματικά στο ράφι και να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα που θα φανεί περισσότερο έναντι του ανταγωνισμού της.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περιορισμένες ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα, τώρα βρίσκεται στη θέση να αρχίσει την απομείωση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2024, σκοπεύοντας να επανέλθει στις τιμές προ πανδημίας. Κίνηση που την φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις θυγατρικές κυρίως πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποδυναμώνονται και γράφουν απώλειες τζίρου έχοντας αναγκαστεί να μετακυλήσουν στις τελικές τιμές τα υψηλά κόστη παραγωγής.

Όχημα, η καλή πορεία του 2022

Το 2022 η AS Company σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, στα 28,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 26,3% και με αύξηση 20% στα κέρδη ΕBITDA που ανήλθαν σε 4,6 εκατ. ευρώ. Ανάλογη ανάπτυξη σημείωσαν και οι θυγατρικές της σε Κύπρο και Ρουμανία, απ’ όπου ο όμιλος αντλεί το 17,6% των εσόδων της. Μεγέθη που την καθιστούν αισιόδοξη για περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση μεριδίων αγοράς και κερδοφορίας το 2023.

Οι εξαγωγές

Η εξωστρέφεια της εταιρείας ξεκίνησε ήδη από το 2011 όταν άρχισε να διατηρεί συνεργασία με φημισμένους κατασκευαστές και προμηθευτές παιχνιδιών διεθνώς, όπως οι Clementoni, Famosa, HTI, Ty, Silverlit, IMC κ.ά. διανέμοντας αποκλειστικά τα προϊόντα τους, και εισάγοντας μέρος των παιχνιδιών από την Κίνα.

Το 2016 η AS αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική στην Κύπρο, σε μία αγορά όπου είχε ήδη παρουσία, εξάγοντας προϊόντα, και διαθέτοντας αρχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ. Μέχρι και σήμερα, διευθυντής στην AS Company Cyprus Ltd είναι ο γιος του ιδρυτή, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης.

Τον Μάρτιο του 2018, ολοκληρώθηκε η ίδρυση της θυγατρική της στη Ρουμανία, AS Kids Toys Srl, με κεφάλαιο 400.000 ευρώ και στόχο τη διεύρυνση και ισχυροποίηση της παρουσίας της στη ρουμανική αγορά, μέσω της αύξησης των πωλήσεων και των σημείων πώλησης των προϊόντων της.

Οι θυγατρικές του ομίλου το 2022 παρουσίασαν συνολικά βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, τόσο σε επίπεδο αύξησης πωλήσεων κατά 25,25%, όσο και ως προς τη συνολική κερδοφορία κατά 13,88%.

Τώρα η εταιρεία πάντα υπό την ηγεσία του ιδρυτή της Στράτου Ανδρεάδη, διαβλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και στον τομέα των εξαγωγών, δίνοντας έμφαση στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπου έχει εγκαινιάσει πρόσφατα συνεργασία με δύο μεγάλες αλυσίδες και σχεδιάζει τα νέα της βήματα.

Την ίδια στιγμή που η εταιρεία εστιάζει το ενδιαφέρον της στην τουριστικού χαρακτήρα επένδυσή της στην Ελούντα, προχωρώντας στη διαδικασία έκδοσης αδειών αλλά και στην έρευνα για νέα αγορά οικοπέδου, αναβιώνει έναν παλαιότερο στόχο της, αυτό των εξαγορών. Λόγω του εξωτερικού κλίματος αβεβαιότητας, η AS Company είχε παγώσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο – με την εξομάλυνση του περιβάλλοντος, η επιχείρηση επέστρεψε στις διερευνητικές επαφές για περαιτέρω ανάπτυξη μέσω της αντίστοιχης στρατηγικής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.