02 Μάι 2024
READING

Πώς η Cosmote συνδύασε την τεχνολογία με τον πολιτισμό

4 MIN READ

Πώς η Cosmote συνδύασε την τεχνολογία με τον πολιτισμό

Πώς η Cosmote συνδύασε την τεχνολογία με τον πολιτισμό

Χάρη στην εφαρμογή Chronos, η Cosmote φέρνει την ιστορία του χθες στο σήμερα

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, η Cosmote φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε, εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχημά της, η νέα της εφαρμογή που βοηθά τους χρήστες να κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στο Chrono(s), δίνοντας ζωή στην ιστορία.

Υποστηρίζοντας με συνέπεια δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Cosmote αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την προστασία της πολύτιμης κληρονομιάς μας αλλά και για την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εμπνεύστηκε αυτή τη φορά ένα ξεχωριστό ψηφιακό εργαλείο με γνώμονα την εκπαίδευση και προορισμό τον πολιτισμό.

Cosmote Chronos: ενώνει τεχνολογία και πολιτισμό

Ο λόγος για την Cosmote Chronos, το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Cosmote, με την στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Με τις τεχνολογίες αιχμής, AR, VR και AI σε συνδυασμό με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του δικτύου 5G, η Cosmote κατάφερε να αναδημιουργήσει επιστημονικά τεκμηριωμένες, εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης, τα οποία δεν σώζονται σήμερα, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης και εκθέματα του Μουσείου.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play και το Apple Store και οι χρήστες μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους, είτε βρίσκονται στον βράχο της Ακρόπολης είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ωστόσο, πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Ο ρόλος της ψηφιακής βοηθού

Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η ενσωμάτωση ενός ψηφιακού βοηθού και ξεναγού που ονομάζεται “Κλειώ”. Αντλώντας έμπνευση από μυθολογία και την ομώνυμη μούσα της επικής ποίησης και της ιστορίας, η Κλειώ μπορεί να χρησιμοποιήσει προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για να συνομιλήσει με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Δεδομένου ότι η φορητή συσκευή υποστηρίζει και είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο 5G, η Κλειώ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια συναρπαστική επιλογή ομαδικών ξεναγήσεων που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και πέντε άτομα. Σε περιβάλλον δικτύου 4G ή WiFi η εφαρμογή εξακολουθεί να παρέχει αυτοματοποιημένη καθοδήγηση, επιτρέποντας στους χρήστες να επωφεληθούν από τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές της δυνατότητες.

Ψηφιακή προσβασιμότητα

Το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η Ακρόπολη και τα μνημεία της, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία, γίνονται πιο άμεσα κατανοητά, στο ευρύτατο κοινό. Η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα υπηρετούν το μεγαλείο της Ακρόπολης και τον οικουμενικό της χαρακτήρα κάνοντας, ψηφιακά, προσβάσιμο ένα πλήθος πληροφοριών, σε πραγματικούς και εικονικούς επισκέπτες. Κατά την τελευταία τετραετία, υλοποιείται σε κρατικό επίπεδο ένα μεγάλο έργο για την προσβασιμότητα του συνόλου της κοινωνίας στα μνημεία της Ακρόπολης.

Τώρα, χάρη στην εφαρμογή Cosmote Chronos, αυτή η προσβασιμότητα επεκτείνεται και στο ψηφιακό πεδίο. Οι πραγματικοί επισκέπτες στην Ακρόπολη ή οι… εικονικοί επισκέπτες οπουδήποτε στον κόσμο, μπορούν να γίνουν μέτοχοι της ιστορικής γνώσης. Ταυτόχρονα, θα έχουν την εμπειρία να “δουν”, στην πληρότητά τους, ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία του ιερού της Αθηνάς, στην εποχή της ακμής τους. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η πολιτιστική μας κληρονομιά ανοίγει και στην ψηφιακή διάσταση.

Η υποστήριξη του πολιτισμού αποτελεί μέρος της στρατηγικής προτεραιότητας της Cosmote για τη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. Γιατί αναγνωρίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο προστατεύουμε το παρελθόν μας, αλλά διαμορφώνουμε και ένα πιο περιεκτικό και συνδεδεμένο μέλλον.

Με την εφαρμογή Chronos, η Cosmote γυρνά πίσω στον χρόνο και φέρνει το παρελθόν στο παρόν, δημιουργώντας μια ψηφιακή κιβωτό γνώσης για το μέλλον. Γιατί με την τεχνολογία, μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος καλύτερο για όλους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.