02 Μάι 2024
READING

Πως βλέπει η Gen Z την εργασία

5 MIN READ

Πως βλέπει η Gen Z την εργασία

Πως βλέπει η Gen Z την εργασία

Δεν θα δίσταζαν ακόμη και να παραιτηθούν εάν αντιμετώπιζαν προβλήματα τεχνολογικής φύσεως στην εργασία τους

Ένας νέος παράγοντας, αυτός της τεχνολογικής ένδειας, έρχεται να καθορίσει τη συμπεριφορά των νεότερων εργαζομένων. Αυτοί οι Gen Z-ers μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και περιμένουν από τους εργοδότες τους να έχουν υλοποιήσει όλα όσα τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και όσα ακολούθησαν, από τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας μέχρι τα τεχνολογικά εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους από όπου θέλουν.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, οι Gen Ζ-ers δίνουν προτεραιότητα σε άλλους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το δικό τους εργασιακό τοπίο. Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δίκαιες αμοιβές και σαφείς περιγραφές θέσεων εργασίας βρίσκονται μεταξύ όσων θέλουν σήμερα οι νεότεροι εργαζόμενοι. Και τώρα σε αυτή την εξίσωση, έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας της τεχνολογίας που καθορίζει την φύση αλλά και την εξέλιξη της επαγγελματικής τους πορείας – και είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν, αν δεν δουν όλα αυτά να υλοποιούνται.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά οι εργαζόμενοι της Gen Z δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία;

Διαφάνεια μισθών

Αυτό τουλάχιστον δείχνει σε πρώτο επίπεδο έρευνα της εταιρείας λογισμικού, Symplicity, σε 3.700 φοιτητές αμερικανικών κολλεγίων και πανεπιστημίων, αποκαλύπτοντας ότι η διαφάνεια και η ισότητα των αμοιβών κατατάσσονται ως η πιο κρίσιμη προσπάθεια για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη (DEI) για τους εργαζόμενους της Gen Z. Το συντριπτικό 87% των νέων εργαζόμενων θεωρεί τη διαφάνεια των αμοιβών σημαντική ή πολύ σημαντική. Αυτό υπογραμμίζει τη μεταστροφή της στάσης προς ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις αμοιβές, αμφισβητώντας τα παραδοσιακά πρότυπα μυστικότητας στις διαπραγματεύσεις μισθών.

Επιπλέον, η συμπερίληψη ενός συγκεκριμένου εύρους μισθών στις αγγελίες θέσεων εργασίας έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας για τους Gen Z-ers που αναζητούν εργασία. Περίπου το 53% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασαν την άποψη ότι η απουσία εύρους μισθού θα τους αποθάρρυνε από το να υποβάλουν αίτηση για μια θέση. Παρέχοντας αυτές τις πληροφορίες εκ των προτέρων, οι εργοδότες μπορούν να προσελκύσουν μια πιο αφοσιωμένη και εξειδικευμένη ομάδα υποψηφίων.

Οι θέσεις εργασίας

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για σαφέστερες και πιο συγκεκριμένες περιγραφές θέσεων εργασίας. Σχεδόν το 59% των φοιτητών εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κάλυψη των προσόντων που απαιτούνται για τις θέσεις εργασίας που επιθυμούν, όταν ξεκινούν την αναζήτηση εργασίας. Ο φόβος των μη ρεαλιστικών απαιτήσεων αποτρέπει το 65% των νέων που αναζητούν εργασία από το να υποβάλουν αίτηση, εμποδίζοντας έτσι τόσο τους εργοδότες όσο και τους δυνητικούς υποψηφίους.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Μάλιστα, οι μισοί από τους αποφοίτους της Gen Z δήλωσαν ότι θα παραιτούνταν από μια θέση εργασίας εάν αυτή δεν διέθετε την κατάλληλη τεχνολογία, τα εργαλεία και τις διαδικασίες για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με αυτές τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που επιθυμούν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 νεόι εργαζόμενοι από την πλατφόρμα πληροφορικής NinjaOne. Ο ρόλος της τεχνολογίας σε αυτό το σενάριο αποδεικνύεται κρίσιμος, αφού το 55% τόνισε ότι θέλει να εργάζεται σε απομακρυσμένους ή υβριδικούς ρόλους όπου πρωταγωνιστούν τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα.

Άλλες μελέτες, πάλι, έχουν διαπιστώσει ότι οι Gen Z-ers εξακολουθούν να θέλουν να περνούν κάποιο χρόνο στο γραφείο για κοινωνικοποίηση και επαγγελματική ανέλιξη, αν και σε μεγάλο βαθμό επιθυμούν ευελιξία και να ορίζουν εκείνοι τις δικές τους συνθήκες εργασίας.

Το challenge

Και στις δύο περιπτώσεις, είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με μια κορυφαία τεχνολογική πρόκληση, αυτή της χρήσης ξεπερασμένης τεχνολογίας. Αδύνατον θα έλεγε κανείς. Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που παρέχουν μόνο desktop υπολογιστή αντί για φορητό ή έχουν ανεπαρκείς διαδικασίες για τους εργαζόμενους ώστε να έχουν πρόσβαση στο απαραίτητο υλικό σε διαφορετικές συσκευές όταν εργάζονται υβριδικά.

Για να είναι επιτυχημένοι σε αυτό που θέλουν να κάνουν, όμως, πρέπει να έχουν συσκευές που να είναι ασφαλείς, με το κατάλληλο λογισμικό για να μπορούν να είναι παραγωγικοί και να επιλύουν τα ζητήματα που προκύπτουν.

Παρά την εμφάνιση νέων πλατφορμών και streaming τεχνολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και την πιο πρόσφατη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να υστερούν στις ικανότητές τους να αξιοποιούν αποτελεσματικά τα νέα εργαλεία. Αντιθέτως, είναι πάρα πολλές.

Έρευνα της Deloitte για τις παγκόσμιες τάσεις στο HR το 2023, έδειξε ότι ενώ πάνω από το 90% των διευθυντών κάποιων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της εργασιακής απόδοσης είναι σημαντική για την επιτυχία τους, μόλις το 22% τόνισε ότι πιστεύει ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτά τα εργαλεία.

Πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποικίλες τεχνολογικές προκλήσεις και η ταχεία επίλυσή τους αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική για τη Gen Z. Περίπου το ένα τρίτο περιμένει από την πληροφορική να βοηθήσει στην επίλυση ενός προβλήματος σε λιγότερο από μία ημέρα και το 25% δήλωσε ότι περιμένει να πάρει μία έως δύο ώρες. Περίπου το 17% αναμένει βοήθεια για την επίλυση ενός τεχνολογικού προβλήματος σε λιγότερο από μία ώρα.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η Gen Z η πιο αγχωμένη γενιά στον εργασιακό χώρο;

Είναι πολύ σημαντικό να εργάζονται σε μια εταιρεία που έχει άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη σε θέματα παραγωγικότητας, ώστε να μην κάθονται αδρανείς για ώρες, περιμένοντας κάποιον να επιλύσει το πρόβλημα.

Και ενώ οι νέοι αυτοί εργαζόμενοι αποτελούν την πρώτη ψηφιακή γενιά και είναι λογικό να έχουν τέτοιου είδους απαίτηση, την ίδια στιγμή άλλες μελέτες και έρευνες διαπιστώνουν ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όσο πιστεύουν οι συνάδελφοί τους. Βιώνουν “τεχνολογική ντροπή” ή αισθάνονται ότι κρίνονται όταν αντιμετωπίζουν τεχνικά ζητήματα, περισσότερο από τους συναδέλφους τους που είναι 40 ετών ή και μεγαλύτεροι, σύμφωνα με στοιχεία της HP.

Mε πληροφορίες από Worklife

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.