30 Απρ 2024
READING

Γιατί οι πελάτες των εστιατορίων γυρνούν την πλάτη στα QR code menus

3 MIN READ

Γιατί οι πελάτες των εστιατορίων γυρνούν την πλάτη στα QR code menus

Γιατί οι πελάτες των εστιατορίων γυρνούν την πλάτη στα QR code menus

Κωδικός QR: Τα εστιατόρια επιστρέφουν στις παραδοσιακές επιλογές

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο κλάδος της εστίασης υπέστη σημαντικές αλλαγές, με τα μενού με κωδικό QR να αναδεικνύονται ως μια δημοφιλής λύση ανέπαφων συναλλαγών.

Ωστόσο, καθώς ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα, τα εστιατόρια εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο τους κωδικούς QR υπέρ των παραδοσιακών χάρτινων μενού. Η “χειροπιαστή” εμπειρία και η προσωπική αλληλεπίδραση που προσφέρουν τα φυσικά μενού έχουν κερδίσει ξανά την προτίμηση των πελατών.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι marketers αγάπησαν τα QR Codes

Η γοητεία των παραδοσιακών μενού

Η γοητεία των φυσικών μενού έγκειται στην αισθητηριακή εμπειρία που παρέχουν. Οι πελάτες απολαμβάνουν τη δυνατότητα να κρατούν στα χέρια τους ένα μενού, να ξεφυλλίζουν τις σελίδες του και να συζητούν τις επιλογές του με τους σερβιτόρους. Η απτή φύση ενός χάρτινου μενού συμβάλλει στη συνολική ατμόσφαιρα του εστιατορίου και προσθέτει μια αίσθηση ρομαντισμού που έλειπε με τους κωδικούς QR.

Ενώ η ευκολία των μενού με κωδικούς QR ήταν αρχικά αρκετά ελκυστική, τα σχόλια και οι προτιμήσεις των πελατών των εστιατορίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πτώση τους. Πολλοί πελάτες θεωρούν ευκολότερο να περιηγηθούν σε ένα φυσικό μενού, εντοπίζοντας γρήγορα τις επιθυμητές επιλογές τους χωρίς την ταλαιπωρία της κύλισης σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Επιπλέον, ορισμένοι πελάτες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους όταν είναι έξω για φαγητό. Οι περιορισμοί των μενού με κωδικό QR, όπως τα πιθανά προβλήματα σάρωσης και η εξάρτηση από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου, έχουν ενισχύσει περαιτέρω τα πλεονεκτήματα των φυσικών μενού.

Πάντως, παρά τη γενική τάση των εστιατορίων να απομακρύνονται από τους κωδικούς QR, ορισμένες επιχειρήσεις παραμένουν προσηλωμένες στη χρήση τους λόγω της ευκολίας και της ευελιξίας που προσφέρουν στους πελάτες. Αυτά τα εστιατόρια τονίζουν ότι τα μενού με κωδικό QR επιτρέπουν στους πελάτες να παραγγείλουν και να πληρώσουν χωρίς να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο προσωπικό εξυπηρέτησης.

Σύμφωνα με την Menu Tiger, μία παγκόσμια εταιρεία παροχής λογισμικού για μενού QR, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τα μενού με κωδικό QR. Η εταιρεία, μάλιστα, έχει παρατηρήσει αύξηση κατά 37,6% του αριθμού των επιχειρήσεων που υπέγραψαν για τις υπηρεσίες τους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2022.

Διαβάστε ακόμα: Οι θαμώνες των εστιατορίων δεν χρησιμοποιούν προγράμματα πιστότητας

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η απομάκρυνση από τα μενού με κωδικό QR σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή εμπειρία φαγητού. Επιστρέφοντας στα φυσικά μενού, τα εστιατόρια στοχεύουν να ενισχύσουν την ικανοποίηση των πελατών, να προωθήσουν τις προσωπικές σχέσεις και να αποκαταστήσουν την αίσθηση της κανονικότητας. Οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν τη χαρά της μελέτης ενός μενού, να συνομιλούν με το προσωπικό και να απολαμβάνουν μια αδιάκοπη εμπειρία φαγητού.

Η εποχή των μενού με κωδικό QR μπορεί να εξυπηρέτησε τον σκοπό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά φαίνεται ότι στον μεταπανδημικό κόσμο, όπου υπάρχει ανάγκη για επαφή και διάδραση, τα φυσικά μενού επέστρεψαν για τα καλά.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.