02 Μάι 2024
READING

Καθολική στροφή στα τρόφιμα και την Carrefour για την AVE

5 MIN READ

Καθολική στροφή στα τρόφιμα και την Carrefour για την AVE

Καθολική στροφή στα τρόφιμα και την Carrefour για την AVE

Ταυτόχρονα αποχωρεί από κινητή τηλεφωνία και πληροφορική

Με την ανακοίνωση της πώλησης του τομέα δραστηριότητάς της σε κινητά τηλέφωνα και υπηρεσίες λογισμικού, η AVE επέλεξε να εστιάσει το ενδιαφέρον της στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ενισχύοντας τη συμμετοχή της στην Retail & More που “τρέχει” το σήμα της Carrefour στην ελληνική αγορά.

Οι πρώτες ενδείξεις για την στροφή που ήθελε να υλοποιήσει η εταιρεία συμφερόντων Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη, φάνηκαν όταν πέρυσι προχώρησε σε εσωτερική αναδιοργάνωση, το σχεδιασμό των μοντέλων Express Store και Market Store της Carrefour, τις επενδύσεις στα πληροφοριακά συστήματα, τα logistics και τη δημιουργία πλατφόρμας B2B.

Ποια είναι η AVE

Η ΑVE Α.Ε. (Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1982, ως εταιρεία διανομής ταινιών video στην Ελλάδα και την Κύπρο, δημιουργώντας το πρώτο στούντιο αναπαραγωγής βιντεοκασετών στην χώρα. Οι περισσότεροι την ξέραμε επί τρεις δεκαετίες ως “Audiovisual”, ένα σήμα που συνόδευε τις περισότερες προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Έκτοτε, διείσδυσε στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας αποτελώντας ένα σύνολο εταιρειών το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικό είναι ότι το 2003 πραγματοποίησε την είσοδό της σε νέες αγορές με την εξαγορά της Power Μusic (σημερινή Power Media Productions) καθώς και της Ster Cinemas. Από το 2004 ξεκίνησε να αποκτά διαδοχικά ποσοστα στο Allou! Fun Park, το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο διασκέδασης στην Ελλάδα, στην περιοχή του Ρέντη, φτάνοντας να κατέχει το 100% από τον Δεκέμβριο του 2017.

Το 2005 εξαγόρασε την Προοπτική Α.Ε. ενώ παράλληλα, ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία “Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος Α.Ε.”, στον κλάδο Τηλεόραση & Ψυχαγωγία, στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Έξι χρόνια μετά προχώρησε στην αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, 50%, της International Gaming and Entertainment (IGE S.A.) την οποία εξαγόρασε εξ ολοκλήρου δύο χρόνια μετά.

Το 2015 απέκτησε το 51% των μετοχών της Σαμαράς Office Supplies και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε την Odeon Entertainment, στην οποία μεταφέρθηκε η διαχείριση των κινηματογράφων από τις εταιρείες Oden Cinemas & Ster Cinemas, τις οποίες πούλησε το 2020 λόγω απόφασης πλάνου αποεπένδυσης.

Τι αποφάσισε να πουλήσει

Βάσει της απόφασής της, θέτει προς πώληση τον όμιλο εταιρειών Kristelcom (Teleunicom SA, Teleunicom Cyprus LTD, Globalsat SA, Globalsat Cyprus LTD), που είχε εξαγοράσει πριν από τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται στην εμπορία συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αξεσουάρ, όπως και παροχής υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής.

Τα πρώτα βήματα στα τρόφιμα

Εξάλλου στα μέσα του περασμένου Μάρτη η AVE προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία “AVE Dairy Industry Μονοπρόσωπη Α.Ε.” και βασικό αντικείμενο εργασιών την αγορά και επεξεργασία γάλακτος παντός είδους και την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Ενώ στα τέλη του 2021 μέσω του μέσω του Family Office Tethys προχώρησε στην απόκτηση του 35% του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου PFC (Paros Farming Community). Το επενδυτικό πλάνο της νέας διοίκησης φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού, τη δημιουργία επισκέψιμων εγκαταστάσεων στο οινοποιείο και τη γενική αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης τους. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις, ο συνεταιρισμός στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την ετήσια παραγωγή των φιαλών του οίνου του, φθάνοντας πάνω από 300 χιλιάδες φιάλες, σε σύγκριση με τις 40 χιλιάδες που παράγονταν μέχρι τώρα. Μάλιστα στα σχέδια είναι και η τυποποίηση ελαιολάδου με τη δημιουργία ετικέτας ΠΟΠ. Στο ελαιουργείο επί του παρόντος παρέχονται μόνο υπηρεσίες.

Το πλάνο της Retail & More

Από πέρσι, η θυγατρική του ομίλου AVE, Retail & More, επανέφερε το σήμα της Carrefour στην ελληνική αγορά, δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ελληνική αγορά. Τώρα, αναμένεται η Γ.Σ. να δώσει το “πράσινο φως” για την αύξηση της συμμετοχής της από το 30,34% στο 65%. Η θυγατρική σημείωσε το 2022 κύκλο εργασιών μόλις 952 χιλ. ευρώ και ζημία 992 χιλ. ευρώ, (καθώς βρέθηκε στο στάδιο που ανέπτυσσε τις υποδομές της), ενώ τα ίδια κεφάλαιά της είναι χαμηλά, παρά την ΑΜΚ του ενός εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε.

Ο σχεδιασμός για το 2023 περιλαμβάνει την περαιτέρω υποστήριξη των καταστημάτων που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2022, αλλά και το άνοιγμα ακόμη 25-30 νέων καταστημάτων με την μέθοδο franchise, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τουριστικές περιοχές και την επαρχία με ταυτόχρονη ενίσχυση των εταιρικών καταστημάτων σε στρατηγικά σημεία στα αστικά κέντρα. Συνεχίζοντας τις επενδύσεις σε υποδομές και καταστήματα, ο όμιλος φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα δίκτυο 37 Carrefour Express Stores και 32 Carrefour Market Stores στην ελληνική αγορά.

Επίσης, εντατικοποιεί την αξιολόγηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου, την δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της εταιρικής ταυτότητας και της πιστότητας των καταναλωτών, όπως και την είσοδο στη λιανική αγορά βιολογικών προϊόντων τροφίμων, τη λειτουργία discount stores, όπως και τη δημιουργία συναφούς δραστηριότητας στην αγορά της Βουλγαρίας.

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της βρίσκεται και η αντιπροσώπευση και διανομή τροφίμων και ποτών. Εξάλλου, η εταιρεία έχει αναλάβει, τη διανομή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour, τα οποία θέλει να προωθήσει μέσα από ένα πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων με κοινή εταιρική ταυτότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.