02 Μάι 2024
READING

Σε πορεία προς το μέλλον η PeopleCert

5 MIN READ

Σε πορεία προς το μέλλον η PeopleCert

Σε πορεία προς το μέλλον η PeopleCert

Στο επίκεντρο τεχνητή νοημοσύνη και αναπτυξιακή πορεία

Η PeopleCert κατάφερε μέσα σε 23 χρόνια να συνδέσει την εκπαίδευση, τις επαγγελματικές και γλωσσικές δεξιότητες με την πιστοποίησή τους για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της είναι προσβάσιμο σε 200 χώρες, 50.000 εταιρείες και σε 800 κυβερνητικούς οργανισμούς μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου 2.500 Διαπιστευμένων Οργανισμών Εκπαίδευσης και 30.000 εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο.

Το μοντέλο της PeopleCert αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια κατά 36% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, έχοντας εξελιχθεί σε μια πολυεθνική επιχειρηματική οντότητα. Πέρυσι, η εταιρεία εμφάνισε 48% αύξηση του κύκλου εργασιών, που ανήλθε στα £117,7 εκατομμύρια (€138,1 εκατ.) σε σύγκριση με £79,6 εκατομμύρια (€92,7 εκατ.) το 2021. Την ίδια στιγμή είδε 647% αύξηση στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν στα £77,2 εκατομμύρια (€90,6 εκατ.) έναντι £10,3 εκατομμύρια (€10,9 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα

Πίσω από την εταιρεία που κατάφερε να αγγίξει το κατώφλι του 1 δισ. δολαρίων και να το υπερβεί, δραστηριοποιείται ο άνθρωπος που γνώρισε στην ελληνική αγορά την αξία της πιστοποίησης, ο Βύρων Νικολαΐδης. Γέννημα θρέμμα της Κωνσταντινούπολης, σπούδασε στο Ζωγράφειο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ενώ το 1981 ήρθε στην Ελλάδα αναζητώντας εργασία. Έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της τουρικής γλώσσας, το 1987 τον προσέλαβε ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός Merrill Lynch, προκειμένου να υποστηρίξει το άνοιγμα στην αγορά της γείτονος.

Πέντε χρόνια μετά, επιχείρησε να ασχοληθεί με τη ναυτιλία, απόφαση που τον οδήγησε να παρακολουθήσει σχετικό πρόγραμμα σπουδών στο Cambridge Academy of Transport, ωστόσο στην πορεία ανακάλυψε ότι κλάδος δεν ικανοποίούσε τις προσδοκίες του. Με γονείς εκπαιδευτικούς, και στενή σχέση με τον τομέα της εκπαίδευσης, ανέλαβε το master franchise της εταιρείας Futurekids.

Και από τα Futurekids στις πιστοποιήσεις

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό concept αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη έκφραση απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Όταν αργότερα εγκαινίασε την πιστοποίηση γνώσεων των μαθητών του, έφερε στο προσκήνιο την πιστοποίηση του ECDL στην Ελλάδα, με πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων το 2000. Εννέα χρόνια μετά, η Futurekids είχε εξαπλωθεί ήδη με θυγατρικές, σε χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Βόρεια Μακεδονία και η Κύπρος, ενώ το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων τότε προερχόταν από την Ελλάδα. Ο ίδιος βλέποντας το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε η χώρα, άλλαξε επιχειρηματικό μοντέλο και έκλεισε όλες τις θυγατρικές στο εξωτερικό.

Η μετάβαση στην PeopleCert

Το 2000 έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός οργανισμού που έδωσε σε υποψήφιους από όλο τον κόσμο, πρόσβαση σε online εξετάσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της συγκεκριμένης διαδικασίας με βασικό μέσο την τεχνολογία του teleproctoring, μία εφαρμογή που επιτηρεί από απόσταση όσους δίνουν εξετάσεις και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα έχει εφαρμογή και στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε την PeopleCert κατάφερε σε περίπου δύο δεκαετίες και κάτι, να δημιουργήσει έναν πολυεθνικό κολοσσό στον τομέα του. Η εταιρεία σήμερα έχει δραστηριότητα σε περίπου 200 αγορές, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς και συχνά αφήνοντας εκτός ισχυρά ονόματα όπως αυτά των πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan.

Η διεθνοποίηση της PeopleCert είναι πλέον πραγματικότητα, με την εταιρεία και τον ιδρυτή της να διατηρούν την έδρα στο Λονδίνο, έχοντας δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα hub τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης και την πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που η επιχείρηση έχει θέσει για τα επόμενα βήματά της. Αυτή την στιγμή η εταιρεία απασχολεί 1.100 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 800 βρίσκονται στη χώρα μας.

Οι εξαγορές

H εξαγορά της Axelos το 2021 μπορεί να ήταν μία μεγάλη εξαγορά για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο για την PeopleCert δεν ήταν η μοναδική έως εκείνη την στιγμή. Είχε προηγηθεί το 2020 η εξαγορά της εταιρείας επαγγελματικών πιστοποιήσεων, International Association for Six Sigma Certification (IASSC), με έδρα την Αμερική. Σε ό,τι αφορά την Axelos όμως, μία εταιρεία με την οποία η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία συνεργαζόταν ήδη από το 2014, ήταν μια κίνηση που οδήγησε σε εκτόξευση των μεγεθών της, την κατέστησε τη μοναδική ελληνική unicorn επιχείρηση -με αξία δηλαδή άνω του 1 δισ.- και της άνοιξε τις πόρτες για ακόμη πιο εντυπωσιακά βήματα.

Το βλέμμα στην τεχνητή νοημοσύνη

Βασικό όχημα ανάπτυξης για την επόμενη φάση ανάπτυξης της PeopleCert θα αποτελέσει η αναδυόμενη τεχνητή νοημοσύνη. Έχοντας ούτως ή άλλως στον πυρήνα της το digital χαρακτήρα και την τεχνολογία, η εταιρεία εκτιμά ότι οι σύγχρονες εξελίξεις στην ΑΙ θα την ωθήσουν να εξελίξει περαιτέρω τις δυνατότητές της και σε ορίζοντας δεκαετίας να την κάνουν να ξεχωρίζει στον τομέα της εκπαίδευσης και την απόκτησης γνώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι οιωνοί είναι θετικοί για την επιχειρηματική οντότητα του Βύρωνα Νικολαΐδη. Η ισχυρή οργανική αύξηση των εσόδων, το υψηλό περιθώριο κερδοφορίας και η μείωση του δανεισμού μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των κερδών και της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών για το 2022 οδήγησαν στην αναβάθμισή της από τις Fitch Ratings και Moody’s και πρόσφατα από την S&P, αναγνωρίζοντας τόσο τη σημερινή οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, όσο και τη δυναμική και την προοπτική της για τα επόμενα χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.