30 Απρ 2024
READING

Η The Mart στρέφεται σε τουριστικούς προορισμούς

5 MIN READ

Η The Mart στρέφεται σε τουριστικούς προορισμούς

Η The Mart στρέφεται σε τουριστικούς προορισμούς

Η θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτης βασίζεται στις ισχυρές επιδόσεις του 2022

Με βασικό στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργεί η αύξηση του τουρισμού σε διάφορους πλέον προορισμούς, ο βραχίονας της χονδρικής του ομίλου Σκλαβενίτης, ξεκίνησε την πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Την ίδια στιγμή η The Mart στρέφεται σε νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη των 13 καταστημάτων του δικτύου της, σε Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη στην Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα, βασιζόμενη στα ισχυρά μεγέθη που παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά. Το 2022 εξάλλου υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικό για τη θυγατρική του ομίλου, αφού επένδυσε συνολικά 110,7 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις.

Η είσοδος στη χονδρική

O όμιλος Σκλαβενίτη εισήλθε στην κατηγορία του cash & carry στα τέλη του 2014 με την εξαγορά της Makro, καταβάλλοντας τότε το τίμημα των 65 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα Makro που λειτουργούσε στην Ελλάδα από το 1992, ήταν μέλος τότε του γερμανικού ομίλου Metro Group ο οποίος αναζητούσε τρόπο να αποεπενδύσει και να αποχωρήσει απο την ελληνική αγορά.

Ο τρόπος βρέθηκε στον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος απέκτησε τα 12 καταστήματα του δικτύου, που μετρούσε 1.000 άτομα προσωπικό και είχε κύκλο εργασιών το 2013 ύψους 301 εκατ. ευρώ. Μαζί με αυτά την είσοδο του ομίλου στην αγοράς της χονδρικής, αλλά και την επέκταση της δραστηριότητάς του για πρώτη φορά εκτός Αττικής.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, με την πλευρά Σκλαβενίτη να δίνει στους Γερμανούς περί τα 65 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Eurobank. Μετά την εξαγορά η Grivalia, πρώην Eurobank Properties, πήρε εννιά ακίνητα της Makro με sale and lease back, τα οποία εκμίσθωσε στην αλυσίδα χρονδρικής υπό τον έλεγχο του ομίλου Σκλαβενίτης με αρχικό ετήσιο συνολικό μίσθωμα 5,7 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια. Στις αρχές του 2016 η αλυσίδα μετονομάστηκε σε «Τhe Mart».

Το online B2B κατάστημα

Ο Μάρτιος του 2019 σηματοδότησε για την εταιρεία μια νέα εποχή, με την δημιουργία του δικού της B2B e-shop, πριν από το αντίστοιχο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Ενώ εγκαινίασε και νέο delivery center για την εξυπηρέτηση των αναγκών των 13 πλέον καταστημάτων του δικτύου The Mart στην ελληνική επικράτεια.

Η πανδημική εμπειρία και το ισχυρό 2022

Ισχυρές ήταν οι επιδόσεις στα οικονομικά μεγέθη της The Mart το 2022. Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 18,9% διαμορφούμενος στα 407,14 εκατ. ευρώ, έναντι 342,36 εκατ. ευρώ το 2021. Τα μικτά κέρδη από 70,26 εκατ. ευρώ το 2021, ανήλθαν στα 83,27 εκατ. ευρώ το 2022, με τα κέρδη προ φόρων για την περυσινή χρήση να διαμορφώνονται στα 14 εκατ. ευρώ έναντι 8,232 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Ενώ τα κέρδη μετά από φόρους στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 10,81 εκατ. ευρώ το 2022 από 6,37 εκατ. ευρώ το 2021.

Για τη The Mart τα μεγέθη αυτά κρίνονται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς η χρήση της συγκεκριμένης χρονιάς χαρακτηρίσθηκε από τον έντονο ανταγωνισμό, τις συνεχείς ανατιμήσεις των εμπορευμάτων, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και λοιπών λειτουργικών εξόδων, τις διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όμως, υπήρξε η πρώτη χρονιά που επανήλθε σε πλήρη λειτουργία ο κλάδος του horeca, ενώ σημειώθηκε και ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς. Τα δύο αυτά γεγονότα επηρέασαν θετικά τις εργασίες της, με την επίτευξη μεταξύ άλλων σημαντικής διεύρυνσης της πελατειακής βάσης.

Σημειωτέον ότι η The Mart βρήκε τρόπο να αναπτυχθεί ακόμα και μέσα στην πανδημία, όταν όλη η αγορά HoReCa ήταν κλειστή λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Κατά τη διάρκεια του 2020 έβαλε στην δραστηριότητά της και τη λιανική, ως μία κίνηση για να αντιμετωπίζει το κλείσιμο των επιχειρήσεων, στις οποίες απευθύνεται διαχρονικά.

Η ευελιξία αυτή την οδήγησε το 2020 να καταγράψει πωλήσεις 318,4 εκατ. ευρώ, έναντι 328,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που εάν αναλογιστεί κανείς την καθολική παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων HoReCA και βασικών πελατών της The Mart, μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία, δεδομένου ότι το γύρισμα σε πελάτες λιανικής ήταν αυτό που εν πολλοίς κράτησε τα προσχήματα και τις ισορροπίες. Μάλιστα, η εταιρεία πέρασε σε κερδοφορία μετά από τους φόρους την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2019) με 1,9 εκατ. ευρώ από ζημίες 416,9 χιλιάδων ευρώ.

Επενδύσεις σε ακίνητα

Μέσα στην περσινή χρονιά, μάλιστα, η εταιρεία επένδυσε σημαντικά στα ακίνητα εξαγοράζοντας εννέα καταστήματα από τα 13 που μετρά το συγκεκριμένο δίκτυο, συνολικής επιφάνειας 102.000 τ.μ., έναντι 72,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τα καταστήματα Κηφισού -το πρώτο και μεγαλύτερο κατάστημα της The Mart-, Παλλήνης, Πάτρας, Λάρισας, Βόλου, Ξάνθης, Ηρακλείου Κρήτης, Ιωνίας και Εγνατίας, το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας. Τα δύο τελευταία βρίσκονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, απέκτησε και δύο ακόμα βιομηχανικά ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.

Επίσης συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σε ψυκτικές εγκαταστάσεις, και εκδόθηκαν οι άδειες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οκτώ καταστήματα, με στόχο τη μείωση της επίπτωσης της αύξησης του κόστους της ενέργειας στα αποτελέσματα, καθώς και την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2022 για αγορές ακινήτων, ανακαινίσεις καταστημάτων και ψυκτικές εγκαταστάσεις, ανήλθαν στα 110,7 εκατ. ευρώ.

Τι αναμένεται την τρέχουσα χρονιά

Οι εκτιμήσεις για το 2023 αφορούν τη διατήρηση ικανοποιητικής κερδοφορίας, κυρίως λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης και παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με τοπική εταιρεία διανομής, η The Mart ξεκίνησε την πλήρη κάλυψη της αγοράς της Πάρου, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δίκτυο των πωλητών στις υπόλοιπες Κυκλάδες. Ενώ από τις αρχές Ιουνίου έθεσε σε λειτουργία και το νέο Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.