02 Μάι 2024
READING

Γιατί τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν πλέον την αποστολή παραγγελιών από τα e-shop τους;

4 MIN READ

Γιατί τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν πλέον την αποστολή παραγγελιών από τα e-shop τους;

Γιατί τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν πλέον την αποστολή παραγγελιών από τα e-shop τους;

Οι αλυσίδες προσαρμόζονται στα δεδομένα της υπόλοιπης αγοράς, όπου υπάρχει χρέωση μεταφορικών

Το λανσάρισμα των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ αποτέλεσε μια ταχύτατη αντίδραση των μεγάλων παικτών της αγοράς σούπερ μάρκετ κατά την πανδημική διετία, δημιουργώντας ένα σημαντικό υπόβαθρο για περαιτέρω ανάπτυξη. Ξεκινώντας οι περισσότερες από μηδενική βάση, εξέλιξαν τα e-shop τους βάσει των αναδυόμενων αγοραστικών αναγκών και των εξωτερικών συνθηκών, φτάνοντας το 2022 να εμφανίσουν άνοδο 5% στην αξία των online πωλήσεων συγκριτικά με το 2021, οι οποίες άγγιξαν τα 266 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group.

Και παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν κάνουν πίσω στην διαδικτυακή τους παρουσία -εταιρείες όπως ο Σκλαβενίτης, ο Μασούτης, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, η My market αντιθέτως την ενισχύουν-, το ποσοστό των πωλήσεων που αντιστοιχεί στο e-commerce, αντιστοιχεί πλέον στο 3% του κύκλου εργασιών τους, την στιγμή που προ πανδημίας μετά βίας προσέγγιζαν το 0,5% λόγω και της απουσίας αντίστοιχης δραστηριοποίησης.

Η αλήθεια των αριθμών

Ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ εμφάνισε σταθερή πορεία πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την ανάπτυξη όμως να βασίζεται, όπως συμβαίνει και στα φυσικά καταστήματα, στις ανατιμήσεις. Τα στοιχεία της Convert Group δείχνουν ότι οι πωλήσεις σε αξία των online σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν με ρυθμό 6,7% στα 61,1 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα με την αύξηση των πωλήσεων σε αξία (περιλαμβάνεται το 88% των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ και quick commerce συνεργασιών), ο όγκος ήταν μειωμένος, καθώς τα τεμάχια στο μέσο καλάθι των καταναλωτών ήταν λιγότερα κατά 10,1%. Η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων συνδέεται με την κατακόρυφη υποχώρηση της έντασης των προσφορών κατά 13,6 μονάδες.

Επίσης, η αξία του μέσου ηλεκτρονικού καλαθιού των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα 77 ευρώ, όταν η αξία του μέσου καλαθιού στο φυσικό δίκτυο είναι στα 20 ευρώ.

Το κόστος της μη χρέωσης

Το γεγονός όμως ότι η υπηρεσία διανομής προσφερόταν ως επί το πλείστον μέχρι πρόσφατα εντελώς δωρεάν προς τους πελάτες τους, σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ ήταν αναγκασμένα να μην περνούν τον τελικό καταναλωτή το κόστος από τη λήψη της παραγγελίας μέχρι την παράδοση των προϊόντων στον πελάτη.

Το μικρό αυτό κόστος που όμως δεν χρεώνεται σε συνδυασμό με την μείωση του όγκου πωλήσεων, οδήγησαν τα περισσότερα e-shops να “μπουν” μέσα και να μην εμφανίζουν τα κέρδη που θα αντιστοιχούσαν στην αναγκαιότητα ύπαρξής τους και στις συνεχείς επενδύσεις στις οποίες προβαίνουν οι μεγάλοι παίκτες τη αγοράς.

Την στιγμή που όλες οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις χρεώνουν μεταφορικά για τις παραγγελίες μέσω e-commerce, η χρέωση στη διανομή φαίνεται μονόδρομος. Για να είναι κερδοφόρα η διαδικασία της διανομής προϊόντων για τις αλυσίδες, η χρέωση στη διανομή πρέπει να κινείται τουλάχιστον στο 10% της συνολικής αξίας της κάθε παραγγελίας.

Τι πράττουν πλέον οι αλυσίδες

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότερες αλυσίδες πήραν την απόφαση να εναρμονιστούν με την υπόλοιπη αγορά, θεσπίζοντας χρεώσεις για την παράδοση των προϊόντων τους.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, η χρέωση είναι 2 ευρώ για παραγγελίες αξίας από 25-45 ευρώ, ενώ για παραγγελίες αξίας άνω των 45 ευρώ η παράδοση γίνεται δωρεάν.

Ως προς το e-shop των My market, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ιωάννινα και Καλαμάτα υπάρχει ελάχιστο ποσό παραγγελίας 25 ευρώ και χρέωση μεταφορικών 2 ευρώ για παραγγελίες από 25,01-58,99 ευρώ. Για όλες τις παραγγελίες από 59 ευρώ και άνω τα μεταφορικά είναι δωρεάν, ενώ δεν υπάρχει κόστος για αντικαταβολή – μέθοδος που συνήθως χρεώνεται επιπλέον.

Για την χρήση της υπηρεσίας Speedy My market, υπάρχει σταθερή χρέωση μεταφορικών αξίας 3€ ανεξαρτήτου αξίας παραγγελίας.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Κρητικός, για την υπηρεσία Easy Delivery υπάρχει χρέωση 3 ευρώ για παραγγελίες κάτω από 40 ευρώ. Ενώ για την υπηρεσία Express Delivery υπάρχει χρέωση 3 ευρώ ανεξάρτητα από το ύψος της παραγγελίας.

Για να παραδοθούν παραγγελίες από το marketplace της Μασούτης, υπάρχει ελάχιστο ποσό παραγγελίας προϊόντων του σούπερ μάρκετ 40 ευρώ, με τα μεταφορικά να παραμένουν δωρεάν. Για τις ειδικές συνθήκες παράδοσης προϊόντων από τις 11 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω του eshop.masoutis.gr, υπάρχουν ειδικοί όροι.

Πλέον και ο Σκλαβενίτης θέσπισε χρεώσεις για αποστολή των παραγγελιών από το ηλεκτρονικό του κατάστημα. Για αγορές έως 30 ευρώ, η χρέωση είναι 5 ευρώ, ενώ από 30-100 ευρώ η χρέωση μεταφορικών είναι 2,5 ευρώ. Από 100 ευρώ και πάνω, η παράδοση είναι δωρεάν.

Τι λένε οι καταναλωτές

Και ενώ σε όλο τον κόσμο, το θέμα της δωρεάν παράδοσης προϊόντων -και δη των επιστροφών τους- αποτελεί βασικό κριτήριο προτίμησης, το θέμα των μεταφορικών αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή ενός e-shop, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Focus Bari.

Το 59% των ερωτηθέντων έχει ως βασικό κριτήριο επιλογής του καταστήματος την δωρεάν αποστολή, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι η δωρεάν αποστολή δεν είναι πάντα εφικτή. Στο ερώτημα «ποιο είναι το ποσό κάτω από το οποίο θεωρούνται δίκαια τα μεταφορικά ανά κατηγορία» οι καταναλωτές θεωρούν, ενδεικτικά δίκαια, τα 90 ευρώ για τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, τα 52 ευρώ για τα έπιπλα, τα 38 ευρώ για τα παπούτσια, τα 31 ευρώ για τα βιβλία και τα 30 ευρώ για τα παιχνίδια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.