02 Μάι 2024
READING

Η Ήπειρος συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο

3 MIN READ

Η Ήπειρος συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο

Η Ήπειρος συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο

Εστιάζει το ενδιαφέρον της σε εξαγωγές, τυροκομικές μονάδες και πρότυπες φάρμες

Η Ήπειρος, που ιδρύθηκε το 1994 από μια ομάδα επιχειρηματιών συνεργαζόμενη με ντόπιους τυροκόμους, συνέχισε την πορεία της με συνέπεια, όπως αποδείχθηκε εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος. Αυτό που οι ιδρυτές της ονειρεύτηκαν ήταν να εξάρουν την τέχνη της ντόπιας τυροκομικής παράδοσης με παραδοσιακές συνταγές, καινοτομία στην παραγωγή και χρήση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας. Και φαίνεται πως αυτό επετεύχθη από την στιγμή που η γαλακτοβιομηχανία πέρασε στον έλεγχο της Όπτιμα το 1997.

Από την πρώτη στιγμή επιδίωξη του Παντελή Παντελιάδη ήταν να πουλήσει ένα προϊόν με γεύση και ποιότητα. Ο ιδρυτής του ομίλου σούπερ μάρκετ Metro-My market, το 1979 είχε δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του Ουρανία και την Όπτιμα, που αρχικά εισήγαγε κονσέρβες κρέατος και γάλατα εβαπορέ, ενώ μέχρι το 1995, η εταιρεία δραστηριοποιούνταν σε πολλές κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων, αυξάνοντας σταδιακά την έμφαση στα τυριά. Τομή αποτέλεσε το 1995 όπου ανατέθηκε στην Όπτιμα η αποκλειστική διανομή των τυριών Ήπειρος. Η εξαγορά της δύο χρόνια αργότερα, σηματοδότησε μια σαφή στροφή της εταιρείας προς το τυρί.

Δυναμικό επενδυτικό πλάνο

Από εκείνη την στιγμή μέχρι και σήμερα, οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, σε διαδικασίες και ανθρώπινο δυναμικό άγγιξαν και υπερέβησαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2022 η εταιρεία υπό την ηγεσία του Στέφανου Παντελιάδη, επένδυσε 9,5 εκατ. ευρώ και για φέτος σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 14 εκατ. ευρώ ακόμη στην τεχνολογική αναβάθμιση των τυροκομικών μονάδων, αλλά και στην ανάπτυξη των πρότυπων μονάδων που εγκαινίασε το 2019.

Ενώ στην εταιρεία απασχολούνται σήμερα 281 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά τρία άτομα σε σχέση με το 2021. Από αυτούς οι 146 εργαζόμενοι απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες και οι 135 είναι εργατοτεχνικό προσωπικό.

Στην εταιρεία, στην οποία ανήκε αρχικά μόνο η τυροκομική μονάδα της Άρτας, από το 2019 έχουν προστεθεί οι εγκαταστάσεις της Βίγλα (Δέλτα) στην Ελασσόνα, όπου κατόπιν υλοποίησης ενός ολικού πλάνου εκσυγχρονισμού της μονάδας, μεταφέρει εκεί την παραγωγή όλων των κίτρινων ημίσκληρων και μαλακών τυριών της εταιρείας, όπως και η μονάδα του Δομοκού, όπου παράγεται το Κατίκι.

Το concept της Φάρμας Ήπειρος

Το 2019 ξεκίνησε η λειτουργία της πρότυπης Φάρμα Ήπειρος, δίπλα στην παραγωγική μονάδα της Ήπειρος στην Καμπή Άρτας, με στόχο την ανάπτυξη και μεταφορά τεχνογνωσίας στους ‘Ελληνες κτηνοτρόφους. Με 2.500 πρόβατα, αποτελεί μία πρότυπη μονάδα σταβλισμού και βελτίωσης των χαρακτηριστικών των αιγοπροβάτων μέσα από επιλεκτικές συνθήκες αναπαραγωγής των πιο αναπαραγωγικών και ανθεκτικών σε ασθένειες ζώων και με εφαρμογή πρότυπων συνθηκών σταβλισμού και διατροφής.

Η εταιρεία στο πλαίσιο των επενδυτικών της σχεδίων σκοπεύει να δημιουργήσει ακόμη τρεις φάρμες, μία στον Δομοκό με 2.000 αίγες για να ενισχύσει την παραγωγή του Κατίκι Δομοκού διότι είναι ΠΟΠ προϊόν, και άλλες δύο με 3.000 ζώα η καθεμία, επίσης στην περιοχή της Άρτας.

Εντός κι εκτός Ελλάδας

Η Ήπειρος επεξεργάζεται ετησίως περί τους 45.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος. Στη διάρκεια του 2021 οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 66,123 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 32,1% και έφτασαν στα 87,3% εκατ. ευρώ. Ωστόσο η κερδοφορία υποχώρησε. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 44,72% και διαμορφώθηκαν στο 1,753 εκατ. ευρώ από 3,171 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,71 εκατ. ευρώ από 2,54 εκατ. ευρώ το 2021.

Την ίδια στιγμή, όμως ο βιομηχανικός βραχίονας της οικογένειας Παντελιάδη κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις στις εξαγωγές -κυρίως της εμβληματικής της φέτας- αυξάνοντας το μερίδιο στο συνολικό τζίρο κατά 60%.

Με βάση τις πωλήσεις ανά γεωγραφική περιοχή, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ήπειρος είχε έσοδα 17,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αγορές τρίτων χωρών τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 1,1 εκατ. ευρώ και έφτασαν στα 5,2 εκατ. ευρώ.

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Ήπειρος γίνεται στην εγχώρια αγορά. Όπως προκύπτει, από τα 87,3 εκατ. ευρώ, τα 64,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις που έγιναν στην εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύοντας περίπου το 73,4% του συνολικού τζίρου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.