01 Μάι 2024
READING

Ποιο είναι το “Twitter” της Meta;

4 MIN READ

Ποιο είναι το “Twitter” της Meta;

Ποιο είναι το “Twitter” της Meta;

Από το Instagram στο Threads: Το ταξίδι της Meta για την επανεφεύρεση των social media

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Instagram, πρόκειται να αναστατώσει το τοπίο των social media με την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου αντιπάλου του Twitter, του Threads. Καθώς το Twitter αντιμετωπίζει προκλήσεις και περιορισμούς, το Threads αναδύεται ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τους χρήστες και τους διαφημιστές.

Το Threads, που συγκρίνεται με το Twitter λόγω των ομοιοτήτων του, είναι μια εφαρμογή συνομιλίας με βάση το κείμενο που επιτρέπει την ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο. Με τη δυνατότητα σύνταξης και κοινής χρήσης μηνυμάτων στο οικοσύστημα της Meta, το Threads προσφέρει στους χρήστες την οικειότητα των ονομάτων χρήστη του Instagram και την ευκολία να ακολουθούν τους ίδιους λογαριασμούς. Αυτή η απρόσκοπτη ενσωμάτωση εξασφαλίζει μια ομαλή μετάβαση για τα δύο δισεκατομμύρια χρήστες του Instagram που μπορεί να αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο Twitter.

Διαβάστε ακόμα: Θα αλλάξει το Twitter αλλάζοντας CEO;

Οι ρίζες του Threads χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2019, όταν το Facebook εισήγαγε το “Threads from Instagram” ως μια συνοδευτική εφαρμογή για τη διευκόλυνση των στενών φιλικών σχέσεων στο οικοσύστημα του Instagram. Με την πάροδο του χρόνου, η ιδέα αυτή μεταμορφώθηκε και ενσωμάτωσε στοιχεία του Twitter, οδηγώντας στη δημιουργία του Threads ως εναλλακτική λύση που βασίζεται σε κείμενο. Η μηχανική δεινότητα της Meta και η αξιοποίηση προϋπάρχοντος κώδικα επέτρεψαν την ταχεία έναρξη λειτουργίας, αξιοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση της εταιρείας που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Αγκαλιάζοντας την απλότητα και τη νοσταλγία

Η νέα εφαρμογή της Meta επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύουν ενημερώσεις κειμένου έως 500 χαρακτήρων σε μια κεντρική ροή. Αυτό το μικρό όριο παραπέμπει στις πρώτες ημέρες του Twitter και προσθέτει μια νότα νοσταλγίας. Οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω likes, απαντήσεων, αναδημοσιεύσεων και ακόμη και να μοιράζονται συνδέσμους, φωτογραφίες και βίντεο διάρκειας έως και πέντε λεπτών. Ο λιτός σχεδιασμός και το φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον της εφαρμογής την καθιστούν εύκολα προσβάσιμη και ελκυστική σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών.

Μια πολυαναμενόμενη άφιξη

Το Threads έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στις 6 Ιουλίου, κυκλοφορώντας ταυτόχρονα στο Apple App Store και στο Google Play Store. Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ενδιαφέρουσα, καθώς η αυξανόμενη απογοήτευση από το Twitter και η επερχόμενη προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2024 αποτελούν το τέλειο σκηνικό για το νέο εγχείρημα της Meta. Με τη δυνατότητα να καταστήσει το Twitter περιττό, το Threads έχει ήδη προκαλέσει σημαντικό ενθουσιασμό στους λάτρεις των social media.

Οι επιπτώσεις για τους marketers

Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί ρητά οι δυνατότητες νομισματοποίησης και διαφήμισης στο Threads, οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η Meta να εισαγάγει διαφημίσεις. Οι marketers βρίσκουν το Threads μια δελεαστική πλατφόρμα λόγω της απρόσκοπτης σύνδεσής του με το διαφημιστικό οικοσύστημα του Instagram. Αξιοποιώντας τις υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις με brands, η Meta παρέχει μια ελκυστική πρόταση για τους marketers που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις διαφημιστικές τους προσπάθειες.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως ο Elon Musk προσπαθεί να καταστρέψει το Twitter;

Απόρρητο δεδομένων και αποκέντρωση

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, το Threads υιοθετεί μια αποκεντρωμένη προσέγγιση. Διανέμοντας τα δεδομένα των χρηστών σε ένα δίκτυο υπολογιστών, η εφαρμογή στοχεύει στην ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας. Ωστόσο, οι αυστηροί κανόνες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα το Threads να μην είναι διαθέσιμο σε χώρες της ΕΕ, με την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας να επικαλείται ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση.

Αν και ο πλήρης αντίκτυπος μένει να φανεί, το Threads έχει αναμφίβολα πυροδοτήσει την περιέργεια και τον ενθουσιασμό μεταξύ των χρηστών και των marketers, προαναγγέλλοντας μια νέα εποχή στον δυναμικό κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Meta | NY Times

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.