08 Δεκ 2024
READING

Γιατί η αγορά στρέφεται στα plant based προϊόντα

5 MIN READ

Γιατί η αγορά στρέφεται στα plant based προϊόντα

Γιατί η αγορά στρέφεται στα plant based προϊόντα

Οι εταιρείες αφουγκράζονται την καταναλωτική στροφή και λανσάρουν φυτικής προέλευσης προϊόντα

Η ζήτηση των καταναλωτών για plant based τρόφιμα που εμφανίστηκε έντονα την τελευταία τριετία δεν φαίνεται να είναι μια παροδική τάση ή μια ακόμη μόδα. Αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, ακόμη και στην ελληνική αγορά, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο αυξητικό ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Ήδη ο τζίρος της στην ελληνική αγορά retail υπολογίζεται στα 50 με 60 εκατ. ευρώ για όλες τις κατηγορίες, από ροφήματα και κρέας, μέχρι επιδόρπια, τυρί και παγωτό.

Τι θέλουν οι καταναλωτές

Στην Ελλάδα τα φυτικής προέλευσης προϊόντα αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή μεταξύ των 90.000 καταναλωτών που δηλώνουν vegan, όσων προτιμούν προϊόντα χωρίς λακτόζη ή και των flexitarians, οι οποίοι συνειδητά έχουν μειώσει την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος χωρίς περαιτέρω υποχρεωτικούς περιορισμούς στη διατροφή τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία ερευνών Nielsen, οι πωλήσεις των φυτικών ροφημάτων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν σε όγκο κατά 72% και 86% μέχρι και το 2019. Για να ανταποκριθούν σ’ αυτή τη νέα καταναλωτική συνήθεια, εμπορικές επιχειρήσεις, αλυσίδες και καταστήματα καφεστίασης επένδυσαν σε ροφήματα μακράς διαρκείας, ελεύθερα από λακτόζη και γλουτένη. Εξάλλου, πλέον όλες οι αλυσίδες super market διαθέτουν φυτικά τυριά αλλά και πολλές επιλογές φυτικών υποκατάστατων κρέατος και σνακ.

Πώς αντέδρασε η αγορά κρέατος στη νέα τάση

Σήμερα, η αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σύμφωνα με την Euromonitor, το 2021, οι καταναλωτές παγκοσμίως διέθεσαν μέσω του καναλιού λιανικής το ποσό ρεκόρ 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με 16,5% ετήσια αύξηση από το 2020 έως το 2021 και 75,9% σε τριετή βάση από το 2018. Επιπλέον, συγκεκριμένα προϊόντα, όπως εναλλακτικά γάλατα και οι κρέμες, έχουν γίνει κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης για τις συνολικές κατηγορίες τους.

Η πρωτοπορία της Mega Yeeros

Το 2017 διαβλέποντας τη στροφή των καταναλωτών στην υγιεινή διατροφή, ο Mega Yeeros του Νίκου Λούστα δεν δίστασε να κάνει το πρωτό βήμα προς τη νέα εποχή, λανσάροντας τη σειρά Gluten Free και το γύρο κοτόπουλου Megalicious σε μια light εκδοχή χωρίς γλουτένη. Το 2019 μάλιστα καινοτόμησε δημιουργώντας τη σειρά Mega Meetless με προϊόντα 100% φυτικής προέλευσης, την οποία λάνσαρε επισήμως την επόμενη χρονιά.

Η σειρά περιλαμβάνει προϊόντα για τον κλάδο HoReCa αλλά και για την οργανωμένη λιανική, με nuggets, falafel, σουβλάκι, γύρο, κεφτεδάκια, burger.

Η περίπτωση της Υφαντής

Ανάλογα, τα αδέρφια Αλέξιος και Χαράλαμπος Υφαντής αποφάσισαν το 2020 να εγκαινιάσουν ένα εργοστάσιο στο New Jersey των Η.Π.Α. με αντικείμενο την παραγωγή plant based προϊόντων. Είχε προηγηθεί η ίδρυση θυγατρικής με την ονομασία Esti Foods, η οποία διέθετε εγκαταστάσεις logistics καθώς και την ευθύνη της εμπορικής δραστηριότητας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα προϊόντα που διοχέτευσε αρχικά στην αμερικανική αγορά και εντάσσονται στην κατηγορία των φυτικών, αποτέλεσαν αναμενόμενο βήμα, καθότι η συγκεκριμένη χώρα παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη στη συγκεκριμένη κατηγορία τα τελευταία χρόνια με κωδικούς όπως κεφτεδάκια, ντιπ, εναλλακτικά του τυριού προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε το λανσάρισμα των προϊόντων Esti vegan κεφτεδάκια και μπιφτέκια και στην ελληνική αγορά.

Τα σχέδια της Creta Farms Τροφίμων

Η αναγεννημένη κρητική εταιρεία υπό τη διοίκηση του Δημήτρη Βιντζηλαίου, ανάμεσα σε άλλα, προχώρησε και σε επέκταση και σε νέες κατηγορίων τροφίμων, ανάμεσά τους και τα φυτικής προέλευσης. Ειδικότερα, μετά τη δοκιμαστική παραγωγή στο εργοστάσιο του Ρεθύμνου των vegan προϊόντων, αναμένονται και νέες σειρές προϊόντων με κωδικούς που στηρίζονται στο ελληνικό ελαιόλαδο και τα ντόπια λαχανικά. Πρόσφατα, δε, λάνσαρε το σήμα “Vegan4you” με nuggets κοτόπουλου και φυτικά μπιφτέκια. Σε περίπτωση, μάλιστα, ζήτησης για μεγάλους όγκους, στόχος είναι η παραγωγή των vegan προϊόντων να μεταφερθεί και να γίνεται στο εργοστάσιο της πρώην Λακωνικής Τροφίμων -που έχει απορροφηθεί από την Creta Farms Τροφίμων-, στη Σπάρτη.

Η διείσδυση των φυτικών ροφημάτων

Το 2000 τα φυτικά ροφήματα ήταν σχεδόν άγνωστα στην ελληνική αγορά. Δύο δεκαετίες μετά, αποτελούν μια δημοφιλή κατηγορία που προσελκύει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Nielsen πάνω από 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές (ποσοστό 83%) σκέφτονται να αγοράσουν ή αγοράζουν ήδη φυτικά εναλλακτικά προϊόντα (plant based), ενώ 2 στους 10 (ποσοστό 18%) δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για να τα αποκτήσουν.

Η υιοθέτηση των εναλλακτικού του γάλακτος προϊόντων φυτικής προέλευσης συμβαδίζει με την τάση για την υγεία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια. Οι κωδικοί που βρίσκονται στα ράφια είναι πλέον δεκάδες, ενώ τα περισσότερα cafe προσφέρουν ήδη εναλλακτικά είδη, όπως τα ροφήματα από βρώμη, αμύγδαλο και σόγια.

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία λάνσαρε υπό το σήμα “Καρπός” της Όλυμπος, μια σειρά από φυτικής προέλευσης ροφήματα και επιδόρπια, όπως αμυγδάλου, βρώμης, φουντουκιού. Αντίστοιχα, η Δέλτα προχώρησε στην ανανέωση των ροφημάτων και επιδορπίων με βρώμη, καρύδα, αμύγδαλο και φουντούκι, αλλά και με επιπλέον πρωτεΐνη. Από την άλλη, με τη βελτίωση και την επέκταση των παραγωγικών υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων, η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη δίνει έμφαση στην παραγωγή νέων προϊόντων, όπως στην κατηγορία των plant based όπου ήδη κυκλοφόρησε κι άλλες γεύσεις στα φυτικά επιδόρπια Plant’d.

Η παγκόσμια αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης εκτιμάται πως θα φτάσει στα 103,56 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Research And Markets. Ειδικότερα, στην Ευρώπη όπου σύμφωνα με το SkyQuest ζουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια vegan, η αγορά θα αγγίξει τα 16,70 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.