03 Μάι 2024
READING

Πώς θα διαμορφωθεί η εξυπηρέτηση της επόμενης γενιάς καταναλωτών;

4 MIN READ

Πώς θα διαμορφωθεί η εξυπηρέτηση της επόμενης γενιάς καταναλωτών;

Πώς θα διαμορφωθεί η εξυπηρέτηση της επόμενης γενιάς καταναλωτών;

Πώς οι retailers διαμορφώνουν το μέλλον των αγορών

Οι retailers πραγματοποιούν έναν βαθύτατο μετασχηματισμό για να φέρουν την επανάσταση στην αγοραστική εμπειρία, καθοδηγούμενοι από την ακλόνητη δέσμευσή τους να ανταποκρίνονται στις συνεχώς εξελισσόμενες προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής των καταναλωτών.

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική φύση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ο κλάδος του retail αναγνωρίζει την ανάγκη για αποφασιστική δράση ώστε να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές και προσδοκίες των καταναλωτών. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και ευκαιρίες- που οι retailers καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε ακόμα: Ένα πείραμα προσομοίωσης της Nike αποκαλύπτει τον κρίσιμο ρόλο του storytelling

Στρατηγική επέκταση 

Η στρατηγική επέκταση της παρουσίας τους αποτελεί βασική εστίαση για τους retailers που επιδιώκουν να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση και να κατακτήσουν νέες αγορές. Ενώ ορισμένοι από αυτούς μπορεί να απολαμβάνουν την ισχυρή αναγνωρισιμότητα της μάρκας τους και την πιστότητα των πελατών τους σε συγκεκριμένες περιοχές, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις στην εδραίωσή τους σε άλλες γεωγραφικές περιοχές όπου το όνομά τους είναι σχετικά άγνωστο.

Το όφελος της αυτοματοποίησης

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκτιμούν και αναζητούν την αυτοματοποίηση καθώς απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία αγορών, ενώ παράλληλα τους δίνει περισσότερο έλεγχο. Πλέον πολλοί καταναλωτές προτιμούν την αυτοματοποίηση από τη συμμετοχή του προσωπικού κατά τη διάρκεια των αγορών τους στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η αλληλεπίδραση με τις μάρκες

Η γνώση της σωστής στιγμής για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την προώθηση των πωλήσεων μέσω μηνυμάτων κειμένου εξαρτάται από το κοινό-στόχο. Η σύνδεση τη σωστή στιγμή είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται με περισσότερα μηνύματα από ποτέ.

Το ψηφιακό παρόν και μέλλον

Η πώληση μέσω κοινωνικής δικτύωσης και κινητών τηλεφώνων καθίσταται δυνατή χάρη στα εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου, παρέχοντας τη δυνατότητα στους retailers να προσεγγίζουν ταυτόχρονα περισσότερους καταναλωτές. Η πλατφόρμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Square, αναφέρει αξιοσημείωτη αύξηση 117% στις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων στην πλατφόρμα της φέτος, εν μέρει λόγω της ανάπτυξης των διαδικτυακών και κοινωνικών καναλιών. Την ίδια στιγμή, το 79% των καταναλωτών πραγματοποιούν αγορές μέσω των κινητών τους συσκευών. Όμως, οι έξυπνοι λιανοπωλητής θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές που ψωνίζουν τόσο σε φυσικά καταστήματα, όσο και online.

Οι αγοραστικές εμπειρίες γίνονται βιωματικές 

Το 2023, παρατηρείται μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για καθηλωτικές εμπειρίες λιανικής πώλησης. Μετά από δύο χρόνια περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid-19, οι καταναλωτές ανυπομονούν να απολαύσουν ξανά τις μάρκες που αγαπούν – και ανυπομονούν να το κάνουν με έναν νέο απτό τρόπο. Οι εικονικές και ψηφιακές εμπειρίες παραμένουν σχετικές, αλλά δεδομένου ότι η εμπειρία εντός του καταστήματος επιστρέφει στην επικαιρότητα, οι retailers επικεντρώνονται τώρα στην ενίσχυση της in-store εμπειρίας. Οι retailers είναι έτοιμοι να κάνουν τα καταστήματα “πιο βιωματικά” και να δώσουν περισσότερο χώρο σε omnichannel εμπειρίες. Οι λιανοπωλητές επιλέγουν να εκσυγχρονιστούν μέσω outlets, pop-ups και καταστημάτων τοπικής εμβέλειας.

Οι ευέλικτες επιλογές πληρωμών 

Οι επιλογές Buy Now, Pay Later (BNPL) ενισχύουν την εμπειρία αγορών και οι νεότεροι καταναλωτές -ειδικά οι Gen Z-ers- τις αναζητούν. Ωστόσο, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για αυτές τις επιλογές μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων. Επί του παρόντος, το 33% των retailers προσφέρουν επιλογές BNPL, ενώ το 41% σχεδιάζει να τις ενσωματώσει στις επιλογές πληρωμών του, σύμφωνα με την έκθεση 2023 Future of Retailing Report της Square.

Διαβάστε ακόμα: Μέχρι το 2025 οι πωλήσεις από το mobile commerce θα έχουν διπλασιαστεί

Καθώς ο πλανήτης αφήνει πίσω του την περίοδο της πανδημίας, οι συμπεριφορές των καταναλωτών εμφανίζονται πιο διαφορετικές από κάθε άλλη στιγμή. Τα εμπορικά σήματα εξακολουθούν να έχουν σημαντική επιρροή, αλλά τα social media και οι παρουσιάσεις mobile e-commerce επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις αποφάσεις αγοράς τους, αλλάζοντας αναγκαστικά το τοπίο του marketing για τους retailers.

Και όσο τα social media, τα οποία ουσιαστικά είναι σχεδιασμένα με μια “mobile first” φιλοσοφία, γίνονται το πρωταρχικό πεδίο αλληλεπίδρασης μεταξύ καταναλωτών και brands και εμπλουτίζονται με εργαλεία για άμεσες, in-app αγορές, η συνεχιζόμενη άνοδος του mobile commerce μοιάζει ουσιαστικά αναμενόμενη.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.