01 Μάι 2024
READING

Γιατί ο όμιλος Metro στράφηκε στις ΑΠΕ

4 MIN READ

Γιατί ο όμιλος Metro στράφηκε στις ΑΠΕ

Γιατί ο όμιλος Metro στράφηκε στις ΑΠΕ

Προχώρησε στη δημιουργία εταιρείας παραγωγής “πράσινης” ενέργειας

Η περσινή εμπειρία της αύξησης του κόστους ενέργειας ήταν σαρωτική. Δυναμίτισε τους προϋπολογισμούς της αγοράς, προκάλεσε την αύξηση τιμών στα ράφια, μείωσε τους όγκους πωλήσεων ενώ ήταν υπεύθυνη κατά μεγάλο μέρος για την υποχώρηση της κερδοφορίας των αλυσίδων. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ο όμιλος Metro προχώρησε σε ενέργειες για τη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος και την εξάρτησή του από το καθιερωμένο ενεργειακό σύστημα.

Το 2022, τα EBITDA για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 28 εκατ. ευρώ με την πρόβλεψη για το 2023 να κάνει λόγο για πάνω από 30 εκατ. ευρώ στη βάση ενός ενοποιημένου τζίρου 1,501 δισ. με αύξηση 9,5% που προβλέπεται να διευρυνθεί έως τα 1,580 δισ. ευρώ, ο όμιλος Metro υλοποιεί ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 280 εκατ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας, μέχρι το 2026.

Έχοντας προαναγγείλει ήδη από τον περασμένο Μάιο της διεύρυνση του πεδίου δραστηριοτήτων του ομίλου Metro που “τρέχει” τα σήματα των My market, Metro Cash & Carry, Ήπειρος, Όπτιμα και ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο στο kariera.gr, τα αδέρφια Αριστοτέλης και ο Στέφανος Παντελιάδης, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση της Metro Energy, μιας νέας εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας είναι ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής του ομιλου Metro και μέλη του διοικητικού συμβουλίου o Μανώλης Καρυδάκης (Chief Financial Officer της Metro ΑΕΒΕ) και Σταύρος Αναγνωστάτος (Aναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Metro ΑΕΒΕ). Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και μοναδικοί μέτοχοι είναι οι δυο αδελφοί Παντελιάδη (50%-50%).

Πού στοχεύει η Metro Energy

Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, από αεροστροβιλικές μονάδες πετρελαίου, από λιγνιτικές μονάδες, από μετατροπή αιολικής ή και ηλιακής ενέργειας, από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, από σταθμούς εσωτερικής καύσης, από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και από φωτοβολταϊκά συστήματα όπως και οι υπηρεσίες διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας,

Στους στόχους της νεοσυσταθείσας επιχείρησης συγκαταλέγονται και οι υπηρεσίες διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το χονδρικό εμπόριο μετρητών παροχής ή παραγωγής αερίων, υγρών ή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς θα επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία

Επιδίωξη προφανώς των αδερφών Παντελιάδη είναι η κατά 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ομίλου, με έναν τρόπο που θα αποφέρει μείωση λειτουργικού κόστους, αλλά και η εξάλειψη του ρίσκου που έχει ένα διμερές μακροπρόθεσμο συμβόλαιο, καθώς οι τιμές ενέργειας σε βάθος δεκαετίες είναι μη προβλέψιμες. Ενδεικτικό είναι ότι οι ανάγκες μόνο του δικτύου των καταστημάτων Metro και My Market μαζί με τις αποθήκες, υπολογίζεται στις 120 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.

Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτονομία του ομίλου, η Metro Energy σχεδιάζει την εξαγορά υφιστάμενου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Βοιωτία, δυναμικότητας 5,2 MW, μέσω του οποίου αποκτά τους όρους σύνδεσης. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.

Σε επόμενο στάδιο, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει δεκαετές συμβόλαιο αγοράς ενέργειας 30 MW από Αιολικό Πάρκο στο Δίστομο. Πρόκειται για αιολικό πάρκο, το οποίο δεν έχει συνδεθεί ακόμη στο δίκτυο και δεν ανήκει στους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών

Στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, ο όμιλος έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή το μεγαλύτερο στον κλάδο της, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν εγκατασταθεί 97 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 25MW σε καταστήματα και εγκαταστάσεις, με στόχο μέσω των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών να παράγει ο όμιλος 36.000.000 kWh / έτος. Η επένδυση συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, δανειοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου, του 10ετούς συμβολαίου αγοράς ενέργειας από το αιολικό πάρκο στο Δίστομο και τα πάνελ στις στέγες των καταστημάτων και των εγκαταστάσεών του, ο όμιλος Metro εκτιμά ότι θα μπορέσει να καλύψει σε βάθος τριετίας ένα σημαντικό μέρος των σημερινών αναγκών του με χαμηλότερο κόστος. Ο στρατηγικός στόχος μέχρι το τέλος του 2025 αφορά την παραγωγή πάνω από το 30% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης μέσω ΑΠΕ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.