01 Μάι 2024
READING

Ο Σκλαβενίτης “τρέχει” πολύ μπροστά από τον δεύτερο

4 MIN READ

Ο Σκλαβενίτης “τρέχει” πολύ μπροστά από τον δεύτερο

Ο Σκλαβενίτης “τρέχει” πολύ μπροστά από τον δεύτερο

Συνεχιζόμενα ανοδική είναι η πορεία των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη. Η μεγαλύτερη αλυσίδα στην Ελλάδα που αριθμεί περισσότερα από 450 καταστήματα, κερδίζει σημαντικά από το γεγονός ότι η κατηγορία των μεγάλων καταστημάτων (υπερμάρκετ), συνεχίζει να αναπτύσσεται σε τζίρο.

Ο Σκλαβενίτης, ο οποίος είναι κυρίαρχος στη συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων, τα οποία κατά κύριο λόγο κληρονόμησε από την εξαγορά και απορρόφηση του Μαρινόπουλου, διαθέτει στο δίκτυό του 32 καταστήματα με επιφάνεια άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων. 

Κατά πληροφορίες αυτή τη στιγμή ο Σκλαβενίτης κινείται με πωλήσεις που κινούνται σε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του στην αγορά. Με βάση τα στοιχεία της Circana, η οποία σφυγμομετράει την πορεία του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα, προκύπτει ότι τα καταστήματα σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τετραγωνικών μέτρων κινούνται με ανάπτυξη 13% στο πρώτο πεντάμηνο του 2023. Ο Σκλαβενίτης θα θυμίσουμε ότι διατηρεί 32 καταστήματα που ανήκουν στη συγκεκριμένη τυπολογία. Ανοδική είναι την ίδια ώρα και η πορεία πωλήσεων για τα καταστήματα 1.000-2.500 τ.μ. με 7,4%, για τα καταστήματα 400 έως 1.000 τ.μ. με 9,7% και για τα μικρά καταστήματα 0-400 τ.μ. με 13,9%.

Ωστόσο οι πωλήσεις που απορρέουν από τα μεγάλα καταστήματα, δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η αλυσίδα συνεχίζει να κινείται ανοδικά σε τζίρο και μερίδια τα τελευταία χρόνια στο εγχώριο οργανωμένο λιανεμπόριο. Η θέση της Σκλαβενίτης στην αγορά είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την φιλοσοφία και νοοτροπία της ιδιοκτήτριας οικογένειας, η οποία παρακολουθεί στενά την πορεία και τα πεπραγμένα του ομίλου, συμμετέχοντας σε όλα τα στάδια οργάνωσης και λειτουργίας. 

Οι επενδύσεις σε νέα καταστήματα 

Θα θυμίσουμε ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη επένδυσε και ολοκλήρωσε στο τέλος του 2022, ένα ακόμη υπερμάρκετ στον κόμβο Renault στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία του σε αυτόν τον τομέα. Η συνολική επιφάνεια του συγκεκριμένου υπερμάρκετ είναι 4.700 τετραγωνικά μέτρα, ενώ αποτελεί και το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα που δημιούργησε η επιχείρηση μετά την απορρόφηση της Μαρινόπουλος. Η επένδυση άγγιξε τα 15 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εργασιών κατασκευής αλλά και της απόκτησης του ακινήτου, ενώ το κατάστημα διαθέτει 2 υπόγειους χώρους στάθμευσης αλλά και έναν υπαίθριο. Το κατάστημα είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή, λειτουργώντας με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). 

Τα ανοίγματα σε Γλυφάδα και Μυτιλήνη

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες κατασκευής και ενός ακόμη καταστήματος που απέκτησε ο Σκλαβενίτης στη Γλυφάδα, στη συμβολή των οδών Ζέπου και Ξενοφώντος όπου βρισκόταν προηγουμένως ο κινηματογράφος Novacinema Odeon. Η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος ξεκίνησε ήδη στις αρχές του μήνα που διανύουμε, με τον Σκλαβενίτη να αποκτά ένα ακόμα κατάστημα στην ευρύτερη περιοχή εκτός από τα ήδη υπάρχοντα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης σε Βούλα και Γλυφάδα. Πρόκειται για ένα σημείο πώλησης που διασφαλίζει την προσβασιμότητα του κοινού σε ένα κατάστημα πόλης, εκτός των δύο προαναφερόμενων που βρίσκονται επί της κεντρικής οδικής αρτηρίας της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς λειτουργία και το κατάστημα της Μυτιλήνης. Το συγκεκριμένο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 20 Ιουνίου και βρίσκεται στην περιοχή του Καρά Τεπέ. 

Επενδύσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ το 2023

Για τη φετινή χρονιά το πλάνο επενδύσεων του ομίλου Σκλαβενίτη θα ανέλθει σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω νέου εξοπλισμού στα καταστήματά της, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών μέσω νέου Κέντρου Μαναβικής και Παρασκευαστηρίου Ετοίμων Φαγητών στην περιοχή της Αττικής, καθώς και την επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Πρόσφατα ο Σκλαβενίτης συμπεριλήφθη στη λίστα της Deloitte με τις 250 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου για φέτος. Ένα γεγονός που έφερε την επιχείρηση ως τη μοναδική που συμμετέχει στη λίστα αυτή από ελληνικής πλευράς, αποτελώντας ταυτόχρονα εκπρόσωπο της χώρας μας στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα, τυγχάνοντας αναγνώρισης από έναν κολοσσό στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως η Deloitte. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.