29 Απρ 2024
READING

Πώς η οικογένεια Φιλίππου πέρασε από την ΕΒΓΑ στα παγωτά Menne

4 MIN READ

Πώς η οικογένεια Φιλίππου πέρασε από την ΕΒΓΑ στα παγωτά Menne

Πώς η οικογένεια Φιλίππου πέρασε από την ΕΒΓΑ στα παγωτά Menne

Δυναμική επιστροφή της εταιρείας EMFI με ένα ιστορικό ιταλικό σήμα

Με 1.000 ψυγεία σε φυσικά σημεία λιανικής του νεοεισερχόμενου brand Menne, επενδυτικά σχέδια για εξάπλωση σε αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, παράλληλα με τη συνέχιση της δραστηριοποίησής της στη χονδρική, τα PL και τα επώνυμα προϊόντα ζύμης ΕΒΓΑ, η εταιρεία EMFI της οικογένειας Φιλίππου επιχειρεί τη δική της επάνοδο στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των παγωτών.

Το 1934 οι αδερφοί Σουραπά αποφάσιζαν να αναγείρουν ένα εργοστάσιο γάλακτος στο Βοτανικό και να δημιουργήσουν την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος, που παρηγαγε αγελαδινό γιαούρτι σε κεσέδες από αλουμίνιο, γάλα σε γυάλινο μπουκάλι και βούτυρο σε χάρτινη συσκευασία. Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία τόλμησε κόντρα στην καχυποψία του καταναλωτικού κοινού στην προπολεμική Ελλάδα να παρουσιάσει το παγωτό ξυλάκι, το παγωτό σε κύπελλο και το χωνάκι με σοκολάτα και αμύγδαλο. Και εγένετο επισήμως το πρώτο ελληνικό παγωτό.

Μεταπολεμικά, η εταιρεία λειτούργησε ένα σύγχρονο εργοστάσιο που της εξασφάλισε τη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά επί δεκαετίες. Σε συνδυασμό με τη θρυλική “ΕΒΓΑ της γειτονιάς”, η εταιρεία είχε 900 πρατήρια στην πρωτεύουσα, συνεργασίες και παρουσία σε εκατοντάδες ζαχαροπλαστεία σε αστικά κέντρα και την περιφέρεια, καθιστώντας την κυρίαρχη φύσει και θέσει και στην καταναλωτική συνείδηση.

Η μετεξέλιξη της ΕΒΓΑ

Το 1964 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό στην εξέλιξη της συσκευασίας του γάλακτος στην ελληνική αγορά. Τότε, η ΕΒΓΑ έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και ανάμεσα στις πρώτες σ’ όλη την Ευρώπη, που άλλαξε τη συσκευασία του γάλακτος από γυάλινη σε πλαστική μιας χρήσεως. Έκτοτε η Ελληνική Εταιρεία Γάλακτος και Αλεύρου, όπως μετονομάστηκε στα τέλη του 20ού αιώνα λόγω της επέκτασής της στα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα και την παρασκευή κρουασάν, άλλαξε χέρια δύο φορές, καταλήγοντας το 1988 στον όμιλο εταιρειών Φιλίππου της ΦΑΓΕ.

Το 2011 το σήμα και τα ψυγεία ΕΒΓΑ που βρίσκονταν σε ψιλικατζίδικα, περίπτερα και σούπερ μάρκετ πουλήθηκαν στον τομέα του παγωτού της Unilever -η οποία είχε ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά με το σήμα Algida-, διατηρώντας ωστόσο την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της. Το εργοστάσιο της Ιεράς Οδού έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής φασόν όχι μόνο για την Unilever αλλά και για άλλες εταιρείες τόσο στο επώνυμο παγωτό όσο και στο private label. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 62% των συνολικών πωλήσεων της προέρχονταν από την Unilever.

Η περίπτωση των παγωτών Menne

Το 2014, η οικογένεια Φιλίππου προχώρησε στην εξαγορά της ιταλικής ιστορικής βιομηχανίας παγωτού Gelati Menne η οποία διαθέτει εργοστάσιο στην πόλη Cetraldo στην περιοχή της Φλωρεντίας. Στόχος ήταν η Gelati Menne, που δημιουργήθηκε το 1927 από τον Amegon “Menni” Pieragnoli, να αποτελέσει το όχημα για την επέκταση της εταιρείας που το 2019 μετονομάστηκε σε EMFI, στο χώρο της λιανικής.

Αυτό τον στόχο θέλει να εκπληρώσει η εταιρεία που τώρα αποφάσισε να επενδύσει στην επιστροφή στην αγορά με φυσική παρουσία του brand Menne με ψυγεία -που εκτιμάται ότι φτάνουν και τα 1.000- σε Αθήνα, Κόριθνο, Αργολίδα, Μεσσηνία, Αγρίνιο και Κρήτη.

Τι κάνει ο ανταγωνισμός

Τα πρόσφατα στοιχεία της Circana έδειξε ότι το φετινό καλοκαίρι η αγορά του παγωτού αναμένεται να μεγαλώσει τουλάχιστον κατά 15%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης στο χέρι. Σε αυτή την αγορά το τυποποιημένο παγωτό παρουσιάζει χαρακτηριστικά υψηλής συγκέντρωσης και έντονο ανταγωνισμό. Η Unilever με τα σήματα Algida, ΕΒΓΑ, Ben & Jerry’s, βρίσκεται σταθερά στην κορυφή, με εκτιμώμενο μερίδιο άνω του 35% (στοιχεία 2022). Η Froneri Hellas (κοινοπραξία Nestle & RR) με τα σήματα της Nestlé, της πάλαι ποτέ Δέλτα Παγωτού, Nuii, Movenpick κατέχει το μερίδιο 33,8%, ενώ ανοδική είναι η πορεία της Κρι-Κρι με μερίδιο αγοράς 15,2%, σύμφωνα με το Μarket Track της Νielsen. Στους ανταγωνιστές περιλαμβάνεται και η Cold Sin με τα τα σήματα της Mars (Mars, Snickers, Twix, Bounty, M&Ms), Haagen-Dazs, Sammontana.

Τα μεγέθη της EMFI

Το 2022 η EMFI παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17,8% σε σχέση με το 2021 με τις καθαρές πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 38,03 εκατ. ευρώ έναντι 32,29 εκατ. ευρώ το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το παγωτό ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων αφορά προϊόντα ζύμης (κρουασάν, βάφλες, πίτες κ.ά.) όπου η εταιρεία συνεχίζει να διαθέτει το ιστορικό σήμα της ΕΒΓΑ.

Το μελλοντικό πλάνο

Στόχος της οικογένειας Φιλίππου είναι το 2024 η εταιρεία να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλες περιοχές, όπως σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και τουριστικούς προορισμούς, προωθώντας μια πλήρη γκάμα παγωτών, ατομικών και οικογενειακών. Αλλά και την ίδια στιγμή να ενισχύσουν την παρουσία των παγωτών Menne και στη χονδρική, παράλληλα με τη συνέχιση της δραστηριότητας και σε PL στο εργοστάσιο της EMFI στην Ιερά Οδό, αλλά και στα επώνυμα προϊόντα ζύμης ΕΒΓΑ.

Η ανάπτυξη νέων συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό στην κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της EMFI, όπως και η επένδυση σε παραγωγή ενέργειας (net metering) στην έδρα της για τη διαχείριση της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.