02 Μάι 2024
READING

Τι οδηγεί τους καταναλωτές στα εκπτωτικά εμπορικά κέντρα;

5 MIN READ

Τι οδηγεί τους καταναλωτές στα εκπτωτικά εμπορικά κέντρα;

Τι οδηγεί τους καταναλωτές στα εκπτωτικά εμπορικά κέντρα;

Ποικιλία από επώνυμα προϊόντα, χαμηλές τιμές και συνεχείς προσφορές προσελκύουν το καταναλωτικό κοινό

Πολλές συμπεριφορές έχουν αλλάξει εν μέσω συνθηκών, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία, η γεωπολιτική κρίση και οι επακόλουθες εντάσεις, μα κυρίως η κρίση του κόστους ζωής. Μία έρευνα από το γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Capgemini σε 11.300 καταναλωτές από 11 χώρες, έδειξε ότι το 61% των καταναλωτών ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση, με τους Millennials (66%) και τους Gen X-ers (64%) να ανησυχούν περισσότερο, και τους Baby Boomers (55%) λιγότερο. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές (44%) δήλωσαν ότι μειώνουν σταδιακά τις συνολικές τους δαπάνες για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για πολλούς, με το 64% των καταναλωτών να αγοράζει προϊόντα μόνο από super markets και εκπτωτικά καταστήματα και το 65% να επιλέγει πλέον μόνο φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή μάρκες χαμηλού κόστους.

Ασφάλεια, αναψυχή και ψώνια

Πρόσφατη έρευνα της Savills κατέδειξε ότι η ελκυστικότητα των εκπτωτικών κέντρων ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η αδυναμία των λιανοπωλητών να πωλήσουν λόγω των lockdowns, συσσώρευσε ένα μεγάλο απόθεμα επωνύμων προϊόντων με χαμηλές τιμές σε αυτά. Ακόμη, λόγω του γεγονότος ότι τα περισσότερα εκπτωτικά κέντρα βρίσκονται κυρίως σε υπαίθριους χώρους και σε τοποθεσίες εκτός πόλης, για πολλούς καταναλωτές αποτελούσαν ασφαλέστερη επιλογή από τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα.

Με εκπτώσεις και προσφορές που αγγίζουν το 30% με 70%, κυρίως, τα εκπτωτικά κέντρα προσφέρουν αξία στον σύγχρονο καταναλωτή που ανησυχεί για τα κόστη και δεν θέλει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του. Ενώ την ίδια στιγμή, η προστιθέμενη αξία των σύγχρονων εκπτωτικών malls γίνεται πλέον βιωματική συνδυάζοντας πολλές λειτουργίες -εστίαση, αναψυχή και αγορές- ταυτόχρονα, σε ένα μέρος.

Το Designers Outlet

Το McArthur Glen στην περιοχή Γυαλός του σήμου Σπάτων Αρτέμιδας, που τον περσινό Αύγουστο πέρασε στα χέρια της Lamda Development και πλέον φέρει το όνομα “Designers Outlet”, αποτελεί έναν σταθερά δημοφιλή προορισμό για όσους θέλουν να συνδυάσουν αγορές, βόλτα, αναψυχή. Με καθαρά κέρδη 3,7 εκατ. ευρώ και απόδοση της τάξεως του 7,15%, διαθέτει συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 21.200 τ.μ. και περισσότερα από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η πληρότητα την 30.06.2022 ήταν περίπου 95% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα σε συνθήκες πλήρους και ανεμπόδιστης λειτουργίας (το 2019, προ της πανδημίας) ήταν περίπου 4,2 εκ. επισκέπτες ετησίως.

Το Smart Park

Τον Οκτώβριο του 2011 η ίδια περιοχή υποδεχόταν το άνοιγμα του Smart Park, που αποτελούσε μια μεγάλη επένδυση της R.E.D.S., της εταιρείας διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ. Στα δώδεκα χρόνια που ακολούθησαν, αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατομμύρια καταναλωτές αλλά και εκατοντάδες brands, που είδαν στα 53.000 τ.μ. της εμπορικής του επιφάνειας το δικό τους λαμπρό πεδίον δόξας.

Μετά την αναγκαστική παύση λειτουργίας του που έφερε η πανδημία, το 2021 και το εννιάμηνο του 2022 έδειξαν ότι το Smart Park είχε επιστρέψει δυναμικά, με τους καταναλωτές να στρέφονται ξανά στις επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα. Ισχυρά ήταν τα δείγματα της εξαιρετικής δυναμικής του, με διψήφια ποσοστά αύξησης σε επισκεψιμότητα και τζίρο καταστημάτων, στα οποία φαίνεται πως συντέλεσαν και οι νέες συμφωνίες που είχε συνάψει με διεθνή brands. Ειδικότερα, η επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου έχει αυξηθεί κατά 11% έναντι του 2021, ενώ σε επίπεδο τζίρου καταστημάτων το αντίστοιχο ποσοστό κινείται στο +8,5%. Σημειωτέον ότι ήδη το 2021 και με την προσθήκη νέων καταστημάτων οι πωλήσεις των καταστημάτων είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 22% έναντι του 2019. Η ολοκλήρωση μάλιστα της περσινής χρονιάς επιβεβαίωσε τη θετική πορεία, καταγράφοντας συνολική άνοδο επισκεψιμότητας του πάρκου κατά 13% για το 2022 έναντι του 2019.

Το Factory Outlet

Η πορεία του πρώτου εκπτωτικού πολυκαταστήματος που άνοιξε ο όμιλος Folli Follie της πάλαι ποτέ κραταιάς οικογένειας Κουτσολιούτσου, δεν διασαλεύτηκε από τις δικαστικές περιπέτειές της. Αν και έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τη λύση των συμβάσεων που είχε με τη Nike (το 2022 έχασε 6 εκατ. ευρώ εισπράξεις) φιλοξενεί τη μάρκα στα Factory Outlet μέσω άλλων συνεργατών. Μάλιστα, η αισιόδοξη εξέλιξη της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας, οδήγησε στη σύναψη νέων συνεργασιών (με την Intersport και την Sport Vision) και είσοδο brands στα Factory Outlets (παρά την έξοδο της Adidas), ενώ η μεταπανδημική κανονικότητα οδήγησε σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Με το άνοιγμα δύο σημείων σε Παλαιό Φάληρο και Μαρούσι την άνοιξη του 2021, το Factory Outlet που έφερε τη λογική του εκπτωτικού πολυκαταστήματος στη χώρα μας, εγκαινίασε ένα νέο concept που στόχο είχε να καλύψει τις τοπικού χαρακτήρα αγοραστικές ανάγκες. Αυτή την στιγμή το δίκτυο καταστημάτων περιλαμβάνει δύο σημεία Local, τρία Factory Outlet σε οδό Πειραιώς, Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου, και Άγιο Στέφανο, όπως και το online store factoryoutlet.gr.

Τα outlet της Zacrket

Η μεγάλη απόκριση των καταναλωτών δεν πέρασε απαρατήρητη από μεγάλα και εδραιωμένα sport brands. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Zakcret. Η ελληνική αλυσίδα αθλητικών και sportswear ειδών, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1975 πήρε το όνομά της από τα ακρωνύμια δυο ελληνικών νησιών, ZAKynthos & CRETe, διαθέτει παράλληλα με το δίκτυό της τόσο με το σήμα Zackret όσο και με το σήμα Sneaker Cage, δημιούργησε δύο μεγάλα καταστήματα outlet σε Περιστέρι και Γαλάτσι, ενώ έχει εγκαινιάσει και τη λειτουργία του outletcenter.gr.

H περίπτωση της γαλλικής Decathlon

Ο γαλλικός sport retailer διαθέτει πάνω από 1.647 καταστήματα σε 1.000 πόλεις σε 57 χώρες στον κόσμο. Αν και βρίσκεται από το 2018 στην Ελλάδα, η επιλογή της Decathlon να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην Κόρινθο, την κράτησε στο ευρύ κοινό άγνωστη για πολύ καιρό. Με το κατάστημα στο Smart Park και στη συνέχεια στο River West την αναγνωρίζουν πλέον οι καταναλωτές της Αττικής, ενώ αποτελεί έναν σημαντικό hard discounter στην Ελλάδα στον κλάδο αθλητικής ένδυσης, υπόδησης και αθλητικού εξοπλισμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.