29 Απρ 2024
READING

Το στοίχημα της Aegean για ρεκόρ και ο ισχυρός ανταγωνισμός της Sky Express

4 MIN READ

Το στοίχημα της Aegean για ρεκόρ και ο ισχυρός ανταγωνισμός της Sky Express

Το στοίχημα της Aegean για ρεκόρ και ο ισχυρός ανταγωνισμός της Sky Express

Yψηλές πτήσεις καταγράφει τον τελευταίο καιρό η Aegean. Η αεροπορική εταιρεία της οικογένειας Βασιλάκη, που πέρασε δύσκολες στιγμές εντός της πανδημίας, εκμεταλλεύεται πλέον το momentum της τουριστικής αγοράς, όχι ανακάμπτοντας μόνο αλλά πραγματοποιώντας και υψηλές επιδόσεις.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρεία έχει περάσει πλέον το δισεκατομμύριο ευρώ σε αποτίμηση, ενώ αρκετά επενδυτικά funds διερευνούν τις πιθανότητες να τοποθετηθούν στην εταιρεία, επενδύοντας στις μετοχές της που επίσης σημειώνουν ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα. Στοίχημα για την εταιρεία είναι να μπορέσει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των ανθρώπων της, κόντρα σε στοιχεία που δείχνουν κάμψη των αφίξεων από χώρες του εξωτερικού σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ωστόσο οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας καταγράφουν ισχυρά θετικούς ρυθμούς σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece για το φετινό εξάμηνο. 

Ένα ακόμα στοίχημα όμως αποτελεί και ο έντονος ανταγωνισμός που δέχεται η κορυφαία αεροπορική εταιρεία από τη Sky Express. Μόλις χθες το απόγευμα έγινε γνωστή η καμπάνια της Sky Express, μέσω της οποίας η εταιρεία του Γιάννη Γρύλλου ξεκίνησε προωθητικές ενέργειες για τα εισιτήριά της προσφέροντας έκπτωση που αγγίζει έως και το 40% για όλο το φάσμα των προορισμών του δικτύου της. Πρόκειται για μία προσφορά που έρχεται εν μέσω θερινής περιόδου και με ισχύ έως και τις 24 Ιουλίου για όλες τις κρατήσεις που θα γίνουν έως τότε. 

Σειρά στόχων προς επίτευξη για την Aegean φέτος

Για το 2023 πάντως η Aegean έχει βάλει αρκετούς και σημαντικούς στόχους που υποστηρίζονται από τις τουριστικές κρατήσεις για τη θερινή περίοδο, στην πρώτη ολοκληρωμένη χρονιά μετά την περίοδο του Covid-19. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, το δίκτυό της εκτείνεται σε 46 χώρες του κόσμου, προσβλέποντας να προσφέρει ταξιδιωτική εμπειρία στους επιβάτες. Αυτό είναι κάτι που πρόσφατα είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του εγχώριου αερομεταφορέα, Δημήτρης Γερογιάννης. 

To μέλλον της Aegean προβλέπεται τουλάχιστον ευοίωνο. Εάν κανείς εξετάσει τις κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, θα δει την επένδυση στη δημιουργία υποδομών, με την εγκατάσταση του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων στην τεχνική της βάση. Αλλά και το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Η συνολική επένδυση και στις δύο αυτές περιπτώσεις αγγίζει τα 140 εκατομμύρια ευρώ και δείχνει με σαφήνεια ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της εταιρείας στο εξής. 

Προσφορά 18 εκατομμυρίων θέσεων για τη φετινή χρονιά 

Η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι η Aegean θα προσφέρει 18 εκατομμύρια θέσεις από τις οποίες οι 11 εκατομμύρια θέσεις θα είναι εξωτερικού, αυξημένες κατά 2 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022 και κατά 800 χιλιάδες σε σύγκριση με το 2019. Στο πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς μετέφερε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια επιβάτες, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού γίνεται μέσα από έναν στόλο που αριθμεί 76 αεροπλάνα, ανάμεσά τους και ο στόλος των καινούργιων αεροσκαφών Airbus A320 και Α321 neo. Το πτητικό της έργο εκτός από τις 46 χώρες που προαναφέραμε, εξυπηρετεί με 272 απευθείας δρομολόγια από τις 10 βάσεις που διατηρεί η Aegean στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Τι κάνει η Sky Express

Από την πλευρά της η Sky Express θα προσφέρει φέτος 3.800.000 θέσεις, αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με το 2022, εξυπηρετώντας 64 αεροδρόμια εντός και εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, εξάλλου, παρέλαβε στα τέλη Μαΐου 2023 το δεύτερο Airbus A321neo, με το οποίο πλέον ο στόλος της απαριθμεί 23 αεροσκάφη. Σχεδόν δύο χρόνια πριν, σε συνθήκες πανδημίας, η SKY express συνέχισε να πετά σε όλους τους προορισμούς του δικτύου της και να εκσυγχρονίζει τον στόλο της υλοποιώντας με ίδια κεφάλαια μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως στο χώρο των αερομεταφορών.

Αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής πορείας ήταν η απόκτηση 8 καινούργιων Airbus A320neo, ενός Airbus A320ceo και 6 ATR 72-600. Η σημασία της προσθήκης του 23ου αεροσκάφους της είναι μεγάλη, καθώς δεν αποτελεί απλώς την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, αλλά σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για τη SKY express, την Ελλάδα και την οικονομία ευρύτερα μέσω της περαιτέρω αξιοποίησης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και της τοπικής επιχειρηματικότητας συνολικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.