02 Μάι 2024
READING

Η Κύπρος, το πρώτο βήμα του Σκλαβενίτη στο εξωτερικό πριν τα επόμενα;

5 MIN READ

Η Κύπρος, το πρώτο βήμα του Σκλαβενίτη στο εξωτερικό πριν τα επόμενα;

Η Κύπρος, το πρώτο βήμα του Σκλαβενίτη στο εξωτερικό πριν τα επόμενα;

Η ηγέτιδα της ελληνικής αγοράς θέλει να κυριαρχήσει και στη Μεγαλόνησο

Με 18 καταστήματα σε όλη την Κύπρο, ο Σκλαβενίτης αποτελεί τη δεύτερη δύναμη στην τοπική αγορά οργανωμένης λιανικής. Η αναρρίχησή του στην κορυφή της τοπικής αγοράς φαίνεται πως θα περάσει μέσα από την στρατηγική των εξαγορών που τόσο επιτυχημένα υλοποιεί τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο. Ποιοι βρίσκονται απέναντί του στην πορεία αυτή;

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της συμφωνίας διάσωσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος από την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Η τολμηρή αυτή κίνηση έφερε τον Σκλαβενίτη σε θέση υπεροχής στην ελληνική επικράτεια και μαζί με 11 ακόμα εξαγορές μέσα στο πέρασμα του χρόνου, έφτασε σήμερα να διαθέτει 455 καταστήματα, 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket και 6 κέντρα διανομής στην Ελλάδα, να εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 600.000 πελάτες καθημερινά, να απασχολεί περίπου 31.000 εργαζομένους και να συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η είσοδος στην κυπριακή αγορά

Η χρονιά εκείνη όμως και η στιγμή που μπήκε η θεμέλιος λίθος για την παρουσία του Σκλαβενίτη και στην Κύπρο. Η εξαγορά μέσω εξυγίανσης της Μαρινόπουλος οδήγησε τον όμιλο Σκλαβενίτη να αποκτήσει τον έλεγχο του δικτύου της Carrefour στην Κύπρο, προχωρώντας σταδιακά σε μετονομασία των υπεραγορών Carrefour και Carrefour Market σε Σκλαβενίτη. Την εποχή εκείνη το δίκτυο Carrefour αριθμούσε 18 σημεία πώλησης με παγκύπρια παρουσία και κύκλο εργασιών στα 220 εκατ. ευρώ.

Η επιχειρηματική λογική του Σκλαβενίτη, με όλα τα χαρακτηριστικά που τον έχουν οδηγήσει σήμερα στην αδιαμφισβήτητη ηγετική του θέση στην Ελλάδα, οδήγησε αναπόφευκτα την κυπριακή αγορά των υπεραγορών σε μια νέα φάση και τους τοπικούς παίκτες σε εξ ανάγκης αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους.

Σήμερα η θυγατρική Σκλαβενίτης Κύπρου διαθέτει 18 καταστήματα και ένα παρασκευαστήριο φαγητού και απασχολεί 1.300 εργαζομένους, μεγέθη που τον κατατάσσουν στη δεύτερη θέση στην αγορά.

Η περίπτωση της ΑΛΦΑΜΕΓΑ

Από τις πιο παλιές αλυσίδες στο νησί είναι οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ. Η ιστορία τους άρχισε το 1958 όταν ο ιδρυτής της Χαραλαμπίδης άνοιξε την πρώτη του υπεραγορά που σύντομα έγινε μια από τις πιο μεγάλες στην Κύπρο, αφού απόκτησε τη φήμη ότι διέθετε την καλύτερη και πλουσιότερη επιλογή από εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα. Το 1996, άνοιξε η υπερσύγχρονη για την εποχή Υπεραγορά Χαραλαμπίδη στην Έγκωμη, που άνετα μπορούσε να συγκριθεί με μερικές από τις ωραιότερες υπεραγορές της Ευρώπης.

Ένα χρόνο μετά, το 1997, ήταν ο επιχειρηματίας Ανδρέας Παπαέλληνας που αγόρασε αυτή την Υπεραγορά Χαραλαμπίδη, ιδρύοντας ταυτόχρονα την Α.Παπαέλληνας Εμπορική Λίμιτεντ, ενώ το 2002 μετονόμασε την Υπεραγορά Χαραλαμπίδη σε ΑΛΦΑΜΕΓΑ. Η κίνηση αυτή σήμανε την αρχή της νέας εποχής, με την εταιρεία να ξεκινά την σταδιακή επέκτασή της σε όλη την Κύπρο. Μάλιστα, το 2021 η εταιρεία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και δημιουργώντας το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα. Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει 19 καταστήματα και έχει τζίρο που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

Ο εγχώριος ανταγωνισμός

Απέναντι στην ΑΛΦΑΜΕΓΑ και τον Σκλαβενίτη, βρίσκονται οι Υπεραγορές Παπαντωνίου που ξεκίνησαν την πορεία τους το 1987 από την Χλώρακα στην Πάφο. Με οικογενειακή παράδοση στην αγροτική παραγωγή, έχει εξελιχθεί σε μια ακόμη κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, που διατηρεί αυτή την στιγμή 5 καταστήματα στην περιοχή της Πάφου, τρία στην επαρχία Λεμεσού και ένα στη Λευκωσία. Η εταιρεία είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος διαφόρων brands παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ διαθέτει αποκλειστική συνεργασία με την αλυσίδα υπεραγορών Sainsbury’s.

Μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι επίσης η εταιρεία του Χρ. Χατζηχριστοφή Αθηαινίτη, που με δύο υπεραγορές, η μια στην Παλλουριώτισσα και η άλλη εντός του Nicosia Mall, απασχολεί 210 άτομα και εμφανίζει τζίρο 140 εκατ. ευρώ.

Όπως και οι κυπριακές υπεραγορές ΜΕΤRΟ της METRO Foods Trading Ltd, που ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα διατηρεί 6 καταστήματα παγκύπρια, απασχολώντας 400 υπαλλήλους.

Επίσης, οι Υπεραγορές MAS αποτελούν τη μεγαλύτερη αλυσίδα Υπεραγορών παγκύπρια. Ήταν ένας από τους πρώτους σύνδεσμους Υπεραγορών που δημιουργήθηκαν στη Κύπρο το 1996 με 7 αυτόνομες υπεραγορές. Σήμερα διαθέτει 58 σημεία, όπου διατίθενται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας MAS Best Brand, όπως και τα PL του Μασούτη, Mr. Grand και “Από τον τόπο μας”.

Σημαντική είναι και η παρουσία της Lidl, η οποία μέσω της κυπριακής θυγατρικής της, μέλος του ομίλου Schwarz, άνοιξε το 2010 τα πρώτα επτά καταστήματα στη Μεγαλόνησο. Από τότε η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε σταθερή αξία στο λιανικό εμπόριο της Κύπρου και είναι στενά συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία. Αυτή την στιγμή, η αλυσίδα διαθέτει 20 καταστήματα και ένα κέντρο logistics στη Λάρνακα, ενώ απασχολεί 700 εργαζομένους.

Στον τομέα του cash & carry, πρωταγωνιστεί και στην κυπριακή αγορά ο όμιλος Metro συμφερόντων Παντελιάδη, που μέσω της θυγατρικής του MCC BEST VALUE Ltd διατηρεί την αλυσίδα χονδρικής πώλησης Best Value με ένα κατάστημα στις παλιές εγκαταστάσεις της Lemeco στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, το σημείο εμφάνισε μια αυξηση τζίρου κατά 85%, κάτι που οδήγησε τον όμιλο να αρχίσει να αναζητά και δεύτερο σημείο, αυτή τη φορά στη Λευκωσία.

Ο Σκλαβενίτης στην Κύπρο έχει λειτουργήσει με υπομονή και επιμονή και είναι δεδομένο ότι αυτά τα δυο χαρακτηριστικά θα τον ωφελήσουν. Η αγορά της Κύπρου είναι πολύ μικρότερη από την Ελληνική αγορά αλλά έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τους retailers καθώς αποτελεί πάντα και ένα είδους τέστ για την το άνοιγμα νέων αγορών. Ο Σκλαβενίτης έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στην Κύπρο η οποία ως αγορά έχει αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές με την Ελλάδα.

Μάλιστα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αγορά της Κύπρου και η κυριαρχία του Σκλαβενίτη εκεί να είναι το πρώτο βήμα από τα επόμενα που θα ακολουθήσουν σε άλλες αγορές. Το άνοιγμα σε νέες αγορές για εταιρείες super market δεν είναι εύκολο ειδικά τα τελευταία χρόνια αφού και οι μεγάλοι Ευρωπαίοι retailers όπως η Carrefour και η Tesco είναι αρκετά συντηριτικοί σε νέα ανοίγματα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον εάν μια εταιρεία σαν τον Σκλαβενίτη με ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας και χωρίς επικοινωνία μπορεί να βγει με αξιώσεις στο εξωτερικό. ‘Όλα δείχνουν πάντως ότι η εταιρεία έχει τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για μια πορεία εκτός της Ελλάδας και μάλιστα για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε αγορά που θα έχει παρουσία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.