30 Απρ 2024
READING

Πού οφείλεται η άνοδος των micro-influencers;

4 MIN READ

Πού οφείλεται η άνοδος των micro-influencers;

Πού οφείλεται η άνοδος των micro-influencers;

Η άνοδος των micro-influencers στο Influencer Marketing

Με την ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το influencer marketing δεν αποτελεί πλέον μια προαιρετική τακτική marketing, αλλά αναδεικνύεται σε μια απαραίτητη στρατηγική του marketing. Και όσο το influencer marketing αναπτύσσεται, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο τι λειτουργεί – και τι όχι. Για την ακρίβεια, οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει.

Μια σημαντική αλλαγή τα τελευταία χρόνια είναι η άνοδος των micro-influencers, των ατόμων με μικρότερο αλλά ιδιαίτερα αφοσιωμένο κοινό. Τα brands ενθαρρύνουν τη δραστηριοποίηση των influencers, αποζημιώνοντάς τους με βάση τον αριθμό των followers τους. Οι nano-influencers έχουν μεταξύ 1.000 και 10.000 followers, οι micro μεταξύ 10.000 και 100.000 followers, οι macro από 100.000 έως 1 εκατομμύριο followers και οι Mega or Celebrity influencers έχουν 1 εκατομμύριο ή περισσότερους followers.

Η δύναμη των micro-influencers

Οι micro-influencers προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα που αξίζει να εξετάσουν οι μάρκες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα έγκειται στα εξαιρετικά ποσοστά εμπλοκής τους. Μία πρόσφατη μελέτη της HubSpot -αμερικανικής εταιρείας προγραμματισμού και εμπορίας προϊόντων λογισμικού για marketing- έδειξε ότι οι micro-influencers δημιουργούν έως και 60% περισσότερη εμπλοκή από τους ομολόγους τους με μεγαλύτερο κοινό. Οι μικρότερες, εξειδικευμένες κοινότητές τους προωθούν ισχυρότερες συνδέσεις, επιτρέποντας πιο αυθεντικό και σχετικό περιεχόμενο. Οι μάρκες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την αυθεντικότητα για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν μια πιστή πελατειακή βάση.

Διαβάστε ακόμα: Το φαινόμενο των founder-influencers

Επιπλέον, οι micro-influencers αποτελούν μια ελκυστική επιλογή για διαφημιστές με περιορισμένο προϋπολογισμό. Η μέση αμοιβή τους είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των macro-influencers. Διανέμοντας τα διαφημιστικά τους κονδύλια μεταξύ πολλών micro-influencers, οι μάρκες μπορούν δυνητικά να επιτύχουν ευρύτερη εμβέλεια και έκθεση. Η προσέγγιση αυτή μετριάζει επίσης τον κίνδυνο δημόσιων αντιδράσεων που συνδέονται με τη στήριξη αποκλειστικά σε έναν μόνο influencer υψηλού προφίλ.

Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση των micro-influencers μέσω παραδοσιακών εκστρατειών στα social media, διαδικτυακών διαφημίσεων και διαφημιστικών banner μπορεί να αυξήσει αποτελεσματικά τους προϋπολογισμούς του marketing. Αυτές οι εκστρατείες όχι μόνο οδηγούν σε “κλικ” και πωλήσεις, αλλά μπορούν επίσης να κλιμακωθούν εύκολα για να προσεγγίσουν μεγαλύτερα κοινά. Στην ουσία, οι micro-influencers προσφέρουν ένα οικονομικά αποδοτικό μέσο για την επίτευξη στοχευμένων στόχων marketing, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλότερη δέσμευση του κοινού.

Προβληματισμοί και προκλήσεις

Παρόλο που οι micro-influencers διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες, είναι σημαντικό να εκτιμηθούν οι περιορισμοί και οι προκλήσεις που σχετίζονται με αυτή τη στρατηγική. Μια βασική παρατήρηση είναι η ανάγκη για σχολαστική παρακολούθηση των δαπανών και των επιδόσεων σε πολλαπλούς λογαριασμούς. Η συνεργασία με πολυάριθμους micro-influencers μπορεί να καταστήσει την αναφορά δεδομένων πιο περίπλοκη, δημιουργώντας ενδεχομένως μια κατακερματισμένη εμπειρία για τους marketers.

Μια άλλη πτυχή που χρειάζεται να αξιολογηθεί είναι η χρονοβόρα φύση της διαχείρισης πολλαπλών συνεργατών. Ο εντοπισμός, η διαπραγμάτευση, η ενημέρωση και η σύναψη συμβολαίων με πολυάριθμους influencers μπορεί να απαιτήσει σημαντικές διοικητικές προσπάθειες. Αντίθετα, η συνεργασία με έναν μόνο macro-influencer ή celebrity μπορεί να εξορθολογήσει αυτές τις διαδικασίες. Επιπλέον, η οικονομία κλίμακας που επιτυγχάνεται με τη συνεργασία με έναν macro μπορεί να υπερβαίνει εκείνη της συνεργασίας με πολλούς micro, επιτρέποντας μια πιο απρόσκοπτη και ενοποιημένη προσέγγιση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι influencers συνεχίζουν να οδηγούν τις αγοραστικές κινήσεις των εφήβων

Ισορροπημένη προσέγγιση

Το influencer marketing δεν ταιριάζει σε όλους. Η εύρεση του σωστού μείγματος επηρεαστών είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εκστρατεία. Τα δίκτυα influencer και τα πρακτορεία διαφοροποιούν πλέον συνήθως τα χαρτοφυλάκιά τους, συμπεριλαμβάνοντας τόσο micro όσο και macro-influencers. Η επίτευξη ισορροπίας εξασφαλίζει ότι οι μάρκες μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα κάθε κατηγορίας, ενώ παράλληλα μετριάζουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με τα δύο άκρα.

Εξάλλου, η επιτυχία του influencer marketing έγκειται στην ενσωμάτωσή του σε μια ολιστική στρατηγική καμπάνιας. Οι μάρκες θα πρέπει να βλέπουν το marketing επιρροής ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας marketing, συμπληρώνοντας τις διαφημίσεις προβολής, την τηλεόραση και τις πρωτοβουλίες των social media. Ευθυγραμμίζοντας την επιλογή των influencers με τα δημογραφικά στοιχεία του κοινού-στόχου, τις σωστές χορηγίες και το κατάλληλο marketing προϊόντων, οι μάρκες μπορούν να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των συνεργασιών με influencers.

Με πληροφορίες από DigiDay

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.