03 Μάι 2024
READING

Με το βλέμμα στο 2024 ο όμιλος Mytilineos

4 MIN READ

Με το βλέμμα στο 2024 ο όμιλος Mytilineos

Με το βλέμμα στο 2024 ο όμιλος Mytilineos

Ολοταχώς για κέρδη προ φόρων 1 δισ. ευρώ το 2023

Το όραμα για τη Νέα Εποχή της Mytilineos ήταν να αποκτήσει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη διεθνή της παρουσία αλλά και να αναπτύξει ακόμα περισσότερες δραστηριότητες που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και ψηφιοποίηση. Και τα κατάφερε φυσικά περίφημα, σημειώνοντας νέα μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη, που υπερβαίνει κατά 61% την επίδοση του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Το διάστημα αυτό η Mytilineos πέτυχε 17% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε 2.516 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 2.154 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022. Επίσης σημείωσε αύξηση 49% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 438 εκατ. ευρώ, έναντι 293 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως και 61% αύξηση στα Καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας που ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ έναντι 166 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,94 ευρώ, αυξημένα κατά 59% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο

Ήταν λίγες μόλις ημέρες πριν το τέλος του 2022, όταν ο όμιλος Mytilineos είχε ανακοινώσει το μετασχηματισμό του με τη δημιουργία δύο εταιρειών, Μεταλλουργίας και Ενέργειας, εγκαινιάζοντας μια Νέα Εποχή για τις δραστηριότητές του.

Οι υψηλές επιδόσεις που σημείωσε το πρώτο εξάμηνο πιστοποιούν τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον μετασχηματισμό της Mytilineos Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερμή υποδοχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων.

Ομοίως επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλο του ομίλου απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια.

Η δημιουργία του Kλάδου Ενέργειας

Το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού του ομίλου είναι ο Κλάδος της Ενέργειας στον οποίο ενοποιεί τα πρώην 3 ξεχωριστά business units, P&G, RSD και SES και πλέον διαθέτει 5 τομείς, ΑΠΕ, Διαχείριση Ενέργειας, Λιανική, Φυσικό Αέριο και Παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για τομείς, κάθε ένας εκ των οποίων έχει ένα τζίρο μίνιμουμ 1 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να αποτελεί μια εταιρεία από μόνη της, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Next Generation Energy Solutions Provider

Προχωρώντας μεθοδικά στην υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής της για τη μετεξέλιξή της σε έναν σύγχρονο πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (Next Generation Energy Solutions Provider), ο όμιλος Mytilineos εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Unison Facility Services S.A., η οποία θα αποτελεί πλέον θυγατρική, υπαγόμενη διοικητικά στον κλάδο Ενέργειας («M Energy») της εταιρείας, και ειδικότερα στον Τομέα M Energy Customer Solutions.

Η εξαγορά της Unison, της μεγαλύτερης εταιρείας στον τομέα Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facility Management), θα επιταχύνει τη δημιουργία μίας μοναδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας η Mytilineos προσβλέπει να εξελιχθεί στον long-term energy energy solutions & services partner των πελατών της.

Τι θα συμβεί στον Κλάδο Μεταλλουργίας και στην παραγωγή γαλλίου

Αναμένεται νέα εξαγορά στον κλάδο του αλουμινίου, η οποία θα δώσει στρατηγικό πλεονεκτημα στη μελλοντική πορεία του ομίλου.

Λίγες μέρες πριν εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση προς τους παραγωγούς αλουμινίου, όπως η Mytilineos, και ψευδαργύρου να διευρευνήσουν τα περιθώρια παραγωγής γαλλίου και γερμανίου, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή ημιαγωγών, βασικός παραγωγός των οποίων είναι η Κίνα.

Ήδη ο όμιλος βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κομισιόν για να προχωρήσει η προετοιμασία ώστε να μπορέσει να παράξει γάλλιο, το οποίο θα παραχθεί με τις κατάλληλες επενδύσεις από την παραγωγή αλουμίνας από βωξίτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, μάλιστα απαιτείται διψήφιο νούμερο επενδύσεων, και από τη στιγμή που θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση θα χρειαστούν δύο χρόνια για να παραχθεί το γάλλιο. Οι εγκαταστάσεις του ομίλου εκτιμάται ότι μπορούν να παράξουν αρκετό γάλλιο για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών των ευρωπαϊκών χωρών.

Στο μέλλον

Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW. Ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) της εταιρείας θα ξεπεράσουν συνολικά για το 2023 το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.