29 Απρ 2024
READING

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στην αναζήτηση για ηλεκτρονικές αγορές

4 MIN READ

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στην αναζήτηση για ηλεκτρονικές αγορές

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στην αναζήτηση για ηλεκτρονικές αγορές

ChatGPT: Η εξέλιξη της αναζήτησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Το τοπίο των ηλεκτρονικών αγορών έχει υποστεί μαζική μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια, με εκατομμύρια καταναλωτές να στρέφονται σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αγορών τους. Ωστόσο, καθώς η ψηφιακή αγορά επεκτείνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που προσπαθούν να βρουν τα κατάλληλα γι’ αυτούς προϊόντα γρήγορα και αβίαστα.

Μια νέα έρευνα ρίχνει φως στα προβλήματα που επικρατούν με τις εμπειρίες αναζήτησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αποκαλύπτει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και του ChatGPT να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές ψωνίζουν στο διαδίκτυο.

Προκλήσεις κατά την αναζήτηση

Η έρευνα της εταιρείας ερευνών σχετικά με την επιστήμη της αναζήτησης και την τεχνητή νοημοσύνη, Constructor, στην οποία συμμετείχαν 460 Αμερικανοί καταναλωτές, αναδεικνύει σημαντικά μειονεκτήματα στην τρέχουσα εμπειρία αναζήτησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Είναι συγκλονιστικό ότι τρεις στους 10 συμμετέχοντες παραδέχονται ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρία λεπτά για να εντοπίσουν τα προϊόντα που ψάχνουν όταν χρησιμοποιούν τη λειτουργία αναζήτησης σε ιστοσελίδες λιανικής πώλησης. Με τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για άμεση ικανοποίηση, αυτή η καθυστέρηση μπορεί να αφήσει τους αγοραστές απογοητευμένους και να τους οδηγήσει ακόμη και στην πλήρη εγκατάλειψη του ιστότοπου.

Διαβάστε ακόμα: Πέντε εφαρμογές του ChatGPT που μας λύνουν τα χέρια

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η απλή εμφάνιση σχετικών αποτελεσμάτων δεν είναι πλέον αρκετή. Το ένα τρίτο των καταναλωτών αναφέρει ότι, παρόλο που τα αποτελέσματα αναζήτησης τεχνικά ταιριάζουν με το ερώτημά τους, η επιλογή που τους παρουσιάζεται δεν είναι ελκυστική και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Αυτή η αποσύνδεση μεταξύ σχετικών αποτελεσμάτων και εξατομικευμένων συστάσεων σηματοδοτεί ένα κρίσιμο κενό στην εμπειρία των ηλεκτρονικών αγορών.

Κατανόηση των προσδοκιών των καταναλωτών

Για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των καταναλωτών, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου χρειάζεται να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένες πτυχές των λειτουργιών αναζήτησης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές αναζητούν:

Αποτελέσματα που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την πρόθεση: Το εντυπωσιακό 46% των καταναλωτών επιθυμεί αποτελέσματα αναζήτησης που να ευθυγραμμίζονται με την πραγματική πρόθεση αναζήτησης. Η προσαρμογή των αποτελεσμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στην πρόθεση του χρήστη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εμπειρία αγορών.

Βελτιωμένο φιλτράρισμα και εξατομίκευση: Περίπου το 41% των συμμετεχόντων αναζητούν καλύτερες επιλογές φιλτραρίσματος για τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ το 34% επιθυμεί πιο εξατομικευμένες συστάσεις με βάση τις προηγούμενες προτιμήσεις και το ιστορικό αγορών τους.

Απρόσκοπτη λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης: Περίπου το 30% των καταναλωτών εκτιμούν τις λειτουργίες αυτόματης συμπλήρωσης που μπορούν να προβλέπουν με ακρίβεια και να ολοκληρώνουν τα ερωτήματά τους, απλοποιώντας τη διαδικασία αναζήτησης.

Ενσωμάτωση λειτουργιών σε απευθείας σύνδεση και στο κατάστημα: Σχεδόν το 29% των καταναλωτών επιθυμεί μια απρόσκοπτη ενσωμάτωση μεταξύ των online και in-store εμπειριών αγορών, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία και ευκολία.

AI και ChatGPT: Η τεχνητή νοημοσύνη σώζει την κατάσταση

Η έρευνα καταδεικνύει την αυξανόμενη αποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης για τον μετασχηματισμό της εμπειρίας αναζήτησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σημαντικός αριθμός καταναλωτών εκφράζει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την εξατομίκευση και τη συνάφεια της αναζήτησης. Συγκεκριμένα, το 29% των συμμετεχόντων ενδιαφέρεται για το ChatGPT, ενός συνομιλιακού βοηθού με τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει τα αποτελέσματα αναζήτησης με βάση τις ατομικές προτιμήσεις των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, η εξατομίκευση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνατότητες του ChatGPT μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε διάφορα σενάρια αγορών. Για παράδειγμα, περισσότεροι από τέσσερις στους 10 καταναλωτές πιστεύουν ότι το ChatGPT θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη δημιουργία εξατομικευμένων οδηγών αγορών, ενώ το 37% βλέπει τις δυνατότητές του στην υποβοήθηση της αναζήτησης ρούχων με βάση την περίσταση και την τοποθεσία.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει χείρα βοηθείας στους retailers

Αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης με υπευθυνότητα

Ενώ τα δυνητικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην αναζήτηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ξεκάθαρα, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη χρήση δεδομένων. Οι retailers καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στη διαφάνεια και να προσφέρουν επιλογές εξαίρεσης για την εξατομίκευση με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ εξατομικευμένων συστάσεων και σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών θα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ευρείας υιοθέτησης των λειτουργιών αναζήτησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως του ChatGPT, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της πρόθεσης των καταναλωτών και των προϊόντων που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Αξιοποιώντας υπεύθυνα τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να προσφέρουν μια μετασχηματιστική και ευχάριστη εμπειρία ηλεκτρονικών αγορών, οδηγώντας τελικά στην αφοσίωση των πελατών και την ανάπτυξη στην ψηφιακή αγορά.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.