03 Μάι 2024
READING

Ποιο είναι το μυστικό της αβίαστης παραγωγικότητας

3 MIN READ

Ποιο είναι το μυστικό της αβίαστης παραγωγικότητας

Ποιο είναι το μυστικό της αβίαστης παραγωγικότητας

Ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της ροής

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς και απαιτήσεις, όπου η επαγγελματική εξουθένωση και η υπερφόρτωση φαίνονται πολύ συνηθισμένες, η εύρεση μιας κατάστασης αβίαστης παραγωγικότητας και δημιουργικής ολοκλήρωσης μπορεί να μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε ένα κλειδί για να ξεκλειδώσουμε έναν κόσμο, όπου η εργασία γίνεται χαρά και ο χρόνος μοιάζει να περνάει γρήγορα καθώς απορροφόμαστε στο έργο που έχουμε αναλάβει; Αυτός είναι ο κόσμος της “ροής”.

Τι είναι η ροή; Πρόκειται για μια έννοια που εισήγαγε ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, είναι μια κατάσταση έντονης συγκέντρωσης και απορρόφησης σε μια εγγενώς ανταποδοτική δραστηριότητα. Είναι εκείνο το σημείο όπου η πρόκληση μιας εργασίας ευθυγραμμίζεται με το επίπεδο δεξιοτήτων ενός ατόμου, ξεπερνώντας ακριβώς τη ζώνη άνεσής του, χωρίς να προκαλεί υπερφόρτωση. Σε αυτή την κατάσταση, η δημιουργικότητα ανθίζει και βιώνεται μια βαθιά αίσθηση εμπλοκής με τη δραστηριότητα. Ο χρόνος μοιάζει να σταματά και οι άνθρωποι βυθίζονται πλήρως στην εργασία που έχουν αναλάβει.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν να διακοπούν οι τοξικοί δεσμοί στον εργασιακό χώρο

Τα οφέλη της ροής

Η ροή δεν έχει να κάνει μόνο με το να κάνει τη δουλειά ευχάριστη – φέρνει επίσης μια σειρά από οφέλη για την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των ανθρώπων. Μια δεκαετής μελέτη που διεξήγαγε η McKinsey διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν τη ροή, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, μειωμένο άγχος, αυξημένη δημιουργικότητα και αυξημένη παραγωγικότητα. Δεν είναι περίεργο που πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και ηγέτες αποδίδουν τα επιτεύγματά τους στη δύναμη της ροής.

Πώς καλλιεργείται η ροή

Καθορισμός ξεκάθαρων προθέσεων: Ο δρόμος για την επίτευξη της ροής ξεκινά με ένα καλά καθορισμένο όραμα του επιθυμητού αποτελέσματος. Ο καθορισμός συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων και η διάσπασή τους σε εφικτά ορόσημα ενισχύει την εστίαση και αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας.

Αγκαλιάζοντας τη διαδικασία: Η ενασχόληση με τη διαδικασία και όχι η προσήλωση στο τελικό αποτέλεσμα συμβάλλει στην κατάσταση ροής. Το “σπάσιμο” των εργασιών σε μικρότερα βήματα επιτρέπει τη διατήρηση των κινήτρων και την αίσθηση της ολοκλήρωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δημιουργία μιας ζώνης χωρίς περισπασμούς: Στον ιδιαίτερα συνδεδεμένο κόσμο μας, οι περισπασμοί μπορούν να εμποδίσουν την εμπειρία ροής. Ο καθορισμός συγκεκριμένων περιοχών και χρονικών πλαισίων ως ζωνών χωρίς περισπασμούς, η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων και η ελαχιστοποίηση των διακοπών επιτρέπουν στα άτομα να εμβαθύνουν περισσότερο στις εργασίες τους.

Αγκαλιάζοντας τη “βαθιά” εργασία: Η ροή ευδοκιμεί με την ακλόνητη εστίαση, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της βαθιάς εργασίας. Η διάθεση αποκλειστικών περιόδων για ανενόχλητες, συγκεντρωμένες προσπάθειες διευκολύνει την είσοδο στην κατάσταση ροής, είτε πρόκειται για συγγραφέα, σχεδιαστή ή επιχειρηματία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αντιμετωπίζεται η Σιωπηλή Παραίτηση

Καλλιέργεια της ανθεκτικότητας: Η ροή μπορεί να μην είναι άμεσα εφικτή, καθώς μπορεί να προκύψουν εσωτερικά εμπόδια, όπως ο φόβος και η αυτοαμφισβήτηση. Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων ως φυσικών συνεπειών της ανάπτυξης και η χρήση του διαλογισμού ή άλλων τεχνικών καταπολέμησης του φόβου βοηθούν στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και στην υπέρβαση των εμποδίων που εμποδίζουν την εμπειρία της ροής.

Σε έναν κόσμο που αποθεώνει τη βιασύνη και την παραγωγικότητα με κάθε κόστος, η ροή προσφέρει μια αναζωογονητική εναλλακτική λύση. Είναι η κατάσταση όπου η εργασία γίνεται πηγή χαράς, δημιουργικότητας και ικανοποίησης. Με την κατανόηση της έννοιας της ροής και την εφαρμογή πρακτικών στρατηγικών για την καλλιέργειά της, μπορούμε να αποφύγουμε την επαγγελματική εξουθένωση, να αγκαλιάσουμε την παραγωγικότητα χωρίς κόπο και να απελευθερώσουμε το πραγματικό δημιουργικό δυναμικό μας. Το κλειδί για αβίαστη παραγωγικότητα και δημιουργική ολοκλήρωση βρίσκεται μέσα στην κατάσταση ροής.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.