29 Απρ 2024
READING

Τι κάνουν τα Jumbo στη Ρουμανία;

4 MIN READ

Τι κάνουν τα Jumbo στη Ρουμανία;

Τι κάνουν τα Jumbo στη Ρουμανία;

Η ελληνική εταιρεία αναπτύσσει κι άλλο τη δραστηριότητά της

Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της ελληνικής αλυσίδας στις αγορές του εξωτερικού αποτελεί η περίπτωση της Ρουμανίας. Εκεί η Jumbo διαθέτει 4 υπεραγορές στην περιοχή Bucharest-Ilfov και από μία στις πόλεις Timosoara, Oradea, Arad, Ploiesti, Pitesti, Constanta, Craiova, Suceava, Bacau, Braila, Brasov και Sibiu, ενώ ετοιμάζει τη διεύρυνση του δικτύου της μέσα από στρατηγικές κινήσεις ανάπτυξης.

Αυτές οι 16 υπεραγορές Jumbo στη Ρουμανία πέρυσι πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών άνω των 200 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 10% σε σύγκριση με το 2021. Οι πωλήσεις της αλυσίδας σημείωσαν αύξηση της τάξης του 20% περίπου το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα – ποσοστό που διαμορφώθηκε στο 17% για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Προοπτική ανάπτυξης

Με το δεδομένο πως οι πωλήσεις του εξωτερικού εισφέρουν πάνω από 20% του τζίρου του ομίλου και σύμφωνα με την στρατηγική του ομίλου Jumbo, η οργανική ανάπτυξη στην εν λόγω αγορά βρίσκεται στο επίκεντρο, με ολοένα και περισσότερα φυσικά καταστήματα ενισχύοντας και άλλο τα μερίδιά της.

Ήδη τέθηκε σε λειτουργία το ηλεκτρονικό κατάστημα e-jumbo.ro, ενώ ο προγραμματισμός θέλει τη ρουμανική αγορά να εμπλουτίζεται με ακόμη 9 σημεία, ώστε το δίκτυο να φτάσει τα 25 καταστήματα μέχρι το 2026. Τηρώντας δε τον αρχικό σχεδιασμό, φέτος αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμη υπερ-καταστήμα στην πόλη Iasi, ενώ για το 2024, υπολογίζεται το άνοιγμα δύο σημείων σε Βουκουρέστι και Οραντέα.

Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις υφιστάμενες αλλά και τις αναδυόμενες ανάγκες από τα φυσικά καταστήματα και το e-shop της, η Jumbo θα ανοίξει την πρώτη της αποθήκη στη Ρουμανία, στο Popești-Leordeni, σε οικόπεδο που αγόρασε σε πρότερο χρόνο από την Alpha Bank, υλοποιώντας μια επένδυση 35 εκατ. ευρώ.

Η σημασία των ακινήτων

Προς την κατεύθυνση υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, η Jumbo προχώρησε σύμφωνα και με τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού site Profit.ro, στην αγορά του εμπορικού κέντρου Liberty Center στην περιοχή Ράχοβα του Βουκουρεστίου προς 20 εκατ. ευρώ. Άνοιξε τις πόρτες του το 2008 ύστερα από επένδυση 70 εκατ. ευρώ, ενώ αναπτύχθηκε από την ιρλανδέζικη εταιρεία Mivan και τον όμιλο Awdi. Το εμπορικό κέντρο πέρασε σε διαδικασία εκσυγχρονισμού το 2019, όταν άνοιξε το σούπερ μάρκετ Auchan σε έκταση 3.600 τετραγωνικών μέτρων. Εφτά χρόνια πριν, κατασχέθηκε από τις τρεις τράπεζες που χρηματοδότησαν την κατασκευή Eurobank EFG Luxemburg, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου για χρέος 61 εκατ. ευρώ.

Η Jumbo έχει ήδη ξεκινήσει τα βήματα για τη δημιουργία καταστήματος σε μέρος μιας συνολικής έκτασης 25.700 τ.μ. του εμπορικού κέντρου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που η ελληνική αλυσίδα για τη απόκτηση εμπορικού κέντρου. Το 2018 είχε αγοράσει για 4 εκατ. ευρώ το Macro Mall στην Brasov, το οποίο και μετατράπηκε σε υπεραγορά Jumbo.

Τι άλλο περιλαμβάνει το επενδυτικό της πλάνο

Σήμερα, 33 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Jumbo διατηρεί 83 καταστήματα: 53 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 16 στη Ρουμανία, καθώς και 6.644 περίπου εργαζομένους ενώ διαθέτει και ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα και Ρουμανία, όπως προαναφέραμε. Επίσης, η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις εμπορικής συνεργασίας με εταιρείες που διατηρούν καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo σε 6 χώρες, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Μαυροβούνιο.

Η Ελλάδα διατηρεί μεν σημαντικό μερίδιο, γύρω στο 58%, αλλά μειωμένο, περίπου κατά 15%, σε σχέση με μια δεκαετία πριν και πως παρά το αμφιλεγόμενο -όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ιδιοκτήτης Απόστολος Βακάκης- οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, αναπτύσσει κέντρο διανομής στον Λαγκαδά που θα συμπληρώσει τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα.

Εκτός από τη Ρουμανία, ο όμιλος θέλει να επεκταθεί στην αγορά του Ισραήλ, όπου άνοιξε το πρώτο Jumbo με τη μέθοδο franchise. Βάσει συμφωνίας με τη Fox Group, στοχεύει σε ένα δίκτυο περίπου 15 φυσικών καταστημάτων στην τοπική αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια. Ενώ ετοιμάζει ένα ακόμη κατάστημα στη Λευκωσία εντός του τελευταίου τριμήνου του 2023 ή κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024, όπως και ένα σημείο στο κέντρο της πόλης Plovdiv, στη Βουλγαρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.