29 Απρ 2024
READING

Τι σημαίνει για το e-commerce η κυριαρχία του Shein;

3 MIN READ

Τι σημαίνει για το e-commerce η κυριαρχία του Shein;

Τι σημαίνει για το e-commerce η κυριαρχία του Shein;

Shein – Forever 21: Μια fast-fashion συνεργασία που θα επεκτείνει την εμβέλεια και των δύο brands

Σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο τοπίο του retail, ο κινεζικός κολοσσός της fast-fashion, Shein, έχει συνάψει μια συμμαχία χονδρικής με την εμβληματική αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας, Forever 21. Δεν πρόκειται απλώς για άλλη μια συγχώνευση στο χώρο του λιανικού εμπορίου – είναι το αποφασιστικό βήμα του Shein προς την κατεύθυνση να γίνει ο επόμενος διαδικτυακός “παίκτης” που θα μοιάζει με το Amazon.

Η συμφωνία

Η απόκτηση από το Shein του ενός τρίτου του μετοχικού κεφαλαίου της Sparc, είναι ένας στρατηγικός ελιγμός. Με αυτή τη συνεργασία, η Forever 21 αποκτά πρόσβαση στην τεράστια βάση χρηστών του Shein στο διαδίκτυο, η οποία υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια, αναζωογονώντας ενδεχομένως την ελκυστικότητα του εμπορικού της σήματος. Την ίδια στιγμή, το Shein μπορεί πλέον να ξεκινήσει καινοτόμες ιδέες λιανικής πώλησης, όπως shop-in-shops, και να αναπτύξει επιστροφές στο κατάστημα, στα καταστήματα Forever 21 που υπάρχουν σε όλες τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Shein και eBay οι δημοφιλείς επιλογές ψηφιακών αγορών

Νωρίτερα, ο τρόπος λειτουργίας του Shein περιστρεφόταν γύρω από την κατασκευή της δικής του σειράς ενδυμάτων. Ωστόσο, αντικατοπτρίζοντας το σχέδιο του Amazon, το Shein ετοιμάζεται να διαφοροποιηθεί. Ο στόχος του; Μια αγορά που δεν θα περιορίζεται μόνο σε είδη ένδυσης, αλλά θα επεκτείνεται σε ηλεκτρονικά είδη, είδη σπιτιού και πολλά άλλα. Ξεκινώντας αγορές τρίτων σε τοποθεσίες όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, η μάρκα έχει ήδη ξεκινήσει την αλλαγή της.

Μια συνεργασία γεμάτη ευκαιρίες

Αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν σταματά μόνο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του Shein. Ανοίγει το δρόμο για συνεργασίες με βαριά αμερικανικά εμπορικά σήματα, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων επιφανών ονομάτων από το χαρτοφυλάκιο της Sparc, όπως η Brooks Brothers και η Nautica.

Μια ακόμη αδιαμφισβήτητη πτυχή αυτής της συνεργασίας είναι η πύλη που παρέχει στο Shein στον κόσμο των φυσικών καταστημάτων. Με την εκτεταμένη παρουσία της Forever 21 στο retail, που χαρακτηρίζεται από πάνω από 540 καταστήματα παγκοσμίως, το Shein μπορεί πλέον να εδραιωθεί βαθύτερα στην αμερικανική -και όχι μόνο- αγορά.

Ο ανταγωνισμός

Ενώ η συμμαχία Shein-Forever 21 είναι πράγματι πολλά υποσχόμενη, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τον ανταγωνισμό. Η Temu, μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε Κινέζους πωλητές να πωλούν απευθείας σε Αμερικανούς καταναλωτές, έχει σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη, ξεπερνώντας ακόμη και το Shein όσον αφορά τους μοναδικούς Αμερικανούς επισκέπτες. Με ένα ευέλικτο μοντέλο που παρακάμπτει την ανάγκη για αποθήκευση στις ΗΠΑ, η Temu είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.

Διαβάστε ακόμα: Το επικοινωνιακό σφάλμα της Shein

Η πορεία του Shein στις ΗΠΑ πιθανότατα θα χαρακτηρίζεται από σταδιακά, μετρημένα βήματα, συνδυάζοντας τον πειραματισμό με τον προβληματισμό. Ένα μείγμα φυσικών προσπαθειών λιανικής πώλησης στα καταστήματα Forever 21 και ψηφιακών διασταυρούμενων πωλήσεων στην πλατφόρμα Shein θα είναι ζωτικής σημασίας.

Η τελευταία κίνηση του Shein δεν σηματοδοτεί απλώς μια επιχειρηματική συνεργασία, αλλά ενσαρκώνει ένα όραμα. Ένα όραμα όπου το Shein δεν θα κυριαρχεί απλώς στον κόσμο της fast-fashion, αλλά θα είναι ένας πολύπλευρος τιτάνας του λιανεμπορίου στην παγκόσμια σκηνή. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί αυτό το οραματικό άλμα.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.