18 Μάι 2024
READING

Τι φέρνει το πωλητήριο του Smart Park

4 MIN READ

Τι φέρνει το πωλητήριο του Smart Park

Τι φέρνει το πωλητήριο του Smart Park

Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις REDS-Trade Estates

Τον Οκτώβριο του 2011 η περιοχή Γυαλός του δήμου Σπάτων Αρτέμιδας υποδεχόταν το άνοιγμα του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, που αποτελούσε μια μεγάλη επένδυση της REDS, της εταιρείας διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων, συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ. Σήμερα αποτελεί το αντικείμενο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον βραχίονα real estate του ομίλου Fourlis, που ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειρίζεται.

Η γειτνίασή του Smart Park με το πρώην McΑrthurGlen Designer Outlet Athens και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, δημιούργησε πολύ γρήγορα έναν σημαντικό πόλο έλξης που απέκτησε διαχρονικό χαρακτήρα. Στα δώδεκα χρόνια που ακολούθησαν, αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατομμύρια καταναλωτές αλλά και εκατοντάδες brands, που είδαν στα 53.000 τ.μ. της εμπορικής του επιφάνειας το δικό τους λαμπρό πεδίον δόξας.

Μεγάλη επισκεψιμότητα

Χρόνο με το χρόνο τα μεγέθη του Smart Park ακολουθούσαν ανοδική πορεία. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το εννεάμηνο του 2018, παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις 27% και άνοδο επισκεψιμότητας σε ποσοστό της τάξης του 15%. Τα έσοδα µίσθωσης, που ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ, ήταν επίσης αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Μετά την αναγκαστική παύση λειτουργίας του που έφερε η πανδημία, το 2021 και το εννιάμηνο του 2022 έδειξαν ότι το Smart Park είχε επιστρέψει δυναμικά, με τους καταναλωτές να στρέφονται ξανά στις επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα. Ισχυρά ήταν τα δείγματα της εξαιρετικής δυναμικής του, με διψήφια ποσοστά αύξησης σε επισκεψιμότητα και τζίρο καταστημάτων, στα οποία φαίνεται πως συντέλεσαν και οι νέες συμφωνίες που είχε συνάψει με διεθνή brands.

Ειδικότερα, η επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου έχει αυξηθεί κατά 11% έναντι του 2021, ενώ σε επίπεδο τζίρου καταστημάτων το αντίστοιχο ποσοστό κινείται στο +8,5%. Σημειωτέον ότι ήδη το 2021 και με την προσθήκη νέων καταστημάτων οι πωλήσεις των καταστημάτων είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 22% έναντι του 2019. Η ολοκλήρωση μάλιστα της περσινής χρονιάς επιβεβαίωσε τη θετική πορεία, καταγράφοντας συνολική άνοδο επισκεψιμότητας του πάρκου κατά 13% για το 2022 έναντι του 2019.

Οι επενδύσεις της REDS

Αποτελώντας τη μοναδική πηγή εσόδων της REDS, τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία Γυαλού Εμπορική Μ.Α.Ε. προχώρησε στην αγορά οικοπέδων που βρίσκονται περιμετρικά του εμπορικού πάρκου και σε συνδυασμό με τις λοιπές ιδιοκτησίες σχεδιάζει την ανάπτυξη συμπληρωματικών δράσεων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου και της περιοχής, αποκαλύπτοντας το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τον οποίο θα απαιτηθούν εγκρίσεις λόγω και των χρήσεων γης στην περιοχή.

Στις αρχές της χρονιάς, μάλιστα, προχώρησε στη σύναψη κοινού, εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου με την Εθνική Τράπεζα συνολικού ποσού 71,4 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους και την εκ νέου χρηματοδότηση των επενδυτικών πλάνων του ομίλου.

Οι κινήσεις της Ελλάκτωρ

Το πωλητήριο που έβαλε η Ελλάκτωρ στο εμπορικό πάρκο ακολούθησε τις πρότερες κινήσεις της με τις οποίες διέθεσε το 75% των ΑΠΕ που κατείχε, αλλά και τη συμφωνία με την Intrakat για την πώληση της Άκτωρ. Μετά την συγκεκριμένη αυτή κίνηση, η Ελλάκτωρ έμεινε χωρίς παρουσία στον κατασκευαστικό κλάδο, διατηρώντας πλέον τους κλάδους παραχωρήσεων (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), διαχείρισης απορριμμάτων (Ηλέκτωρ) και ακινήτων (REDS).

Η εταιρείας real estate εμφανίζεται με ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. και τρέχει τα έργα στη Μαρίνα Αλίμου, στο κτήμα Καμπά στην Κάντζα για ένα μεγάλο πάρκο με κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, δομήσιμες επιφάνειες 90.000 τ.μ. και ξενοδοχείο 40 κλινών, όπως και στις Γούρνες Ηρακλείου για την ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, κατοικιών και εμπορικού κέντρου, όπως και καζίνο στα πρότυπα του Ελληνικού.

Οι προοπτικές της Trade Estates

Η Trade Estates, ο βραχίονας real estate του ομίλου Fourlis, ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ. ευρώ, το οποίο στο τέλος του 2021 είχε διαμορφωθεί στα 215 εκατ. ευρώ. Το 2022 έκλεισε στα 300 εκατ. ευρώ με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα. Και πριν κλείσει το εφτάμηνο της φετινής χρονιάς, η εταιρεία απέκτησε τρία νέα ακίνητα εμπλουτίζοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, ανεβάζοντας την μικτή εκτιμώμενη αξία σε 330 εκατ. ευρώ και την καθαρή αξία ενεργητικού σε 225,2 εκατ. ευρώ.

Εντείνοντας τις προσπάθειές της για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στον Οκτώβριο, η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics, ένα πλάνο στο οποίο εντάσσεται και το ενδιαφέρον της για την απόκτηση κατά 100% του Smart Park.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.